Decret 123/2008, de 14 de novembre, de mesures urgents per al finançament de petites i mitjanes empreses i microempreses de préstec de circulant, de l'aval i de les despeses d'obertura de préstec i d'estudi de concessió de l'aval

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de ComerC, induStria i Energia
Rango de LeyDecret

Decret 123/2008, de 14 de novembre, de mesures urgents per al finançament de petites i mitjanes empreses i microempreses de préstec de circulant, de l'aval i de les despeses d'obertura de préstec i d'estudi de concessió de l'aval L'actual context de crisi econòmica, amb una evolució accelerada dels indicadors econòmics a la baixa, exigeix una actuació activa i explícita de la política comercial i industrial, competència de la Conselleria de Comerç,

Indústria i Energia. El Govern és conscient que s'han d'adoptar mesures eficients per garantir la liquiditat de les empreses, atès que actualment aquesta manca de liquiditat en pot afectar la supervivència, amb la pèrdua que això suposa per a les Illes Balears tant econòmicament com socialment.

Per això és necessari fer una actuació urgent i decidida per injectar liquiditat al mercat de les Illes Balears mitjançant la creació d'una línia d'ajudes de capital circulant, complementada amb el suport avalat d'aquestes operacions de crèdit i les ajudes a les despeses d'obertura i estudi.

Aquesta iniciativa permetrà a les PIME tenir accés a un finançament de capital circulant amb millors garanties, amb uns terminis més flexibles i a un cost bonificat.

Les ordres de bases reguladores de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia no recullen aquesta acció tan necessària en l'actualitat.

L'article 12.1.a) del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions permet iniciar un procediment de concessió de subvencions sense establir-ne les bases reguladores quan una norma sectorial específica inclogui aquestes bases.

Per tot això, a proposta de la consellera de Comerç, Indústria i Energia, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 14 de novembre de 2008,

DECRET Article 1

Objecte L'objecte d'aquest Decret és establir, amb caràcter extraordinari, les bases que han de regir les subvencions a préstecs de capital circulant que convoqui la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia.

Article 2

Activitats susceptibles de subvenció 1. Són susceptibles de subvenció les despeses d'estudi, d'obertura, l'aval i el tipus d'interès de préstecs de circulant que formalitzin les petites i mitjanes empreses i les microempreses de comerç, serveis i industrials amb entitats financeres. Les operacions que les entitats de crèdit formalitzin amb els beneficiaris finals han de disposar necessàriament d'un aval de la Societat de Garantia Recíproca de les Illes Balears ISBA SGR.

  1. L'àmbit territorial d'aquestes empreses ha de ser la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 3

Compatibilitat 1. Les subvencions que es concedeixin són compatibles amb altres subvencions i ajudes, independentment de la seva naturalesa i de l'entitat que les concedeixi, sempre que, aïlladament o conjuntament, no superin el cost total de l'activitat objecte de subvenció.

  1. En els casos que es produeixi un excés de finançament sobre el cost de l'activitat com a conseqüència de l'atorgament d'altres subvencions per part d'entitats públiques o privades, s'ha de reintegrar l'import total de l'excés fins al límit de la subvenció atorgada.

Article 4

Beneficiaris 1. Pot ser beneficiària de les subvencions que estableixin les convocatòries que es dictin a l'empara d'aquest Decret qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, com també les agrupacions de persones que estableix l'article 9.3 del text refós de la Llei de subvencions i les entitats sense personalitat jurídica relacionades amb les activitats del comerç, els serveis i industrials, que, a més de dur a terme l'activitat o l'objecte que fonamenti la concessió de la subvenció, compleixin els requisits que fixa aquest Decret i els específics que assenyalin les convocatòries corresponents.

  1. Als efectes d'aquest Decret, s'entén per:

    1. Empresa: persona física o jurídica o entitat sense personalitat jurídica que exerceix una activitat lucrativa dins l'àmbit de les activitats del comerç, els serveis i la indústria.

    2. Petita i mitjana empresa (PIME): empresa que compleix tots els requisits que s'estableixen en l'article 5 de la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig de 2003 sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses, o en l'acte o norma que la substitueixi.

  2. No poden ser beneficiàries de les subvencions les persones, les entitats o les agrupacions en què concorri alguna de les prohibicions que estableixen l'article 10 del text refós de la Llei de subvencions i l'article 27 de la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona.

Article 5

Convocatòria 1. Les convocatòries que es dictin a l'empara d'aquest Decret s'han d'aprovar per una resolució de la consellera de Comerç, Indústria i Energia i s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

  1. Les convocatòries han de contenir, com a mínim, els aspectes que assenyala l'article 15 del text refós de la Llei de subvencions i també han de concretar els terminis generals a què es refereix aquest Decret i la resta d'aspectes que s'hi preveuen.

  2. En les convocatòries s'ha d'assenyalar la quantia de la disponibilitat pressupostària màxima de què es disposa per atendre les sol·licituds de subvenció, amb la indicació de la partida o partides pressupostàries a les quals s'ha d'imputar la despesa i, si és el cas, de les anualitats i dels imports corresponents en el supòsit que es tramitin subvencions pluriennals, tot tenint en compte les regles particulars següents:

  1. La consignació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR