Decret 4/2010, de 15 de gener, pel qual es crea i regula el Registre de Transportistes i Mitjans de Transport d'Animals de les Illes Balears i se'n regulen les autoritzacions

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Agricultura i Pesca
Rango de LeyDecret

Decret 4/2010, de 15 de gener, pel qual es crea i regula el Registre de Transportistes i Mitjans de Transport d'Animals de les Illes Balears i se'n regulen les autoritzacions El Reial decret 751/2006, de 16 de juny, sobre autorització i Registre de Transportistes i Mitjans de Transport d'Animals i pel qual es crea el Comitè Espanyol de Benestar i Protecció dels Animals de Producció, crea i regula el funcionament del Registre de Transportistes, Contenidors i Mitjans de Transport d'Animals Vius; estableix la informació mínima que ha de contenir l'autorització del transportista, dels contenidors i dels mitjans de transport d'animals que estableix l'article 47 de la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal, i regula el contingut mínim dels cursos de formació en matèria de protecció dels animals durant el transport i la informació mínima del registre d'activitat del transportista que estableix l'article 48 de la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal.

El Reglament (CE) 1/2005 del Consell, de 22 de desembre de 2004, relatiu a la protecció dels animals durant el transport i les operacions connexes i pel qual es modifiquen les directives 64/432/CEE i 93/119/CE i el Reglament (CE) 1255/97, estableix diversos requeriments per a l'autorització i el registre de transportistes, contenidors i mitjans de transport.

L'article 4 del Reial decret 751/2006, de 16 de juny, estableix que les autoritats competents han d'inscriure en un registre els transportistes d'animals vius el domicili social dels quals s'ubiqui en l'àmbit territorial propi, com també els contenidors i mitjans de transport, incloent-hi, almenys, les dades que s'assenyalen en els annexos I i II, respectivament. Ateses les característiques especials del territori insular, és necessari regular les condicions d'autorització i registre dels transportistes i mitjans de transport a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

El dia 27 de març de 2009 es va publicar el Reial decret 363/2009, de 20 de març, pel qual es modifica el Reial decret 1559/2005, de 23 de desembre, sobre condicions bàsiques que han de complir els centres de neteja i desinfecció dels vehicles dedicats al transport per carretera en el sector ramader, i el Reial decret 751/2006, de 16 de juny, sobre autorització i registre de transportistes i mitjans de transport d'animals i pel qual es crea el Comitè Espanyol de Benestar i Protecció dels Animals de Producció.

Per elaborar aquest Decret, dictat a l'empara de l'article 30.10 de l'Estatut d'autonomia, que atribueix la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, d'acord amb l'ordenació general de l'economia, a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, s'han consultat els consells insulars de Mallorca,

Menorca, Eivissa i Formentera i les entitats representatives dels sectors afectats.

El Decret estableix un marc jurídic bàsic fonamentat en el caràcter suprainsular del Registre que regula. Es tracta d'una norma de contingut mínim, comuna a tot el territori autonòmic, basat en aspectes d'interès suprainsular però que permet també als consells insulars desenvolupar la matèria d'acord amb les necessitats i especificitats pròpies.

En virtut d'això, a proposta de la consellera d'Agricultura i Pesca, havent vist el dictamen del Consell Econòmic i Social, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho deliberat prèviament el Consell de Govern en la reunió del dia 15 de gener de 2010,

DECRET Capítol I Objecte i àmbit d'aplicació Article 1

Objecte Aquest Decret té per objecte:

  1. Desplegar el Reial decret 751/2006, de 16 de juny, sobre autorització i Registre de Transportistes i Mitjans de Transport d'Animals i pel qual es crea el Comitè Espanyol de Benestar i Protecció dels Animals de Producció.

  2. Regular els principis generals aplicables a la formació obligatòria en matèria de benestar animal per al personal conductor o cuidador d'animals de vehicles destinats al transport per carretera d'animals de les espècies bovina, ovina, cabrum, equina i aus de corral, com també l'expedició dels certificats de competència.

Article 2

Àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret és d'aplicació:

  1. Als transportistes d'animals vius la seu social dels quals s'ubiqui en territori de les Illes Balears.

  2. Als contenidors i mitjans de transport d'animals vius, independentment de si pertanyen o no a un transportista.

    1. Aquest Decret no és d'aplicació:

  3. Als transportistes, contenidors i mitjans de transport d'animals domèstics, segons es defineixen en l'article 3.4 de la Llei 8/2003, de 24 d'abril, sempre que el transport no s'efectuï en relació amb una activitat econòmica.

  4. Als mitjans de transport i contenidors propietat dels ramaders que aquests utilitzin per transportar els animals propis a una distància inferior a 50 km de la seva explotació.

  5. Als contenidors distints dels que s'utilitzen per a èquids o animals de les espècies bovina, ovina, cabrum o porcina.

  6. Al transport d'animals des de consultes o clíniques veterinàries o cap a aquestes, per consell d'un veterinari o veterinària.

Article 3

Definicions A l'efecte d'aquest Decret, són d'aplicació les definicions següents:

  1. Animals: els animals vertebrats vius.

  2. Animals de producció: animals de producció, reproducció, esquer o sacrifici, inclosos els animals de pelleteria o d'activitats cinegètiques, mantinguts, encebats o criats per a la producció d'aliments o productes d'origen animal per a qualsevol ús industrial, comercial o lucratiu.

  3. Animals domèstics: animals de companyia d'espècies que criïn i posseeixin tradicionalment i habitualment les persones, amb la finalitat de viure en domesticitat a la llar, com també els d'acompanyament, conducció i ajuda de persones cegues o amb deficiència visual greu o aguda.

  4. Transportista: persona física o jurídica que transporti animals per compte propi o per compte d'un tercer.

  5. Cuidador: persona directament encarregada del benestar dels animals als quals acompanya durant el viatge.

  6. Posseïdor: persona física o jurídica, a excepció dels transportistes, que sigui responsable dels animals o se n'ocupi de manera permanent o temporal.

  7. Vehicle: mitjà de transport sobre rodes, propulsat o remolcat.

  8. Contenidor: calaix, caixa, receptacle o qualsevol altra estructura rígida, que no sigui un mitjà de transport, utilitzat per transportar animals.

  9. Mitjà de transport: vehicles de carretera o ferroviaris, embarcacions i avions utilitzats per al transport d'animals.

  10. Buc destinat al transport de bestiar: buc utilitzat per transportar equins domèstics o animals domèstics de les espècies bovina, ovina, porcina o cabrum, o destinat a aquest ús, que no sigui un buc de càrrega rodada o una altra embarcació de transport d'animals en contenidors mòbils.

  11. Buc de càrrega rodada: buc dotat amb equipaments que permeten l'embarcament i desembarcament de vehicles rodats o ferroviaris.

  12. Transport: desplaçament d'animals efectuat en un o diversos mitjans de transport, com també les operacions connexes, inclosos la càrrega, la descàrrega, el transbord i el descans, fins a la descàrrega final dels animals en el lloc de destinació.

  13. Viatge: operació de transport completa, des del lloc de sortida fins al lloc de destinació, inclosos la descàrrega, l'allotjament i la càrrega en els punts intermedis del viatge.

  14. Viatge llarg: viatge de durada superior a les vuit hores a partir del moment en què es trasllada el primer animal de la partida.

  15. Sistemes de navegació: infraestructures basades en satèl·lits que ofereixin, de manera ininterrompuda, exacta i garantida, serveis de mesurament de temps i de posicionament globals, o qualsevol tecnologia que proporcioni serveis considerats equivalents a l'efecte del Reglament (CE) 1/2005 del Consell, de 22 de desembre de 2004.

  16. Lloc de sortida: lloc en el qual es carrega l'animal per primera vegada en un mitjà de transport, sempre que hi hagi estat albergat durant almenys 48 hores abans de la sortida.

  17. Lloc de destinació: lloc on es descarrega un animal d'un mitjà de transport i se l'alberga durant almenys 48 hores abans de la sortida, o bé se'l sacrifica.

  18. Lloc de descans o transbord: lloc d'aturada durant el viatge que no sigui el lloc de destinació, inclòs el lloc on els animals hagin canviat de mitjà de transport, s'hagin o no descarregat.

  19. Èquid registrat: èquid inscrit o registrat o que pugui ser inscrit en un llibre genealògic segons la normativa comunitària, identificat mitjançant un document d'identificació expedit per l'autoritat ramadera o una altra autoritat competent encarregada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR