Decret 2/2009, de 16 de gener, pel qual es regulen les activitats de formació esportiva que imparteixen les federacions esportives a les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Esports i Joventut
Rango de LeyDecret

Decret 2/2009, de 16 de gener, pel qual es regulen les activitats de formació esportiva que imparteixen les federacions esportives a les Illes Balears PREÀMBUL No hi ha dubte que l'extensió de la pràctica esportiva i l'evolució de la demanda en les diferents modalitats i especialitats, siguin o no competitives, justifiquen la necessitat de regular els ensenyaments esportius declarats de règim especial per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, de l'educació.

Per tal de regular aquestes activitats de formació i d'homogeneïtzar-ne el tractament en tot l'Estat, es va dictar el Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial.

Pel que fa a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la consellera d'Educació i Cultura ha dictat l'Ordre de 28 de juliol de 2008 de regulació dels ensenyaments esportius de règim especial establerts a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, i de l'exhauriment de determinades formacions esportives. Aquesta Ordre té com a objecte regular els ensenyaments esportius de règim especial que condueixen a les titulacions oficials de tècnics esportius i tècnics esportius superiors a les Illes Balears.

El Reial decret 1363/2007 reconeix la tasca de les federacions esportives com a col·laboradores de l'Administració en la formació esportiva i declara vigents les formacions impartides pels òrgans competents de les comunitats autònomes i per les federacions esportives a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, ja derogat.

La disposició transitòria tercera del Reial decret 1363/2007 preveu la vigència de les normes de desenvolupament dels ensenyaments esportius establerts a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, i per tant reconeix la vigència de les activitats de formació impartides per les federacions fins a la implantació efectiva dels ensenyaments d'una determinada modalitat o especialitat per part de l'Estat, de conformitat amb l'Ordre ECD/3310/2002, deminats aspectes que es detallen en aquest precepte.

Atès que actualment no hi ha una normativa autonòmica que reguli aquestes activitats formatives, és necessari establir el procediment que han de seguir les federacions a les Illes Balears per tal d'impartir formació en matèria esportiva i que aquests ensenyaments puguin ser posteriorment homologats. Aquest Decret és d'aplicació durant el període transitori en relació amb aquelles modalitats o especialitats esportives no regulades per l'Estat i, per tant, es deixarà d'aplicar als ensenyaments que gradualment vagi desenvolupant la normativa estatal.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva en matèria d'esport, tal com estableix l'article 30.12 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, i modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer.

La Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears, disposa en l'article 84.1 que l'Escola Balear de l'Esport és el centre docent de l'administració esportiva de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb les competències necessàries per impartir i autoritzar la formació i l'ensenyament esportius, sense perjudici de les competències que, en matèria d'ensenyament reglat, pertoquin a un altre departament de la conselleria corresponent.

L'article 5 l) de la Llei 14/2006 estableix que un dels objectius i finalitats de les polítiques esportives de les administracions públiques de les Illes Balears és formar adequadament i de manera completa el personal tècnic professional necessari per aconseguir augmentar la qualitat tècnica de l'esport en general, amb una actualització constant i un perfeccionament permanent dels coneixements en tots els nivells, les categories i les especialitats.

L'article 10.1 b) de la Llei 14/2006 disposa que correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma, en l'exercici de les seves competències i amb caràcter general, ordenar i organitzar els ensenyaments esportius en l'àmbit balear, sense perjudici de les competències de l'Estat i de les universitats en aquesta matèria.

Per tot això, vist el dictamen del Consell Econòmic i Social, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 16 de gener de 2009,

DECRET TÍTOL I OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret té per objecte regular els procediments relatius a les activitats de formació esportiva que pretenguin impartir, durant el període transitori i en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears, les entitats següents:

  1. Les federacions esportives espanyoles que compleixin els requisits establerts en l'article 34 de la Llei 10/1990, de 15 d'octubre, de l'esport, sempre que ho facin en el marc de les competències, les modalitats i les especialitats reconegudes en els seus estatuts i reglaments federatius.

  2. Les federacions esportives de les Illes Balears que estiguin integrades en una federació esportiva espanyola en les modalitats i, si n'és el cas, en les disciplines esportives que els corresponguin, i tot això dins del corresponent marc estatutari.

    1. Els ensenyaments en matèria esportiva impartits per altres entitats privades no esmentades en l'apartat anterior no són objecte de regulació d'aquest Decret.

    2. Aquest procediment es regula a l'empara del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, que estableix l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, i de l'Ordre 3310/2002, de 16 de desembre, del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, pel qual es regulen els aspectes curriculars, els requisits generals i els efectes de la formació en matèria esportiva als quals es refereix la disposició transitòria primera del Reial decret 1913/1997.

      TÍTOL II AUTORITZACIÓ DE LES ACTIVITATS DE FORMACIÓ ESPORTIVA,

      CONVOCATÒRIA I SEGUIMENT DE LES ACTIVITATS AUTORITZADES Capítol I Procediment, requisits i documentació Article 2

      Sol·licitud d'autorització 1. Les entitats esportives esmentades en l'article anterior, abans d'impartir cada curs, han de sol·licitar l'autorització prèvia a l'Escola Balear de l'Esport i han d'obtenir l'aprovació de la prova d'accés al nivell I i l'acreditació dels mèrits esportius per a l'accés als nivells I, II i III.

    3. La sol·licitud d'autorització per a cada curs s'ha de dur a terme en el període comprès entre el 2 de gener i el 31 de juliol de l'any anterior a l'inici de les activitats de formació. Extraordinàriament, es poden autoritzar activitats de formació que es proposin fora del termini previst per a la presentació de les sol·licituds, amb l'informe justificatiu i favorable previ de l'Escola Balear de l'Esport, quan ho aconsellin circumstàncies d'urgència o extraordinàries degudament justificades per la federació corresponent i es considerin imprescindibles per garantir el desenvolupament normal de l'activitat formativa.

    4. Les activitats formatives s'han d'iniciar a partir del mes de febrer de l'any en qüestió i s'han d'acabar completament al cap d'un màxim de 24 mesos des de l'inici.

    5. L'activitat formativa s'ha de desenvolupar dins l'àmbit territorial de competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No obstant això, quan les circumstàncies ho aconsellin, l'Escola Balear de l'Esport pot autoritzar una activitat formativa que es realitzi en part a altres comunitats autònomes, sempre que hi hagi un acord previ amb els organismes competents d'aquestes, als quals correspon fer el seguiment de la part de l'activitat que es desenvolupi en els àmbits territorials respectius.

    6. Les sol·licituds que facin les entitats a què es refereix l'article 1.1 b) d'aquest Decret s'han de dirigir i presentar a l'Escola Balear de l'Esport, sense perjudici de poder-ho fer a qualsevol dels llocs prevists en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Aquestes sol·licituds s'han de formular d'acord amb el model normalitzat que l'Escola Balear de l'Esport posarà a disposició de les federacions interessades.

    7. Les sol·licituds d'autorització de les entitats a què es refereix l'article 1.1 a) d'aquest Decret s'han de dirigir a l'Escola Balear de l'Esport mitjançant el Consell Superior d'Esports.

    8. La sol·licitud l'ha de formular la persona que legalment representa la federació que promou l'activitat de formació, acompanyada del formulari sobre l'activitat d'acord amb el model normalitzat que l'Escola Balear de l'Esport posarà a disposició de les persones interessades, amb el contingut següent:

  3. Nom de la federació esportiva sol·licitant, adreça i codi d'identificació fiscal.

  4. Any o curs en el qual es desenvoluparà l'activitat, així com les dates i els llocs de realització del curs en relació amb les proves d'accés, el bloc comú i l'específic, i el període de pràctiques.

  5. Nivell dels ensenyaments i nom del diploma que s'obté en superar-los.

  6. Nombre de places que es convoquen, amb indicació de les reserves de places per a col·lectius exempts i persones amb alguna discapacitat, d'acord amb els punts 4 i 5 de l'article 7 de l'Ordre ECD/3310/2002.

  7. Nom, número del document nacional d'identitat i titulació acadèmica o esportiva del director o de la directora de l'activitat.

  8. Nom del centre o de les instal·lacions que s'utilitzaran, amb indicació del nombre i la capacitat, així com de si són propietat de la federació o si s'utilitzen en règim de lloguer, conveni, autorització o qualsevol altre títol.

  9. Pla d'estudis que es desenvoluparà, amb indicació del nom i la càrrega lectiva de les diferents àrees o matèries.

  10. Règim de seguretat adoptat, amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR