Decret 45/2009, de 10 de juliol, d'ordenació i de supervisió de l'activitat dels mediadors d'assegurances a les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Economia, Hisenda i Innovacio
Rango de LeyDecret

Decret 45/2009, de 10 de juliol, d'ordenació i de supervisió de l'activitat dels mediadors d'assegurances a les Illes Balears La Directiva 2002/92/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de desembre, sobre la mediació en les assegurances, estableix les normes sobre l'accés i l'exercici de les activitats d'assegurances i de reassegurances per part de les persones físiques i jurídiques establertes en un Estat membre o que volen establir-s'hi.

L'article 149.1.11 de la Constitució espanyola reserva a l'Estat la competència exclusiva en matèria de bases de l'ordenació del crèdit, la banca i les assegurances. En aquest context, l'Estat defineix la normativa bàsica d'ordre general del sector d'assegurances, constituïda, en essència, pel Text refós de la Llei d'ordenació i supervisió de les assegurances privades, aprovat pel Reial decret legislatiu 6/2004, de 29 d'octubre, pel Reial decret 2486/1998, de 20 de novembre, de reglament d'ordenació i de supervisió de les assegurances privades i, finalment, per la nova Llei 26/2006, de 17 de juliol, de mediació d'assegurances i reassegurances privades, que estableix en la disposició final primera el caràcter bàsic d'aquesta.

La Llei 26/2006, de 17 de juliol, va derogar la Llei 9/1992, de 30 d'abril, de mediació d'assegurances privades, i va substituir el règim d'autorització administrativa per un règim d'inscripció registral, per la qual cosa queda sense efecte la normativa autonòmica de les Illes Balears que la va desplegar en aquest àmbit territorial competencial, continguda en l'Ordre del conseller d'Hisenda i Pressuposts d'11 de setembre de 2000, de regulació de les competències relatives als mediadors d'assegurances, i se'n fa necessària la derogació.

A més, la Llei 26/2006, de 17 de juliol, regula en l'article 47 la delimitació competencial de les comunitats autònomes en l'àmbit de la mediació d'assegurances i de reassegurances privades, de manera que correspon a les comunitats autònomes que hagin assumit les competències d'execució en aquesta matèria l'ordenació i la supervisió dels mediadors d'assegurances el domicili i l'àmbit d'operacions dels quals es limitin al territori de la respectiva comunitat autònoma, i han de mantenir la col·laboració necessària amb l'Administració general de l'Estat a l'efecte d'homogeneïtzar la informació documental i coordinar, si escau, les activitats d'ordenació i de supervisió d'ambdues administracions.

L'article 32.13 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria d'assegurances, en els termes que estableixin les lleis i normes reglamentàries que, en desplegament de la seva legislació, dicti l'Estat. En aquest sentit, l'article 85.2 de l'Estatut disposa, pel que fa a les competències especificades en l'article 32, que la potestat executiva de la Comunitat Autònoma pot anar acompanyada de la potestat reglamentària quan sigui necessària per a l'execució de la normativa de l'Estat.

Així mateix, l'article 30.47 de l'Estatut d'autonomia estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria de defensa dels consumidors i dels usuaris, en el marc de les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general i en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat, en els termes que disposen els articles 38 i 131 i els números 11, 13 i 16 de l'article 149.1 de la Constitució espanyola.

Per tot això, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR