Decret 58/2007 de 27 d'abril, de desplegament de la Llei de voluntats anticipades i del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 58/2007 de 27 d'abril, de desplegament de la Llei de voluntats anticipades i del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears.

L'article 30.49 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, atribueix a la comunitat autònoma la competència exclusiva en matèria d'organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut; la planificació dels recursos sanitaris; la coordinació de la sanitat privada amb el sistema sanitari públic; la promoció de la salut a tots els àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat; i l'ordenació farmacèutica, en el marc del que disposa el número 16.1 de l'article 149 de la Constitució. Així mateix, l'article 31.4 del mateix text legal li atribueix el desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria de salut i sanitat. Tot això, sense oblidar la funció executiva de l'article 32.8 sobre productes farmacèutics.

En l'exercici de les competències assolides en l'Estatut d'utonomia es va dictar la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, com a l'instrument normatiu més important de la comunitat autònoma per articular-ne el compromís amb els ciutadans, de cara a la protecció d'un aspecte tan essencial de la persona com és la salut, com també la Llei 1/2006, de 3 de març, de voluntats anticipades, la qual es desenvolupa mitjançant aquest Decret.

La Llei de voluntats anticipades defineix aquestes com una declaració de voluntat unilateral, emesa lliurement per un subjecte major d'edat i amb capacitat d'obrar plena, i que indica l'abast de les actuacions mèdiques o d'altres que siguin procedents, només en els casos en què concorrin circumstàncies que no li permetin expressar la seva voluntat. Així mateix regula el contingut, els requisits i els destinataris de la declaració de voluntats anticipades, com també la possibilitat que el declarant pugui atorgar la seva representació a un o a diversos representants, i estableix la base de com procurar l'efectiu compliment de les intencions manifestades en la declaració de voluntats anticipades, per la qual cosa és necessari desenvolupar-les i regular un aspecte tan important com és el tenir cura que la declaració de voluntats anticipades es compleixi quan el facultatiu destinatari s'aculli al seu dret a l'objecció de consciència, i per tant abstenir-se de continuar amb el tractament del pacient.

L'article 8 del text legal esmentat crea el Registre de Voluntats Anticipades de la comunitat autònoma de les Illes Balears que depèn de la Conselleria de Salut i Consum, i el defineix com un registre que funciona d'acord amb els principis de confidencialitat i de connexió amb el Registre Nacional d'Intencions Prèvies, la creació del qual va ser prevista per l'article 11 de la Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica, i els de donants d'òrgans, i deixa al desplegament reglamentari posterior l'organització i el funcionament d'aquest, la qual cosa és una de les qüestions que s'han d'assolir mitjançant aquest Decret.

Per tot això, a proposta de la consellera de Salut i Consum, d'acord amb el Consell Consultiu de la comunitat autònoma i havent-ho considerat el Consell de Govern, en la sessió de dia 27 d'abril de 2007 dict el següent DECRET Capítol I Les voluntats anticipades Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret desenvolupa la Llei 1/2006, de 3 de març, de voluntats anticipades i regula l'organització i el funcionament del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears, en el qual s'han d'inscriure l'atorgament, la modificació, la substitució i la revocació del document de voluntats anticipades.

  1. L'àmbit d'aplicació és el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 2

Formalització 1. Les voluntats anticipades han de constar per escrit.

  1. L'encarregat del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears ha d'informar i proporcionar als ciutadans i als centres sanitaris el model de document de declaració de voluntats anticipades, que figura a l'annex I del present Decret.

  2. En els centres sanitaris públics hi ha d'haver exemplars d'aquest model a l'abast dels ciutadans (annex I).

Article 3

Modificació, substitució i revocació 1. El document de voluntats anticipades pot ser modificat, substituït per un altre o revocat en qualsevol moment per la persona atorgant, sempre que conservi la seva capacitat.

  1. En cas de modificació s'ha d'expressar clarament la part modificada i els termes en què s'emet la voluntat.

Article 4

Objecció de consciència El facultatiu encarregat de la salut del pacient, en el cas que no pugui dur a terme el contingut de la declaració de voluntats anticipades per motius personals, morals o religiosos ho ha de fer saber a la gerència o direcció del centre, perquè adopti les mesures adients i el contingut de les instruccions prèvies atorgades pel pacient es compleixin.

Capítol II Organització i funcionament del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears Article 5

El Registre de Voluntats Anticipades 1. El Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears és un òrgan que s'adscriu a la Direcció General d'Avaluació i Acreditació de la Conselleria de Salut i Consum.

  1. El Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears, ha de comptar amb els recursos humans, materials i telemàtics que siguin necessaris per garantir el seu correcte funcionament i la finalitat per la qual ha estat creat.

  2. El Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears ha de funcionar d'acord amb el principi de confidencialitat, al temps que garanteix la preservació de la intimitat de les persones i el respecte a la Llei orgànica 15/1999, de 13 desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 6

Funcions El Registre de Voluntats Anticipades té les funcions següents:

  1. Inscriure i custodiar els documents de voluntats anticipades.

  2. Informar i assessorar els ciutadans i els centres i professionals sanitaris sobre els efectes i els requisits del document de voluntats anticipades.

  3. Possibilitar l'accés i la consulta dels documents de voluntats anticipades inscrits, de manera àgil i ràpida, per part dels professionals sanitaris encarregats de l'atenció al pacient.

  4. Garantir la interconnexió del Registre de Voluntats Anticipades amb el Registre Nacional d'Instruccions Prèvies previst en la Llei 41/2002 i la seva normativa de desplegament, com també amb la resta de registres de la comunitat autònoma, en el cas que sigui necessari.

Article 7

Sol·licitud d'inscripció 1. Estan legitimats per sol·licitar la inscripció davant el Registre de Voluntats Anticipades la persona que ha d'atorgar les voluntats anticipades, qualsevol dels testimonis davant els quals s'hagi emès la declaració, i el notari que ho autoritza.

  1. La sol·licitud d'inscripció ha de contenir, necessàriament, les dades següents: nom, llinatges, número de DNI o d'un document d'identitat equivalent, domicili i telèfon del sol·licitant. El Registre ha de posar a l'abast dels interessats el model normalitzat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR