Decret 66/2009, de 9 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'ordenació de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 66/2009, de 9 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'ordenació de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears L'article 43 de la Constitució espanyola reconeix a tota la ciutadania el dret a la protecció de la seva salut i responsabilitza els poders públics d'organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i dels serveis necessaris.

La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, dóna resposta normativa bàsica al mandat constitucional de protecció de la salut i atorga protagonisme i suficiència a les comunitats autònomes en el disseny i en l'execució d'una política pròpia en matèria sanitària. Consegüentment, la Llei compromet les autoritats sanitàries competents en el control i la millora de la qualitat de l'assistència sanitària en tots els nivells i estableix que tots els centres i els establiments sanitaris han d'estar sotmesos a la inspecció i al control sanitaris.

La Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, fixa com un dels seus objectius generals establir el marc legal per a les accions de coordinació i cooperació de les administracions públiques sanitàries com a mitjà per assegurar a la ciutadania el dret a la protecció de la salut, amb l'objectiu comú de garantir l'equitat, la qualitat i la participació social en el Sistema Nacional de Salut.

L'article 30 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d'organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut; planificació dels recursos sanitaris; coordinació de la sanitat privada amb el Sistema Sanitari Públic; promoció de la salut a tots els àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat i l'ordenació farmacèutica, en el marc del qual disposa el número 16, apartat 1, de l'article 149 de la Constitució. Així mateix, segons el punt 12 de l'article 31 li correspon el desplegament legislatiu i l'execució en matèria de seguretat social, exceptuant-ne les normes que configurin el seu règim econòmic (sens perjudici del que disposa el punt 16 de l'article 149.1 de la Constitució). D'altra banda, també li correspon la funció executiva en relació amb la gestió de l'assistència sanitària de la Seguretat Social (d'acord amb el que estableix el punt 17 de l'article 149.1 de la Constitució), encara que es reserva a l'Estat l'alta inspecció que meni a acomplir la funció a què es refereix aquest precepte.

La Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, atribueix al Servei de Salut de les Illes Balears la gestió dels serveis públics sanitaris de caràcter assistencial de tot el Sistema Sanitari Públic, i en conseqüència li atribueix les competències de control, inspecció i avaluació dels centres sanitaris on es presta assistència sanitària i l'avaluació i el control dels convenis amb entitats i centres concertats.

La transcendència de les funcions acomplertes per la Inspecció de Serveis Sanitaris es manifesta si es considera que només a través de la vigilància del compliment de la legislació sanitària es pot assegurar la qualitat de les prestacions i dels serveis sanitaris i l'efectivitat dels drets de la ciutadania en l'àmbit sanitari.

Mitjançant el Reial decret 1478/2001, de 27 de desembre, es transferiren a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis de l'Institut Nacional de la Salut. Entre aquestes es troba específicament la inspecció dels serveis i la gestió de les prestacions sanitàries de la Seguretat Social facilitades pel Sistema Nacional de Salut.

En l'escenari previ a les transferències, la funció inspectora l'establia tant la Llei 14/1986 com el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1994, de 20 de juny. La funció inspectora la duia a terme el cos d'inspecció sanitària de l'Administració de la Seguretat Social, integrat per les escales de metges inspectors, farmacèutics inspectors i infermers subinspectors. L'article 124 del Decret 2065/1974, de 30 de maig, atorga als metges inspectors i als farmacèutics inspectors la consideració d'autoritat pública en l'acompliment de les seves funcions i atribueix als infermers subinspectors la condició d'agents de l'autoritat.

Per poder desenvolupar de manera correcta i adequada les competències i els objectius que aquest personal té encomanats, és necessària l'ordenació de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears com a col·lectiu d'empleats públics encarregats del control, de la inspecció, de l'avaluació i de la vigilància de tal manera que garanteixi que la provisió dels serveis sanitaris i de les prestacions del sistema sanitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i els que ofereixen --si pertoca-- els centres i els serveis concertats es dugui a terme en les condicions descrites en les normes i en els concerts i que, especialment, es prestin amb criteris d'equitat, igualtat, accessibilitat, universalitat, qualitat i eficiència.

La manca de normativa específica a les Illes Balears sobre les funcions i les competències de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears ha determinat que aquesta s'empari en diverses normes estatals.

Per això cal unificar, actualitzar i adaptar les atribucions de la Inspecció de Serveis Sanitaris a les peculiaritats del sistema sanitari atenent els reptes fixats en el Pla anual d'inspecció dels serveis sanitaris.

D'acord amb tot el que s'ha exposat, aquest Decret té com a objectiu aprovar el Reglament sobre l'ordenació de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears, que servirà de marc regulador d'aquesta activitat inspectora a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la qual cosa es pretén garantir que les seves actuacions estiguin presidides pels principis d'objectivitat, imparcialitat i independència tècnica, pel respecte i la lleialtat a la ciutadania i per la submissió plena a l'ordenament jurídic.

Per tot això, a proposta del conseller de Salut i Consum, previ dictamen del Consell Econòmic i Social, oït el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat Consell de Govern en la sessió de 9 d'octubre de 2009,

DECRET Article únic S'aprova el Reglament d'ordenació de la Inspecció dels Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears, que figura com a annex.

Disposició derogatòria Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquest Decret.

Disposició final primera Habilitació per al desenvolupament i aplicació S'autoritza el conseller de Salut i Consum per dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i l'aplicació d'aquest Decret.

Disposició final segona Entrada en vigor Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 9 d'octubre de 2009

El president Francesc Antich i Oliver El conseller de Salut i Consum Vicenç Thomàs Mulet Annex Reglament d'ordenació de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS Capítol I Objecte i àmbit d'aplicació Article 1

Objecte Aquesta norma té per objecte l'ordenació de la Inspecció de Serveis Sanitaris del Servei de Salut de les Illes Balears i la regulació de les seves activitats de vigilància, control, inspecció i avaluació.

Article 2

Àmbit d'aplicació En l'àmbit de les Illes Balears, aquest reglament és aplicable:

  1. A l'assistència sanitària que es presti en centres, establiments i serveis sanitaris de caràcter públic i concertat, on es desenvolupen les facultats d'inspecció, vigilància, avaluació i control, inclosa la prestació d'assistència sanitària per incapacitat temporal.

  2. A les prestacions farmacèutiques.

  3. Als serveis d'informació i documentació sanitària continguts en la normativa vigent.

  4. A les prestacions sanitàries que suposen un element addicional i necessari per assolir una assistència sanitària completa i adequada.

Capítol II Competències Article 3

Competències en matèria d'inspecció sanitària 1. Corresponen a la Conselleria de Salut i Consum la vigilància, el control, l'avaluació i la inspecció dels centres, dels serveis, de les prestacions i dels establiments sanitaris on es presta assistència sanitària del Sistema Sanitari Públic.

  1. L'acompliment d'aquestes funcions en l'àmbit de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR