Decret 40/2007, de 13 d'abril, pel qual es regula el busseig esportiu i recreatiu a la comunitat autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Turisme
Rango de LeyDecret

Decret 40/2007, de 13 d'abril, pel qual es regula el busseig esportiu i recreatiu a la comunitat autònoma de les Illes Balears I Mitjançant el Reial decret 102/1996, de 26 de gener, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es traslladen a aquesta les competències en matèria d'ensenyaments nauticoesportius i subaquaticoesportius.

Pel Decret 35/1996, de 7 de març, la Conselleria d'Obres Públiques,

Ordenació del Territori i Medi Ambient, actualment Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, assumeix aqueixes competències.

En virtut del Decret 1/2007, de 25 de gener, del president de les Illes Balears (BOIB núm. 19, de 6 de febrer de 2007), es produeix una nova distribució de competències en matèria de busseig esportiu i recreatiu, les quals corresponen en l'actualitat a la Conselleria de Turisme.

El règim jurídic de les activitats subaquàtiques és l'establert pel Decret 2055/1969, de 25 de setembre, desenvolupat per l'Ordre ministerial de 25 d'abril de 1973, normes que determinen l'existència de quatre títols respecte de la modalitat de busseig esportiu, com són el de bussejador/a de segona classe, de primera classe, monitor/a i instructor/a, i concreten els requisits i atribucions de cada un d'ells.

Aquestes titulacions, d'acord amb el que disposa la disposició derogatòria segona del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, pel qual es configuren com a ensenyaments de règim especial els conduents a l'obtenció de titulacions de tècnics esportius i s'aproven les directrius generals dels títols i dels corresponents ensenyaments mínims, quedaran derogades en el moment de la implantació dels nous ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols oficials de tècnics esportius per a la modalitat esmentada, fet que no ha tingut lloc fins a la data.

Mitjançant el Decret 34/1998, de 6 de març, es regulen els centres lucratius d'activitats subaquàtiques, que es deroga per aquest Decret.

Pel que fa a seguretat, les previsions aplicables a aquesta matèria vénen establertes per l'Ordre del Ministeri de Foment de 14 d'octubre de 1997, per la qual s'aproven les normes de seguretat per a l'exercici d'activitats subaquàtiques.

Aquest Decret s'adapta a les normes europees relacionades amb els serveis de busseig recreatiu que han estat preparades per CEN/TC 329/WG 3

Serveis de Busseig Recreatiu, atès que el Comitè Europeu de Normalització té com a missió promoure l'harmonització tècnica a Europa.

La normalització és important per a activitats recreatives com el busseig, atès que la formació i l'experiència són essencials perquè els participants puguin dur a terme l'activitat de manera segura. Encara que el busseig és un esport que implica l'acceptació de certs riscs per als participants, aquests poden fàcilment ser reduïts a nivells acceptables mitjançant l'adopció de les precaucions apropiades.

II La finalitat essencial de l'actuació de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears sobre la matèria és garantir béns jurídics tan rellevants com la vida i la seguretat de les persones que practiquen aquest esport.

A més, s'han de preservar el medi subaquàtic en general i el submarí en particular, que posseeixen un valor o riquesa mediambiental, per garantir-ne la conservació i la continuïtat per a futures generacions i s'ha de promoure la creació de nous espais per al foment i el desenvolupament de l'activitat.

Amb aquestes finalitats, aquest Decret regula el busseig esportiu i recreatiu, les titulacions, els requisits per a la pràctica i els requisits, l'autorització i el règim de funcionament dels centres que imparteixen aquesta formació.

Hem de constatar que el perfil típic del bussejador/a esportiu i recreatiu es veu modificat o ampliat pels canvis en una societat els ciutadans de la qual cerquen cada vegada més la varietat, separar-se de les activitats comunes o ordinàries i endinsar-se en altres de noves, que són organitzades i ofertes per empreses del sector turístic.

Per tot això, a proposta del conseller de Turisme, una vegada consultades les organitzacions i associacions més importants del sector, d'acord amb el Consell Consultiu i després de la deliberació prèvia del Consell de Govern, en sessió de dia 13 d'abril de 2007,

DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte 1. Aquest Decret té per objecte regular el busseig esportiu i recreatiu a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; l'expedició dels certificats i títols administratius que habiliten per a la pràctica del busseig esportiu i recreatiu; el sistema d'equivalències, a efectes d'aquest Decret, dels títols expedits per altres òrgans o entitats; els requisits materials i personals que han de tenir els centres que imparteixin la formació; el procediment d'autorització dels centres de busseig; el règim de funcionament d'aquests, i els requisits per a la pràctica del busseig esportiu i recreatiu.

  1. A aquests efectes, s'entén per busseig esportiu i recreatiu la pràctica que consisteix a mantenir-se sota l'aigua amb l'auxili d'aparells o tècniques que permetin l'intercanvi de gas respirable amb l'exterior o bé de qualsevol sistema que faciliti la respiració per aconseguir una permanència prolongada dins del medi líquid, amb utilització d'equips de respiració autònoma o semiautònoma amb finalitat exclusivament esportiva, recreativa i de contemplació.

Article 2

Llocs permesos per a la pràctica del busseig esportiu i recreatiu El busseig esportiu i recreatiu només pot practicar-se a:

a)Les aigües interiors i exteriors del domini públic maritimoterrestre, les albuferes i els embassaments, d'acord amb la normativa de seguretat aplicable.

b)Les piscines i altres instal·lacions destinades al bany.

c)Amb caràcter excepcional i després de l'autorització prèvia específica de la Conselleria de Medi Ambient, a l'interior de cavitats terrestres inundades, ja sigui per aigües dolces, ja sigui per aigües marines (espeleobusseig).

Article 3

Règim jurídic 1. L'activitat de busseig esportiu i recreatiu es regeix pel que disposen aquest Decret i la resta de normativa, estatal o autonòmica, que resulti d'aplicació.

  1. No obstant el que disposa l'apartat anterior, per practicar l'activitat a les zones protegides per la legislació vigent, s'ha d'estar, a més, al que estableix el règim jurídic específic d'aquestes.

  2. Les infraccions i sancions en matèria esportiva i recreativa s'han de regir per la llei que expressament les reguli.

Article 4

Exclusions de l'àmbit d'aplicació Queda exclòs d'aquest Decret l'exercici del busseig professional, el científic i el militar, que s'han de regir per la seva normativa específica, sense perjudici que s'estableixin les homologacions corresponents.

Article 5

Requisits per a la pràctica del busseig esportiu i recreatiu 1. Els requisits necessaris per practicar el busseig esportiu i recreatiu, tant en un centre autoritzat com fora d'aquest, són els següents:

a)Certificat o títol de bussejador/a esportiu i recreatiu.

b)Certificat de reconeixement mèdic, on se'l reconegui apte/a per al busseig, d'acord amb la normativa bàsica de seguretat.

c)El quadern de busseig, on han de figurar les immersions realitzades, que han d'estar segellades i autenticades per un bussejador/a titulat o un centre de busseig. Es poden anotar en aquest quadern els diferents cursos de capacitació realitzats pel bussejador/a i les seves especialitats, signades i segellades pel centre on s'hagin impartit. En el cas que el bussejador/a no pugui aportar el quadern de busseig, el centre només li permetrà participar en aquelles activitats per a les quals estigui qualificat d'acord amb la seva titulació i es considerarà que la seva experiència no és superior a la mínima requerida per haver-la obtingut.

d)Assegurança d'accidents, que cobreixi qualsevol tipus d'accident que pugui produir-se, inclòs el tractament en un centre de medicina hiperbàrica. S'ha d'acceptar la llicència de la Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques o de qualsevol federació autonòmica com a justificant d'estar en possessió d'una assegurança d'accidents, sempre que cobreixi el tractament en un centre de medicina hiperbàrica

e)Tenir l'edat exigida per obtenir el títol corresponent, de conformitat amb l'article 7 d'aquest Decret 2. S'exceptuen de posseir el certificat de bussejador/a esportiu i recreatiu i el quadern de busseig les persones que realitzin les pràctiques subaquaticoesportives següents:

a)Aquelles que es duguin a terme durant les proves teòriques o pràctiques la realització de les quals sigui necessària per a l'obtenció del títol corresponent.

b)Els bateigs de busseig o activitats d'immersió efectuades per centres autoritzats, que no donin lloc a titulacions.

  1. En cap cas no pot practicar-se el busseig esportiu i recreatiu sense la companyia permanent d'un altre bussejador/a que estigui també en possessió, com a mínim, del certificat de bussejador/a esportiu i recreatiu, excepte en els bateigs i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR