Decret 59/2009, de 18 de setembre, pel qual es modifica l'ordenació sanitària territorial de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 59/2009, de 18 de setembre, pel qual es modifica l'ordenació sanitària territorial de les Illes Balears La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, disposa a l'art. 51.2 que l'ordenació territorial dels serveis de salut és competència de les comunitats autònomes i s'ha de basar en un concepte integrat d'atenció a la salut.

Per acomplir amb el que disposa l'esmentada Llei s'aprova el Decret 34/1987, de 21 de maig, d'ordenació sanitària de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Aquest Decret aprova la creació de les zones bàsiques de salut, els sectors sanitaris, i les àrees de salut, i crea la Comissió d'Ordenació Sanitària Territorial, com a òrgan col·legiat amb funcions de proposta i consulta, així com de participació de les diferents administracions públiques implicades en la delimitació de l'estructura sanitària territorial. Atès que l'ordenació sanitària territorial establerta en aquest Decret era provisional, posteriorment, mitjançant el Decret 122/1987, de 30 de desembre, s'aprova amb caràcter definitiu i amb una sèrie de modificacions que afecten algunes zones bàsiques de salut.

La primera modificació provisional de la delimitació territorial de l'ordenació sanitària fou l'any 1992, mitjançant el Decret 42/1992, de 8 de juliol, l'aprovació definitiva de la qual es produeix a través del Decret 80/1992, de 5 de novembre, que a la vegada feia una correcció d'errors.

La Llei 4/1992, de 15 de juliol, de creació del Servei Balear de Salut, derogà el Decret 34/1987 i el Decret 122/1987, excepte pel que es refereix a la delimitació territorial. Per tant, queden subsistents les demarcacions de les zones bàsiques de salut, els sectors sanitaris i les àrees de salut de les Illes Balears.

La segona modificació de la delimitació territorial de l'ordenació sanitària es produeix mitjançant el Decret 31/2001, de 23 de febrer. La modificació afectava algunes zones bàsiques de salut i la integració d'algunes en els sectors sanitaris.

El Decret 122/2002, de 4 d'octubre, aprova la tercera modificació de la delimitació territorial de l'ordenació sanitària. La modificació torna a afectar les zones bàsiques de salut i la integració d'algunes zones en els sectors sanitaris. En aquest Decret s'aprova un primer annex amb les modificacions i un segon annex amb un text consolidat de les zones bàsiques de salut de l'illa de Mallorca.

La Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, regula l'ordenació territorial sanitària en el títol VI, i remet expressament la regulació de les àrees de salut i les zones bàsiques de salut a un decret de desenvolupament.

El Decret 19/2004, de 27 de febrer, pel qual es modifica l'ordenació sanitària territorial de les Illes Balears, aprova la quarta modificació. De nou la modificació torna a afectar les zones bàsiques de salut i la integració d'algunes zones en els sectors sanitaris. En aquest Decret s'aprova un primer annex amb les modificacions i un segon annex amb un text consolidat de les zones bàsiques de salut de totes les Illes Balears.

L'Ordre de la consellera de Salut i Consum de dia 15 de gener de 2004, crea la Comissió d'Ordenació Sanitària Territorial de les Illes Balears. Aquesta Ordre va dirigida a la creació d'un òrgan participatiu que garanteix l'audiència dels ens territorials afectats per un canvi en l'ordenació sanitària territorial, i queda assegurada la participació de les entitats territorials afectades en el procediment d'elaboració de les diferents normes reglamentàries que duen a terme l'ordenació sanitària territorial.

Després de la reunió d'aquesta Comissió en data 29 d'abril de 2005, es va aprovar la cinquena modificació de les zones bàsiques de salut, mitjançant Decret 124/2005, de 9 de desembre, pel qual es modifica l'ordenació sanitària territorial, i que afecta les zones bàsiques de salut de les illes d'Eivissa i Formentera. En aquest Decret s'aprova un primer annex amb les modificacions i un segon annex amb el text consolidat de les zones bàsiques de salut de les Illes d'Eivissa i Formentera.

Posteriorment, s'aprova la sisena modificació, mitjançant Decret 37/2006, de 7 d'abril, pel qual es modifica l'ordenació sanitària territorial. En aquest Decret s'aprova un primer annex amb les modificacions i un segon annex amb el text consolidat de les zones bàsiques de salut de l'illa de Mallorca.

Tenint en compte l'existència de la nombrosa normativa en vigor en matèria d'ordenació sanitària territorial de les Illes Balears, es fa necessària una acció normativa tendent a unificar en un sol text tota la regulació existent en aquesta matèria; per això, a l'hora d'elaborar aquest Decret s'ha tengut en compte la regulació que es conté a les normes abans esmentades.

Les novetats més importants a destacar en el text són les següents:

En primer lloc, s'inclou una nova nomenclatura per als sectors sanitaris de l'Àrea de Salut núm.1 de l'illa de Mallorca, cada un dels quals disposa d'un hospital, amb la denominació següent: Sector Sanitari Llevant, Sector Sanitari Tramuntana, Sector Sanitari Ponent i Sector Sanitari Migjorn.

D'aquesta manera, es pretén donar una definició més concreta i apropiada als sectors, alhora que se'ls facilita una millor identificació.

Per altra part, pel que fa a l'Àrea de Salut núm. 3 de l'illa d'EivissaFormentera, atesa la creació d'un nou hospital a l'illa de Formentera per garantir l'atenció hospitalària de la població compresa en el seu territori, es fa necessari configurar l'illa com un nou sector sanitari, de manera que constitueixi una estructura funcional per a la coordinació dels recursos sanitaris de les zones bàsiques de salut del mateix sector; en concret, de la Zona Bàsica de Salut núm.

1 de Formentera, que és l'única zona bàsica de salut inclosa en el sector de referència.

D'aquesta manera, es dóna compliment a la previsió inclosa a l'article 25.2 del Decret 39/2006, de 21 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'ens públic Servei de Salut de les Illes Balears, en què es disposa que cada sector ha de tenir un hospital de referència d'entre els inclosos en la xarxa hospitalària d'utilització pública.

Així mateix, la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, disposa a l'article 89.3 que les àrees de salut es poden organitzar territorialment en sectors sanitaris, que han de constituir una estructura funcional per a la coordinació dels recursos sanitaris de les zones bàsiques de salut.

I, en concret, l'article 89.2 de la mateixa Llei disposa que les circumstàncies singulars i la doble insularitat de l'illa de Formentera han de ser considerades per l'Administració sanitària en la planificació i la gestió de l'assistència sanitària.

Finalment, es creen noves zones bàsiques de salut i es rezonifiquen algunes de les existents, alhora que s'aprofita per canviar-ne algunes denominacions, la qual cosa permet una redistribució de les targetes sanitàries per tal de poder abordar l'increment demogràfic present i futur de determinades zones, dotar-les de les infraestructures sanitàries necessàries i aconseguir una distribució més equitativa del nombre de pacients assignats a cada zona i, en conseqüència, a cada centre de salut.

La Comissió d'Ordenació Sanitària Territorial es va reunir en sengles vegades i, en compliment de les seves funcions, va deliberar respecte al contingut d'aquest text. En el si d'aquesta Comissió ha quedat garantida la participació i l'audiència dels ajuntaments afectats. Els membres que formen la Comissió acorden en la sessió de dia 9 d'abril (Menorca), de 9 de maig (Mallorca) de 2008, i de dia 18 de juny de 2009 (Eivissa i Formentera), elevar a la persona titular de la conselleria competent en matèria de sanitat la corresponent proposta de regulació de l'ordenació sanitària territorial, que ara s'aprova mitjançant aquest Decret. Ha quedat, per tant, garantit en el procediment d'elaboració d'aquest Decret l'audiència de tots els sectors afectats.

D'altra banda, també consta a l'expedient que, el dia 15 de juliol de 2009, el Consell de Salut de les Illes Balears, òrgan de participació i consulta, deliberà sobre aquest text, i l'acceptà per unanimitat. S'ha de tenir en compte que l'audiència d'aquest òrgan és preceptiva en aquesta matèria, d'acord amb el que disposa l'art. 1.2.i) del Decret 44/2004, de dia 14 de maig, pel qual s'estableix el seu règim i funcionament.

Analitzada la proposta de la Comissió d'Ordenació Sanitària Territorial, així com el parer del Consell de Salut; tenint en compte els criteris d'ordenació sanitària territorial establerts a la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears; atesa la necessitat d'unificar la normativa existent en matèria d'ordenació sanitària territorial, i la necessitat d'apropar els serveis d'Atenció Primària als ciutadans, es fa necessària i imprescindible una nova regulació de l'ordenació sanitària territorial de les Illes Balears.

Per això, a proposta del conseller de Salut i Consum, i havent-ho considerat el Consell de Govern a la sessió de dia 18 de setembre de 2009,

DECRET Article únic 1. Es crea el Sector Sanitari de Formentera, amb la zona bàsica de salut de Formentera, la qual s'elimina del Sector Sanitari Eivissa-Formentera, on estava anteriorment assignada.

  1. S'inclou una nova nomenclatura per als sectors sanitaris de l'Àrea de Salut núm.1, de l'illa de Mallorca, cada un dels quals disposa d'un hospital, amb els termes següents:

    - Sector sanitari Llevant, anteriorment Sector Sanitari núm.1 Manacor, que disposa de l'Hospital de Manacor.

    - Sector sanitari Tramuntana, anteriorment Sector Sanitari núm. 2

    Inca, que disposa de l'Hospital d'Inca.

    - Sector sanitari Ponent, anteriorment Sector Sanitari núm. 3 de Palma, que disposa de l'Hospital Son Dureta.

    - Sector sanitari Migjorn, anteriorment Sector Sanitari núm. 4 de Palma, que disposa de l'Hospital Son Llàtzer.

  2. S'aprova la modificació de l'ordenació sanitària territorial de les Illes Balears, regulada pel Decret 34/1987, de 21 de maig, i aprovada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR