Decret 5 /2007, de 2 d'abril, del president de les Illes Balears, de dissolució del Parlament de les Illes Balears i de convocatòria d'eleccions.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyDecret

Decret 5 /2007, de 2 d'abril, del president de les Illes Balears, de dissolució del Parlament de les Illes Balears i de convocatòria d'eleccions.

L'entrada en vigor de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, ha suposat un impuls fonamental en el procés col·lectiu d'avançar cap a l'autogovern d'aquesta comunitat autònoma en el marc de l'Estat espanyol i de la Unió Europea.

En aquest sentit, i amb la finalitat d'equiparar les competències de les Illes Balears amb aquelles altres comunitats autònomes que tenen expressament atribuïda en el seu ordenament jurídic la facultat de dissolució anticipada, l'article 55.1 de l'Estatut d'autonomia confereix al president del Govern la possibilitat de dissoldre el Parlament de les Illes Balears amb anticipació al terme natural de la legislatura, la qual cosa suposa que la normativa d'aplicació a aquest respecte se circumscriu al que disposen els articles 42.1 i 42.2 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG).

Per altra banda, l'Estatut d'autonomia estableix a la disposició transitòria setena, apartat 2, que mentre no estigui aprovada la llei del Parlament que reguli l'elecció dels membres dels consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa, els consellers que hagin de formar part de cadascun d'aquests s'elegiran coincidint amb la data de l'elecció dels membres del Parlament autonòmic.

Així mateix, la lletra h de l'apartat abans esmentat preceptua que les eleccions als consells insulars es faran d'acord amb les condicions i els terminis establerts a l'article 42.3 de la LOREG.

Per tant, i a fi que coincideixin en el temps les eleccions als consells insulars i les eleccions al Parlament de les Illes Balears, resulta impossible esgotar l'actual legislatura en els termes prevists a l'article 42.2 de la LOREG. Aquesta circumstància fa inevitable la dissolució anticipada del Parlament de les Illes Balears d'acord amb el que disposa l'article 42.1 de la LOREG .

Per tot això i de conformitat amb el que preveuen l'article 10.1. b de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears; l'article 11.1 de la Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears; l'article 42.1 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general; l'article 55.2 de la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, per la

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR