Ordre del conseller de Medi Ambient de 29 de setembre de 2009 de modificació de l'ordre de 23 de juny de 2005, per la qual s'estableix un règim de subvencions per al finançament d'inversions als espais de rellevància ambiental.

Sección3.- D'altres disposicions
EmisorConselleria de Medi Ambient
Rango de LeyOrdre

Ordre del conseller de Medi Ambient de 29 de setembre de 2009 de modificació de l'ordre de 23 de juny de 2005, per la qual s'estableix un règim de subvencions per al finançament d'inversions als espais de rellevància ambiental.

I-. L'Ordre del conseller de Medi Ambient de 23 de juny de 2005 estableix un règim de subvencions per al finançament d'inversions als espais de rellevància ambiental de les Illes Balears (BOIB núm. 96, del 25 de juny de 2005).

Per altra banda, per Decret 71/2006, de 28 de juliol, el Consell de Govern va crear, organitzar i establir el règim jurídic de l'empresa pública Espais de Natura Balear (BOIB 108, d'1 d'agost de 2006), d'acord amb el que preveia la Disposició Addicional 4º de la Llei 13/2005, de 27 de desembre, de mesures tributàries i administratives, que va autoritzar la creació d'una empresa pública, que ha de sotmetre la seva actuació a l'ordenament jurídic privat, la finalitat institucional de la qual és la gestió dels parcs i altres figures de protecció especial a l'emparament de la legislació ambiental.

L'esmentat Decret estableix com a funcions de l'empresa pública Espais de Natura Balear i entre d'altres, la convocatòria i atorgament de subvencions, de conformitat amb les bases reguladores aprovades per Ordre del conseller competent en matèria de medi ambient (art. 3.2.e).

Al emparament de l'Ordre de 23 de juny de 2005, es va dictar la Resolució de la directora de l'empresa pública Espais de Natura Balear de 16 de maig de 2007, de convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds de subvenció per al finançament d'inversions als espais de rellevància ambiental de les Illes Balears (BOIB núm. 74, de 19 de maig de 2007).

Dins el termini per a la presentació de sol·licitud de subvencions per al finançament d'inversions als espais de rellevància ambiental de les Illes Balears es varen presentar un total de 995 sol·licituds de subvenció, una part important de les quals es refereixen a les activitats de rehabilitació de marges, rehabilitació d'exteriors, tancament de finques i neteja forestal, i es localitzen al paratge natural de la Serra de Tramuntana, amb un total de 811 sol·licituds de subvenció.

L'experiència acumulada des de l'entrada en vigor de l'Ordre del conseller de Medi Ambient, així com la llarga tramitació de les sol·licituds de subvenció d'acord amb la convocatòria de 2007, fan aconsellable, de conformitat a les distintes peticions verbals formulades per associacions de persones propietàries i interessades, la modificació de l'Ordre del conseller de Medi Ambient de 23 de juny de 2005, a fi de simplificar i donar una major agilitat a la tramitació de les subvencions als espais de rellevància ambiental, sense minvar les garanties dels interessos públics inherents a la principal manifestació de l'activitat de foment.

Així, ateses les peticions verbals formulades per les persones interessades i l'experiència administrativa acumulada durant la tramitació de les subvencions d'acord amb la convocatòria de 2007 es modifiquen, entre altres: l'article 2.1, relatiu a les persones beneficiàries; l'article 4 relatiu a les activitats subvencionables; l'article 7.1 relatiu a la compatibilitat amb altres subvencions; l'article 8.2.c relatiu a l'acceptació expressa a la proposta de resolució, així com a la introducció d'un nou apartat, que serà el 4, a l'article 8; els articles 9 apartats 1, 2 i 4, bàsicament per indicar l'òrgan competent per iniciar el procediment i resoldre; l'article 10.1 relatiu als criteris generals sobre terminis; l'importantíssim article 11, que permet subvencionar activitats iniciades o per iniciar i aclareix que l'atorgament de la subvenció no eximeix de les llicències, autoritzacions o permisos exigibles segons la legislació vigent; l'article 12, relatiu a les mesures per garantir els interessos públics, bàsicament les inspeccions i informes durant la tramitació de les sol·licituds de subvencions que passen a ser facultatius; l'importantíssim article 13 relatiu a la justificació de la realització de l'activitat i de les despeses mitjançant factures, altres documents o declaració responsable; l'importantíssim article 14, relatiu al pagament de les subvencions, ...

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb l'aprovació de la Llei 5/2002, de 21 de juny, de subvencions, va dur a terme una regulació sistemàtica del règim jurídic de les subvencions. Posteriorment, l'entrada en vigor de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, va determinar la necessitat de modificar-la amb la finalitat d'adequar-la a les exigències de caràcter bàsic i d'incloure-hi, també, tots els aspectes que podien millorar-la. Aquesta modificació es va complir amb la Llei 6/2004, de 23 de desembre, de modificació de la Llei 5/2002, la qual va donar lloc al vigent text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, que suposa un nou marc normatiu de rang legal que ofereix una visió unitària, integral i homogènia de l'activitat subvencional de la Comunitat Autònoma, modificada per la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i econòmiques administratives.

A més, cal tenir en compte la normativa estatal de caràcter bàsic prevista en el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, a la qual aquesta Ordre s'ha d'adaptar.

  1. En el procediment d'elaboració de la present Ordre, que modifica l'Ordre de 23 de juny de 2005, per la qual s'estableix un règim de subvencions per al finançament d'inversions als espais de rellevància ambiental, s'ha complimentat el que preveuen els articles 42 a 47 de la Llei 4/2001, de 14 de març, sobre la matèria, especialment el tràmit d'audiència als ciutadans i ciutadanes, a traves de les entitats que els agrupen o representen, la participació de les Conselleries del Govern de les Illes Balears, del Conselles Insulars i de les federacions/associacions d'entitats locals de les Illes Balears.

En virtut del que s'ha exposat, previ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR