Decret 86 /2009, de 27 de novembre, de desplegament de la Llei 17/1985, d'1 de juliol, sobre objectes fabricats amb metalls preciosos

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de ComerC, induStria i Energia
Rango de LeyDecret

Decret 86 /2009, de 27 de novembre, de desplegament de la Llei 17/1985, d'1 de juliol, sobre objectes fabricats amb metalls preciosos La fabricació, la importació i la comercialització d'objectes fabricats amb metalls preciosos ve regulada amb caràcter general a tot l'Estat espanyol per la Llei 17/1985, d'1 de juliol, sobre objectes fabricats amb metalls preciosos i pel Reial decret 197/1988, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'objectes fabricats amb metalls preciosos, modificat pel Reial decret 968/1988, de 9 de setembre.

Les disposicions esmentades reserven als òrgans corresponents de les comunitats autònomes, amb competències en matèria de contrastació de metalls preciosos, determinades funcions i àmbits d'actuació com, per exemple, la designació, la intervenció i el control del laboratori oficial i els autoritzats; la fixació dels criteris per a la contrastació de lots; o l'establiment del model de cartell-resum de les disposicions del Reglament per informar adequadament els compradors.

Per tant, és necessari dictar la disposició oportuna que, a la vegada que permeti i concreti l'aplicació a les Illes Balears del Reial decret 197/1988, reguli les actuacions d'avaluació esmentades que corresponen al laboratori oficial.

La matèria objecte d'aquest Decret s'emmarca en l'article 32.6 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, que reconeix la competència executiva en `Pesos i mesures. Contrastació de metalls' a la Comunitat Autònoma, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, en desplegament de la seva legislació, dicti l'Estat.

Així mateix, l'article 85.2 de l'Estatut d'autonomia disposa, quant a les competències que s'especifiquen en l'article 32, que la potestat executiva de la Comunitat Autònoma pot anar acompanyada de la potestat reglamentària quan sigui necessària per executar la normativa de l'Estat.

Per altra banda, l'article 30.34 de l'Estatut d'autonomia, segons la nova redacció que n'estableix la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sense perjudici del que disposa l'article 149.1 de la Constitució espanyola, la competència exclusiva en matèria d'indústria, sense perjudici del que determinin les normes de l'Estat per raons de seguretat, sanitàries o d'interès militar i les normes relacionades amb les indústries subjectes a la legislació de mines, hidrocarburs o energia nuclear. L'exercici d'aquesta competència s'ha de fer d'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general, seguretat de les instal·lacions, dels processos i dels productes industrials.

La finalitat d'aquest Decret és definir el marc en el qual, en execució de la legislació estatal sobre objectes fabricats amb metalls preciosos, es possibiliti que a la comunitat autònoma de les Illes Balears s'implantin els diversos tipus de laboratoris que estableixen la Llei 17/1985 i el seu Reglament.

Per això es defineixen les funcions i l'àmbit d'actuació del laboratori oficial, tant en el camp de les anàlisis i els assaigs per als quals sigui requerit com per a la seva actuació com a suport tècnic de la intervenció oficial als laboratoris autoritzats.

Igualment, es considera convenient regular el procediment d'autorització de laboratoris d'assaig i contrast establert per als laboratoris autoritzats, així com l'habilitació de laboratoris d'empreses fabricants del sector de la joieria que els permeti l'assaig i la contrastació de la seva producció.

Independentment de l'anterior, la importància i l'oportunitat del Decret s'infereix en la necessitat d'adaptar el nostre sistema a les exigències de les propostes de la directiva comunitària referent a aquest tema.

L'aplicació del Decret permet disposar a la comunitat autònoma de distints laboratoris amb suficient capacitat i qualitat tecnològica per actuar com a organismes notificats de suport a la certificació i, al mateix temps, permet disposar de suficients empreses de fabricació d'objectes amb metalls preciosos, capaces de certificar la pròpia producció mitjançant el sistema d'assegurament de la qualitat dels seus productes.

En definitiva, aquest Decret permet cobrir l'objectiu prioritari d'implantar a les Illes Balears l'estructura de laboratoris i l'adequació dels fabricants a aquests, la qual és necessària per adaptar-se a les exigències del mercat.

Per tot això, a proposta de la consellera de Comerç, Indústria i Energia, d'acord amb el dictamen del Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 27 de novembre de 2009,

DECRET Capítol I Disposicions generals Secció 1a Objecte, i fabricants i importadors Article 1

Objecte Aquest Decret es dicta en desplegament de la Llei 17/1985, d'1 de juliol, sobre objectes fabricats amb metalls preciosos, i té per objecte regular, d'acord amb les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dins el seu àmbit territorial, determinats aspectes de l'aplicació del Reial decret 197/1988, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'objectes fabricats amb metalls preciosos, modificat pel Reial decret 968/1988, de 9 de setembre.

Article 2

Fabricants i importadors Els fabricants i importadors d'objectes fabricats amb metalls preciosos, després que el Registre de la Propietat Industrial concedeixi la marca de contrast dels punxons d'identificació d'origen i abans d'utilitzar-los, han de comunicar aquesta utilització a la Direcció General d'Indústria per inscriure'ls en el registre que s'ha de crear a aquest efecte. En aquest registre d'empreses fabricants i importadors també ha de figurar el disseny de la marca de contrast esmentada.

A la instància de la sol·licitud d'inscripció s'ha d'adjuntar la documentació següent:

Còpia de la inscripció en el Registre Industrial dels fabricants.

Còpia del document de registre de la marca de contrast dels punxons d'identificació d'origen atorgada pel Registre de la Propietat Industrial.

La Direcció General d'Indústria ha de notificar la inscripció al següent organisme:

Organisme competent de les administracions públiques de la resta de l'Estat: Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Secció 2a Laboratoris facultats per a l'assaig i la contrastació Article 3

Laboratoris de contrastació Els laboratoris facultats a les Illes Balears per dur a terme l'assaig i la consegüent contrastació de garantia d'objectes fabricats amb metalls preciosos han de pertànyer a alguna de les categories següents:

Laboratori oficial de les Illes Balears.

Laboratoris autoritzats i intervinguts per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Aquests laboratoris han de comptar amb els mitjans personals i materials necessaris, i han de complir els requisits que determina aquest Decret.

Article 4

Laboratori oficial de les Illes Balears És laboratori oficial el que estableixi la Direcció General d'Indústria per dur a terme les funcions d'anàlisi, presa de mostres, contrastació i suport tècnic a l'Administració en l'exercici de les seves funcions d'intervenció.

Article 5

Laboratoris autoritzats La Direcció General d'Indústria pot declarar com a autoritzats per a l'assaig i la contrastació dels objectes fabricats amb metalls preciosos els laboratoris que estableixin centres oficials, entitats col·laboradores o associacions sense ànim de lucre que ofereixin les degudes garanties de solvència i imparcialitat.

Així mateix, aquesta Direcció General pot autoritzar que la pràctica de l'assaig i la consegüent contrastació de garantia es realitzin en els laboratoris d'empreses dedicades a la fabricació d'objectes amb metalls preciosos.

La intervenció oficial ha de controlar les operacions d'assaig i contrast que realitzin els laboratoris autoritzats. Per fer aquesta tasca, la intervenció oficial pot comptar amb el suport tècnic del laboratori oficial.

Secció 3a Disposicions comunes per als laboratoris d'assaig i contrastació Article 6

Obligacions dels laboratoris Tant el laboratori oficial com els autoritzats estan obligats a:

Mantenir les instal·lacions en perfecte estat de funcionament i disposar dels mitjans personals i tècnics i dels altres requisits exigits per a l'autorització de l'inici de les activitats.

Documentar les operacions d'assaig i/o contrastació mitjançant els corresponents assentaments en els llibres de registre segellats i foliats, en els quals s'han d'anotar el nombre d'unitats i el pes unitari de les peces assajades i/o contrastades, o alternativament, mitjançant registres informàtics degudament controlats, dels quals hi ha d'haver constància escrita.

Sotmetre's a les actuacions de control de la Direcció General d'Indústria, en la forma que estableixen aquest Decret i les altres disposicions d'aplicació.

Complir la normativa sobre metalls preciosos i les altres disposicions vigents, així com les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR