Decret 109/2010, de 15 d'octubre, pel qual s'aprova el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2010-2013

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria D'Economia I Hisenda
Rango de LeyDecret

Decret 109/2010, de 15 d'octubre, pel qual s'aprova el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2010-2013

Preàmbul La Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, per la qual s'aprova l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, establia en l'article 10.28, com a competència exclusiva de la Comunitat Autònoma, les estadístiques d'interès autonòmic.

Posteriorment, la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que modifica l'Estatut d'autonomia esmentat, reforça aquesta competència, i l'article 30.32 estableix que s'atorga a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d'estadística d'interès per a la comunitat autònoma i en l'organització i la gestió d'un sistema estadístic propi.

D'acord amb aquest marc normatiu inicial, s'aprovà la Llei 3/2002, de 17 de maig, d'estadística de les Illes Balears, per tal de desplegar l'exercici de la competència esmentada. D'aquesta manera, l'article 17.1 de la Llei estableix que el pla d'estadística és l'instrument de promoció, d'ordenació i de planificació de l'activitat estadística d'interès per a la comunitat autònoma de les Illes Balears. Així mateix, d'acord amb l'article 17.2, segons la redacció que en fa la Llei 1/2010, de 17 de maig, de modificació de la Llei 3/2002, el pla s'ha d'aprovar mitjançant un decret del Consell de Govern de les Illes Balears. D'altra banda, la Llei d'estadística fixa que la vigència del pla ha de ser de quatre anys si no s'estableix expressament una altra cosa. Igualment, s'assenyala la pròrroga immediata del pla si, en el termini prefixat per a la seva vigència, no se n'aprova un altre que el substitueixi.

Som, per tant, davant l'aprovació del primer pla d'estadística de les Illes Balears, la qual cosa comporta la necessitat d'ordenar una activitat estadística que fins avui només ha tingut com a referent la normativa estatal en aquesta matèria, d'acord amb els distints plans nacionals d'estadística (PEN) i els programes anuals corresponents que ha aprovat el Govern d'Espanya des de l'any 1993 mitjançant reials decrets.

L'aprovació d'aquest Pla ha de representar, per a les diverses unitats que integren el Sistema Estadístic de les Illes Balears (Sestib), un replantejament de la seva activitat estadística per orientar-la cap a allò que, d'acord amb aquest instrument de planificació, constitueixen les estadístiques d'interès per a la comunitat autònoma i sense deixar d'atendre altres obligacions legals que els vinculen també a l'activitat estadística estatal. Això significa racionalitzar un sistema que ha de ser capaç d'optimitzar l'obtenció de dades, tant pel que fa a la seva qualitat o fiabilitat com a la seva capacitat d'oferir més desagregació territorial, considerant especialment el fet insular, i propiciar més agilitat i rapidesa en la disponibilitat de les dades. També s'hi han volgut tenir en compte els criteris que estableix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona, atès que garanteixen la perspectiva de gènere en l'activitat ordinària dels poders públics de les Illes Balears, en l'elaboració d'estudis i estadístiques.

Per fer possible aquest objectiu, l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) ha elaborat un inventari d'activitats estadístiques, bàsicament integrat per les activitats que duen a terme el mateix l'IBESTAT i les conselleries del Govern de les Illes Balears. D'aquesta manera, s'han pogut identificar les activitats que poden tenir entitat pròpia i poden servir de base per elaborar aquest Pla i els corresponents programes que l'han de desplegar. Per a una segona fase, es preveu ampliar aquest inventari als consells insulars i incorporar, mitjançant un programa anual, les seves activitats a la planificació estadística oficial de la comunitat autònoma. Amb la identificació i l'ordenació d'aquestes activitats pròpies en cap cas no s'han volgut duplicar altres estadístiques que duu a terme l'Administració de l'Estat, atès que ja es disposa d'aquesta informació, sinó que s'ha pretès definir activitats que comportin la consecució d'un nou valor afegit. Això permet accedir a una major desagregació territorial de la informació, atenent de manera molt especial el fet insular, com també conèixer altres variables que són específiques de la realitat de les Illes Balears, sense perdre l'homologació metodològica i la capacitat de comparació amb altres àmbits territorials externs.

Per això, a proposta del conseller d'Economia i Hisenda, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 15 d'octubre de 2010,

DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte. Aprovació del Pla d'Estadística de les Illes Balears 20102013

S'aprova el Pla d'Estadística de les Illes Balears 2010-2013, com a instrument d'ordenació i planificació de l'activitat estadística d'interès per a la comunitat autònoma de les Illes Balears, en els termes que estableix aquest Decret.

Article 2

Marc de col·laboració 1. El Pla d'Estadística és l'instrument marc de col·laboració entre les institucions o entitats que integren el Sistema Estadístic de les Illes Balears (Sestib) per dur a terme estadístiques declarades d'interès autonòmic.

  1. El Pla d'Estadística emmarca, igualment, la relació de les institucions i els òrgans del Sestib amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), com també amb els altres organismes públics estatals, de la resta de comunitats autònomes, europeus o internacionals. Aquesta col·laboració ha de tenir com a finalitats principals:

  1. Establir un sistema coherent, homogeni i comparable amb els del seu entorn.

  2. Aprofitar al màxim les informacions existents i disponibles.

  3. Evitar duplicitats innecessàries.

  4. Posar en comú el desenvolupament de les tecnologies de tractament de dades i de difusió.

Article 3

Vigència El Pla d'Estadística que s'aprova mitjançant aquest Decret estableix els objectius per al període comprès entre l'1 de gener de 2010 i el 31 de desembre de 2013. Si l'1 de gener de 2014 no ha entrat en vigor un nou pla d'estadística, ha de quedar automàticament prorrogada la vigència d'aquest fins que se n'aprovi un de nou.

Article 4

Execució de les activitats Les activitats que contenen els programes estadístics anuals, en desplegament d'aquest Pla d'Estadística, les han de dur a terme els òrgans i les institucions que s'integren en el Sestib, mitjançant les seves unitats estadístiques o equivalents, de manera directa o en col·laboració amb altres entitats mitjançant acords, convenis o contractes, si escau.

Capítol II Objectius del Pla Article 5

Objectius generals Els objectius generals del Pla d'Estadística de les Illes Balears 2010-2013, que constitueixen els criteris essencials per aplicar-lo i interpretar-lo, són els següents:

  1. Disposar de la informació estadística que permeti el coneixement demogràfic, social, econòmic, territorial i mediambiental de les Illes Balears, de manera que sigui útil a les institucions públiques i als agents econòmics i socials per prendre decisions i per garantir que la ciutadania hi pot accedir.

  2. Contribuir a l'estructuració interna del sistema estadístic de les Illes Balears, i en particular de l'IBESTAT com a productor genèric i coordinador del sistema, i de les diverses unitats estadístiques de les conselleries del Govern com a productors de dades sectorials.

  3. Incorporar els consells insulars a l'estructura estadística de les Illes Balears.

  4. Consolidar les activitats estadístiques que ja es duen a terme i iniciar les altres activitats que es considerin preferents per a la comunitat autònoma.

  5. Fomentar totes les actuacions que garanteixin la qualitat i la fiabilitat de les estadístiques públiques de les Illes Balears.

Article 6

Objectius instrumentals Els objectius instrumentals que s'han de procurar satisfer amb la inclusió d'una activitat estadística en el Pla i en els programes anuals són els següents:

  1. Impulsar la col·laboració i la coordinació entre les administracions autonòmica, insulars i municipals per obtenir dades amb la màxima desagregació territorial possible.

  2. Col·laborar amb l'INE i amb la resta d'òrgans centrals d'estadística de les comunitats autònomes per establir criteris homologats, l'intercanvi d'informació o la confecció d'activitats conjuntes.

  3. Promoure la formació estadística del personal vinculat al Sestib i de l'Administració pública de les Illes Balears en general.

  4. Afavorir l'homogeneïtzació estadística pel que fa al tractament de les dades i la presentació dels resultats.

  5. Contribuir a estabilitzar i optimitzar els recursos dedicats a l'activitat estadística.

  6. Avançar en el foment de la recerca i, en particular, en el desenvolupament de la metodologia estadística.

Article 7

Objectius tècnics i de producció Els objectius tècnics i de producció que s'han de satisfer amb la inclusió de les activitats estadístiques en els instruments de planificació i programació són els següents:

  1. Contribuir a completar, equilibrar i diversificar el conjunt de les estadístiques disponibles sobre les Illes Balears.

  2. Aprofitar al màxim les fonts ja existents, i limitar en tot el que sigui possible les molèsties a la ciutadania, les llars i les empreses, i garantir el secret estadístic.

  3. Possibilitar la creació i el manteniment de directoris que permetin establir censos i marcs de mostres estadístiques.

  4. Aconseguir un conjunt coherent i fiable de dades estadístiques amb el menor cost possible.

  5. Obtenir resultats estadístics d'actualitat, descriptius de fenòmens de la realitat propers temporalment al moment de la disponibilitat de les dades.

Article 8

Objectius...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR