Llei 2/2007 de 16 de març, de cossos i escales de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 2/2007 de 16 de març, de cossos i escales de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 27.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent.

LLEI ESTRUCTURA Títol I. Objecte i àmbit d'aplicació de la llei Títol II. Cossos i escales de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears Capítol I. Classificació i agrupació Capítol II. Cossos generals i escales que en formen part Capítol III. Cossos especials i escales que en formen part Títol III. Titulacions d'accés als cossos i a les escales Capítol I. Titulacions d'accés als cossos generals i a les escales que en formen part Capítol II. Titulacions d'accés als cossos especials i a les escales que en formen part Títol IV. Funcions dels cossos i de les escales Capítol I. Funcions dels cossos generals i de les escales que en formen part Capítol II. Funcions dels cossos especials i de les escales que en formen part EXPOSICIÓ DE MOTIUS I L'objecte d'aquesta llei, tal com estableix el títol I, és l'ordenació dels cossos i les escales en què s'agrupa el personal funcionari al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats autònomes que en depenen, excepció feta del personal funcionari docent i del personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica, que es regeix per la seva normativa específica.

Aquesta llei es dicta a l'empara de l'article 11.4 de la Llei Orgànica 2/1983, de 25 de febrer, de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, d'acord amb el qual correspon a la comunitat autònoma, de conformitat amb les bases contingudes en la legislació de l'Estat, el desplegament legislatiu del règim estatutari del personal funcionari de l'Administració de la comunitat autònoma, i de l'article 11 de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de mesures per a la reforma de la funció pública, que obliga les comunitats autònomes a ordenar, mitjançant una llei de les assemblees legislatives respectives, la funció pública pròpia.

En el marc d'aquestes competències, el Parlament de les Illes Balears va dictar la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que va preveure l'agrupació del personal funcionari en cossos i escales. Aquesta estructura corporativa constitueix l'eix de l'organització de la funció pública autonòmica i estableix els cossos com a fórmula ordinària d'accés i les escales com a elements d'especialització, tot seguint criteris summament restrictius de creació.

Actualment es tramita una nova llei de la funció pública autonòmica, que manté el model corporatiu de la llei vigent i inclou com a novetat la regulació de les especialitats. Aquesta regulació és concisa i es limita a la definició dels cossos i les escales. Pel que fa als cossos i a les escales, s'estableix una reserva de llei per modificar-los, suprimir-los o per crear-ne de nous, i es remet al reglament pel que fa a la creació, la modificació o la supressió de les especialitats.

En aquest context normatiu, aquesta llei ordena els cossos i les escales ja existents, crea les escales que són necessàries per a una millor organització de la funció pública autonòmica, determina la denominació i el nivell de titulació exigit per ingressar en cadascun dels cossos i de les escales i defineix les funcions que els corresponen.

Respecte de les especialitats, la llei es limita a preveure la possibilitat que es creïn mitjançant decret del Consell de Govern, que concretarà la titulació d'accés a cada especialitat.

II El títol II de la llei està dedicat a l'ordenació dels cossos i de les escales de l'administració autonòmica i distingeix, en el capítol I, entre cossos generals, que són els que tenen atribuïdes funcions comunes en l'exercici de l'activitat administrativa, i cossos especials, que són els que tenen atribuïdes funcions relacionades amb les pròpies d'una professió determinada.

Els cossos i les escales existents actualment són conseqüència de diverses modificacions de les disposicions addicionals de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, fetes a mesura que les circumstàncies concretes ho requerien i no des d'una perspectiva global d'organització de la funció pública autonòmica.

Calia, doncs, una revisió de conjunt de tota l'organització i una reordenació dels cossos i les escales de l'administració autonòmica, que constituís alhora el marc legal per a la futura definició de les especialitats.

El capítol II, destinat a la configuració dels cossos generals i de les escales que en formen part, en consideració a l'amplitud de les funcions que els correspon exercir, manté el model restrictiu de creació, fet que permet i facilita la mobilitat del personal funcionari.

D'altra banda, s'han normalitzat i unificat les denominacions dels cossos i únicament s'ha creat una nova escala, la d'inspecció de tributs del cos superior, en coherència amb l'anterior creació de l'escala de subinspecció de tributs del cos de gestió.

En els cossos especials de l'administració autonòmica s'ha optat també per conservar els cinc cossos facultatius o especials, amb simples canvis de denominació. Dins aquests cossos s'han conservat les escales existents, excepte la d'educadors infantils, del cos ajudant facultatiu, que passa a denominar-se escala socioeducativa i que amplia les seves funcions per aglutinar els professionals que intervenen en actuacions de dinamització, d'integració social, d'educació infantil i de cura de menors en centres especialitzats.

Dins aquests cossos s'han creat també les escales que permeten l'agrupació del personal funcionari d'acord amb les distintes branques professionals, així com l'escala de recerca, desenvolupament i innovació, que pretén ser l'embrió del futur personal investigador de la comunitat autònoma.

Amb aquesta ordenació, una vegada que entri en vigor la llei, el personal funcionari dels cossos especials quedarà agrupat, necessàriament, dins una o una altra escala i, si s'escau, dins l'especialitat concreta que s'estableixi reglamentàriament dins cadascuna d'aquestes escales, per raó d'una major especialització de les funcions que s'han d'exercir o de la titulació concreta per accedir-hi.

III El títol III de la llei s'ocupa de les titulacions d'accés als cossos i a les escales. Pel que fa als cossos generals, l'accés s'estableix de manera oberta, per nivell de titulació, i a les escales del cos superior i del cos de gestió s'hi pot accedir amb la possessió de titulacions del nivell corresponent, de caire jurídic o econòmic.

La llei estableix més concreció quant a les escales dels cossos especials, encara que en moltes ocasions únicament determina el nivell de titulació i la branca de coneixements que s'han d'acreditar, i deixa que sigui el decret regulador de les especialitats la norma que fixi la titulació o les titulacions concretes per accedir a cadascuna de les especialitats que es creïn en les distintes escales.

La llei fa un esforç d'adaptació a les titulacions i als nivells que actualment són vigents en la normativa bàsica d'educació, sense contradir la normativa bàsica estatal en matèria de funció pública, clarament desfasada en aquest punt.

Aquesta regulació té en compte el fet que són els nivells educatius els que determinen l'agrupació dels cossos i de les escales en els grups de classificació, i permet l'adaptació a una eventual modificació estatal d'aquests nivells.

IV El darrer títol de la llei s'ocupa de les funcions que corresponen a cadascun dels cossos i de les escales. Aquesta regulació s'estableix de manera àmplia i genèrica perquè serveixi de marc de les ordres que regulen les funcions concretes dels llocs de treball de les distintes conselleries i de les entitats autònomes.

Les disposicions addicionals pretenen adequar i ordenar el personal funcionari al que disposa aquesta norma. La primera s'ocupa del canvi de denominació dels cossos i de les escales existents, que, com és obvi, no afecta el personal funcionari que s'hi agrupa; la segona s'ocupa de la integració automàtica en les escales de nova creació del personal funcionari que va accedir a les especialitats corresponents, i la tercera s'ocupa de les titulacions acadèmiques.

La resta de disposicions introdueixen les determinacions necessàries per adequar i assegurar el contingut normatiu d'aquesta llei.

TÍTOL I OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ DE LA LLEI Article 1

Objecte L'objecte d'aquesta llei és l'ordenació dels cossos i de les escales en què

s'agrupa el personal funcionari al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 2

Àmbit d'aplicació 1. Aquesta llei és d'aplicació al personal funcionari al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats autònomes que en depenen, tret del que disposa l'apartat següent.

  1. Queda exclòs de l'àmbit d'aplicació d'aquesta llei el personal funcionari docent i el personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica, que es regeix per la seva normativa específica.

    TÍTOL II COSSOS I ESCALES DE L'ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS Capítol I Classificació i agrupació Article 3

    Cossos, escales i especialitats funcionarials 1. El personal funcionari s'agrupa en cossos per raó del caràcter homogeni de les funcions que s'han de dur a terme i de la titulació exigida per ingressar-hi.

  2. Dins els cossos, per raó de l'especialització de les funcions, hi pot haver escales.

  3. Dins les escales dels cossos especials, el Consell de Govern hi pot establir especialitats per raó del grau major d'especialització i de la titulació o les titulacions específiques exigides per ingressar-hi, entre les que corresponen a l'escala en què es crea l'especialitat.

  4. Els cossos i les escales es creen per llei del Parlament, i les especialitats per decret del Consell de Govern.

Article 4

Classificació i agrupació dels cossos 1. Els cossos de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, d'acord amb la naturalesa general o especial de les funcions que s'han de dur a terme, es classifiquen en cossos generals i cossos especials.

  1. Són cossos generals els que tenen atribuïdes funcions comunes en l'exercici de l'activitat administrativa. Són cossos especials els que tenen atribuïdes funcions relacionades amb les pròpies d'una professió determinada.

  2. Els cossos del personal funcionari, d'acord amb el nivell de titulació exigida per ingressar-hi, s'agrupen en la forma que estableix la normativa bàsica estatal.

Capítol II Cossos generals i escales que en formen part Article 5

Cossos generals Els cossos generals de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears són els següents:

  1. Cos superior de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  2. Cos d'advocacia de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  3. Cos de gestió de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  4. Cos administratiu de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  5. Cos auxiliar de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  6. Cos subaltern de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 6

Escales dels cossos generals En els cossos generals de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears hi ha les escales següents:

  1. Cos superior:

    - Escala d'intervenció - Escala d'inspecció de tributs - Escala d'administració economicofinancera

  2. Cos de gestió:

    - Escala de subinspecció de tributs - Escala de gestió economicofinancera Capítol III Cossos especials i escales que en formen part Article 7

    Cossos especials Els cossos especials de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears són els següents:

  3. Cos facultatiu superior de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  4. Cos facultatiu tècnic de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  5. Cos ajudant facultatiu de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  6. Cos auxiliar facultatiu de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  7. Cos facultatiu subaltern de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 8

Escales del cos facultatiu superior En el cos facultatiu superior hi ha les escales següents:

  1. Escala sanitària.

  2. Escala de seguretat pública.

  3. Escala d'arquitectura.

  4. Escala d'enginyeria.

  5. Escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions.

  6. Escala de recerca, desenvolupament i innovació.

  7. Escala científica.

  8. Escala humanística i de ciències socials.

  9. Escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació.

  10. Escala de prevenció de riscs laborals.

Article 9

Escales del cos facultatiu tècnic En el cos facultatiu tècnic hi ha les escales següents:

  1. Escala sanitària.

  2. Escala de seguretat pública.

  3. Escala d'arquitectura tècnica.

  4. Escala d'enginyeria tècnica.

  5. Escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions.

  6. Escala de recerca, desenvolupament i innovació.

  7. Escala cientificotècnica.

  8. Escala humanística i de ciències socials.

  9. Escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació.

  10. Escala de prevenció de riscs laborals.

Article 10

Escales del cos ajudant facultatiu En el cos ajudant facultatiu hi ha les escales següents:

  1. Escala sanitària.

  2. Escala de seguretat pública.

  3. Escala d'agents de medi ambient.

  4. Escala socioeducativa.

  5. Escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions.

  6. Escala professional d'infraestructures.

  7. Escala de suport professional especialitzat.

Article 11

Escales del cos auxiliar facultatiu En el cos auxiliar facultatiu hi ha les escales següents:

  1. Escala sanitària.

  2. Escala de seguretat pública.

  3. Escala de mecànica i conducció.

  4. Escala professional d'infraestructures.

  5. Escala de suport professional auxiliar.

Article 12

Escales del cos facultatiu subaltern En el cos facultatiu subaltern hi ha l'escala de suport instrumental.

TÍTOL III TITULACIONS D'ACCÉS ALS COSSOS I A LES ESCALES Capítol I Titulacions d'accés als cossos generals i a les escales que en formen part Article 13

Titulacions d'accés al cos superior i a les escales que en formen part 1. Per a l'accés al cos superior s'exigeix qualsevol de les titulacions corresponents al segon o al tercer cicle d'ensenyament universitari.

  1. Per a l'accés a les escales del cos superior s'exigeix:

  1. Escala d'intervenció: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari de dret, economia, administració i direcció d'empreses o ciències

    actuarials i financeres.

  2. Escala d'inspecció de tributs: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari de dret, economia, administració i direcció d'empreses o ciències actuarials i financeres.

  3. Escala d'administració economicofinancera: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari de dret, ciències polítiques i de l'administració, economia, administració i direcció d'empreses o ciències actuarials i financeres.

Article 14

Titulació d'accés al cos d'advocacia Per accedir al cos d'advocacia s'exigeix el títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari de dret.

Article 15

Titulacions d'accés al cos de gestió i a les escales que en formen part 1. Per a l'accés al cos de gestió s'exigeix qualsevol de les titulacions de primer cicle d'ensenyament universitari o una d'equivalent.

  1. Per a l'accés a les escales del cos de gestió s'exigeix:

  1. Escala de subinspecció de tributs: títol de primer cicle d'ensenyament universitari de ciències empresarials, dret, economia o administració i direcció d'empreses.

  2. Escala de gestió economicofinancera: títol de primer cicle d'ensenyament universitari de ciències empresarials, relacions laborals, gestió i administració pública, dret, economia o administració i direcció d'empreses.

Article 16

Titulacions d'accés al cos administratiu Per a l'accés al cos administratiu s'exigeix el títol de batxillerat, el títol de tècnic/a superior en formació professional específica en matèria d'administració o les acreditacions equivalents.

Article 17

Titulacions d'accés al cos auxiliar Per a l'accés al cos auxiliar s'exigeix el graduat escolar, el graduat en educació secundària obligatòria, el títol de tècnic/a en formació professional específica en matèria d'administració o les acreditacions equivalents.

Article 18

Accés al cos subaltern Per a l'accés al cos subaltern no s'exigeix cap titulació acadèmica.

Capítol II Titulacions d'accés als cossos especials i a les escales que en formen part Article 19

Titulacions d'accés a les escales del cos facultatiu superior 1. Per a l'accés a les escales del cos facultatiu superior s'exigeix la titulació o les titulacions corresponents al segon o al tercer cicle d'ensenyament universitari que s'estableixen a continuació per a cada una de les escales següents:

  1. Escala sanitària: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari de medicina, farmàcia, veterinària o els que s'estableixin reglamentàriament, en consideració a la naturalesa anàloga amb els anteriors.

  2. Escala de seguretat pública: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari.

  3. Escala d'arquitectura: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari d'arquitectura.

  4. Escala d'enginyeria: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari d'enginyeria, que no sigui l'específic que permet l'accés a una altra escala.

  5. Escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari d'enginyeria en informàtica o títol d'enginyeria en telecomunicacions o els que s'estableixin reglamentàriament, en consideració a la naturalesa anàloga amb els anteriors.

  6. Escala de recerca, desenvolupament i innovació: títol corresponent al segon o al tercer cicle d'ensenyament universitari.

  7. Escala científica: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari d'alguna de les ciències experimentals.

  8. Escala humanística i de ciències socials: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari d'humanitats o de ciències socials.

  9. Escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari de filosofia, història, belles arts, humanitats, documentació, antropologia o els que s'estableixin reglamentàriament, en consideració a la naturalesa anàloga amb els anteriors.

  10. Escala de prevenció de riscs laborals: títol corresponent al segon cicle d'ensenyament universitari i el títol que habiliti per a l'exercici de funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals.

  1. Reglamentàriament s'establiran les titulacions concretes que permetin l'accés a cadascuna de les especialitats de les escales del punt anterior.

Article 20

Titulacions d'accés a les escales del cos facultatiu tècnic 1. Per a l'accés a les escales del cos facultatiu tècnic s'exigeix la titulació o les titulacions corresponents al primer cicle d'ensenyament universitari que s'estableixen a continuació per a cadascuna de les escales següents:

  1. Escala sanitària: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari d'infermeria, fisioteràpia o els que s'estableixin reglamentàriament, en consideració a la naturalesa anàloga amb els anteriors.

  2. Escala de seguretat pública: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari.

  3. Escala d'arquitectura tècnica: títol de primer cicle d'ensenyament universitari d'arquitectura tècnica.

  4. Escala d'enginyeria tècnica: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari d'enginyeria tècnica, que no sigui l'específic que permet l'accés a una altra escala.

  5. Escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions: títol de primer cicle d'ensenyament universitari d'enginyeria tècnica en informàtica de gestió, en informàtica de sistemes o en telecomunicacions o els que s'estableixin reglamentàriament, en consideració a la naturalesa anàloga amb els anteriors.

  6. Escala de recerca, desenvolupament i innovació: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari.

  7. Escala cientificotècnica: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari de qualsevol de les ciències experimentals.

  8. Escala humanística i de ciències socials: títol corresponent al primer cicle universitari d'humanitats o de ciències socials.

  9. Escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari de biblioteconomia i documentació, filosofia, història, belles arts, humanitats, documentació, antropologia o els que s'estableixin reglamentàriament, en consideració a la naturalesa anàloga amb els anteriors.

  10. Escala de prevenció de riscs laborals: títol corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari i el títol que habiliti per a l'exercici de funcions de nivell superior o mitjà en matèria de prevenció de riscs laborals.

  1. Reglamentàriament s'establiran les titulacions concretes que permetin l'accés a cadascuna de les especialitats de les escales del punt anterior.

Article 21

Titulacions d'accés a les escales del cos ajudant facultatiu 1. Per a l'accés a les escales del cos ajudant facultatiu s'exigeix el títol de batxillerat o les titulacions de formació professional específica de grau superior que s'estableixen a continuació per a cadascuna de les escales següents:

  1. Escala sanitària: títol de tècnic/a superior de formació professional específica en matèria de sanitat o de ciències de la salut.

  2. Escala de seguretat pública: títol de batxillerat o de tècnic/a superior de formació professional específica en matèria de seguretat pública.

  3. Escala d'agents de medi ambient: títol de batxillerat o de tècnic/a superior de formació professional específica en matèria agrària o mediambiental.

  4. Escala socioeducativa: títol de batxillerat o de tècnic/a superior de formació professional específica en matèria de serveis socioculturals i a la comunitat.

  5. Escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions: títol de tècnic/a superior de formació professional específica en matèria d'informàtica, electricitat, electrònica o sistemes de telecomunicacions.

  6. Escala professional d'infraestructures: títol de batxillerat o de tècnic/a superior de formació professional específica.

  7. Escala de suport professional especialitzat: títol de batxillerat o de tècnic/a superior de formació professional específica.

  1. Reglamentàriament s'establiran les titulacions concretes que permetin l'accés a cadascuna de les especialitats de les escales de l'apartat anterior.

Article 22

Titulacions d'accés a les escales del cos auxiliar facultatiu 1. Per a l'accés a les escales del cos auxiliar facultatiu s'exigeix el graduat escolar, el graduat en educació secundària obligatòria o equivalent o les titulacions de formació professional que s'estableixen a continuació per a cadascuna de les escales següents:

  1. Escala sanitària: títol de tècnic/a de formació professional específica en matèria de sanitat o de ciències de la salut.

  2. Escala de seguretat pública: graduat escolar, graduat en educació secundària obligatòria o equivalent o títol de tècnic/a de formació professional específica en matèria de seguretat pública.

  3. Escala de mecànica i conducció: graduat escolar, graduat en educació secundària obligatòria o equivalent o títol de tècnic/a de formació professional específica i carnet de conduir del nivell que s'estableixi reglamentàriament.

  4. Escala professional d'infraestructures: graduat escolar, graduat en edu

    cació secundària obligatòria o equivalent o títol de tècnic/a de formació professional específica.

  5. Escala de suport professional auxiliar: graduat escolar, graduat en educació secundària obligatòria o equivalent o títol de tècnic/a de formació professional específica.

    1. Reglamentàriament s'establiran les titulacions concretes que permetin l'accés a cadascuna de les especialitats de les escales de l'apartat anterior.

Article 23

Accés a l'escala del cos facultatiu subaltern Per a l'accés a l'escala del cos facultatiu subaltern no s'exigeix cap titulació acadèmica.

TÍTOL IV FUNCIONS DELS COSSOS I DE LES ESCALES Capítol I Funcions dels cossos generals i de les escales que en formen part Article 24

Funcions del cos superior i de les escales que en formen part 1. Al cos superior li corresponen les funcions de direcció, programació, estudi, proposta, coordinació, gestió, control i inspecció, preparació de normativa, assessorament, representació i, en general, les de nivell superior comunes a l'activitat administrativa.

  1. A cadascuna de les escales del cos superior li correspon en particular:

  1. A l'escala d'intervenció: les funcions de direcció, programació i gestió de la comptabilitat pública i la informació comptable de l'administració autonòmica, la coordinació de la dels ens que integren el sector públic autonòmic, el desplegament de la funció interventora prèvia o posterior i el control financer posterior i l'auditoria interna de la gestió economicofinancera pública.

  2. A l'escala d'inspecció de tributs: les funcions de direcció, programació i gestió de la comprovació, la investigació i la inspecció tributària.

  3. A l'escala d'administració economicofinancera: les funcions de tramitació dels procediments de gestió de la comptabilitat pública de la comunitat autònoma, participació en els procediments de control intern financer i d'auditoria interna, recaptació dels drets i de la tresoreria de la comunitat autònoma i d'altres relacionades amb la hisenda pública i el sistema fiscal.

Article 25

Funcions del cos d'advocacia Al cos d'advocacia li corresponen les funcions de representació i defensa en judici de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats autònomes que en depenen, davant tots els ordres i els òrgans jurisdiccionals, i l'assessorament jurídic de la Presidència i del Govern de les Illes Balears.

Article 26

Funcions del cos de gestió i de les seves escales 1. Al cos de gestió li correspon la realització d'activitats administratives de proposta, gestió, execució, control i inspecció, tramitació i impuls i, en general, les de col·laboració tècnica amb el cos superior.

  1. A cadascuna de les escales del cos de gestió li correspon, en particular:

  1. A l'escala de subinspecció de tributs: funcions de tramitació i gestió tècnica de la comprovació, la investigació i la inspecció en matèria tributària, la pràctica de liquidacions i d'actuacions inquisitives, d'informació a particulars o a altres organismes que directament o indirecta condueixin a l'aplicació dels tributs.

  2. A l'escala de gestió economicofinancera: les funcions de tramitació i gestió tècnica de la comptabilitat pública de la comunitat autònoma, la participació en els procediments de control intern financer i d'auditoria interna, en la recaptació dels drets i de la tresoreria de la comunitat autònoma i d'altres relacionades amb la hisenda pública i el sistema fiscal.

Article 27

Funcions del cos administratiu Al cos administratiu li correspon la realització d'activitats administratives de col·laboració, tramitació, preparació, comprovació, actualització, elaboració i administració de dades, inventari de béns i materials, inspecció d'activitats, tasques ofimàtiques, manuals o de càlcul numèric, d'informació i despatx o atenció al públic i d'altres relacionades amb les anteriors que, per la seva complexitat, no siguin pròpies del cos superior o del de gestió.

Article 28

Funcions del cos auxiliar Al cos auxiliar li correspon la realització d'activitats administratives de caràcter auxiliar, ofimàtica, despatx i registre de correspondència, fitxer i classificació de documents, manipulació bàsica de màquines i equips informàtics, càlculs senzills, transcripció i tramitació de documents, arxiu, classificació i registre, atenció al públic o d'altres relacionades amb les anteriors.

Article 29

Funcions del cos subaltern Al cos subaltern li corresponen les funcions d'informació sobre la ubicació de locals, custòdia, control, manteniment bàsic de material, mobiliari i instal·lacions, transport, utilització de màquines reproductores, fotocopiadores, classificació i repartiment de correspondència, trasllat de documents i material, lliurament de notificacions i, en general, d'altres relacionades amb les anteriors.

En cas de prestar serveis a centres educatius, els correspon a més l'atenció a l'alumnat, en relació amb les funcions pròpies del cos subaltern.

Així mateix, al personal funcionari del cos subaltern se li pot atribuir funcions de trasllat de mobiliari, vigilància de locals, control de les persones que accedeixen a les oficines o als centres públics i la vigilància i la guarda de béns públics, quan aquestes funcions no estiguin expressament atribuïdes a llocs de treball d'altres cossos o escales dels centres on presten serveis.

Capítol II Funcions dels cossos especials i de les escales que en formen part Article 30

Funcions generals dels cossos especials, de les escales i de les especialitats que en formen part Als cossos especials, a les escales que en formen part i a cadascuna de les especialitats d'aquestes, els corresponen, amb caràcter general, les funcions pròpies de la seva activitat professional específica lligades a l'activitat de l'administració autonòmica.

Article 31

Funcions del cos facultatiu superior i de les escales que en formen part 1. Al cos facultatiu superior li corresponen les funcions de direcció, programació, estudi, proposta, coordinació, gestió, control i inspecció, assessorament, representació i, en general, les de nivell superior pròpies de la professió que en cada cas correspon exercir a l'escala o l'especialitat concreta.

  1. A cadascuna de les escales del cos facultatiu superior li corresponen en particular:

  1. A l'escala sanitària: les relacionades amb la sanitat i la salut pública.

  2. A l'escala de seguretat pública: les relacionades amb les matèries de policia, emergències i vigilància.

  3. A l'escala d'arquitectura: les relacionades amb la seva activitat professional.

  4. A l'escala d'enginyeria: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

  5. A l'escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions: l'assessorament, la planificació, l'anàlisi, la programació i l'operació dels sistemes informàtics i de telecomunicacions.

  6. A l'escala de recerca, desenvolupament i innovació: la planificació, la gestió, la coordinació, la promoció, l'avaluació i el seguiment dels plans, els programes i les activitats d'investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

  7. A l'escala científica: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

  8. A l'escala humanística i de ciències socials: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

  9. A l'escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació: la planificació, la gestió i la coordinació de serveis i recursos en l'àmbit dels arxius, els museus, les biblioteques i els fons documentals de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  10. A l'escala de prevenció de riscs laborals: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

Article 32

Funcions del cos facultatiu tècnic i de les escales que en formen part 1. Al cos facultatiu tècnic li correspon la realització d'activitats de proposta, gestió, execució, control i inspecció, tramitació i impuls, estudi i informe i, en general, les de col·laboració tècnica amb el cos facultatiu superior i les pròpies de la professió que en cada cas correspon exercir a l'escala o l'especialitat concreta.

  1. A cadascuna de les escales del cos facultatiu tècnic li correspon, en particular:

  1. A l'escala sanitària: les relacionades amb la sanitat i la salut pública.

  2. A l'escala de seguretat pública: les relacionades amb les matèries de

    policia, emergències i vigilància.

  3. A l'escala d'arquitectura tècnica: les relacionades amb la seva activitat professional.

  4. A l'escala d'enginyeria tècnica: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

  5. A l'escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions: el desenvolupament de funcions tècniques d'anàlisi, programació i operació dels sistemes informàtics i de telecomunicacions.

  6. A l'escala de recerca, desenvolupament i innovació: les funcions de col·laboració tècnica en la gestió, en l'avaluació i en el seguiment dels plans, els programes i les activitats d'investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

  7. A l'escala cientificotècnica: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

  8. A l'escala humanística i de ciències socials: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

  9. A l'escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació: el desenvolupament de funcions tècniques de descripció arxivística, museística i bibliogràfica, la gestió de bases de dades i el desenvolupament de col·leccions documentals i bibliogràfiques, com també la difusió d'aquestes dades i l'atenció a les persones usuàries d'aquests serveis.

  10. A l'escala de prevenció de riscs laborals: les relacionades amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

Article 33

Funcions del cos ajudant facultatiu i de les escales que en formen part 1. Al cos ajudant facultatiu li correspon la realització d'activitats de col·laboració, preparació, gestió de la informació, inspecció d'activitats, actualització i tramitació de documentació, elaboració i administració de dades, inventariat i manteniment d'equips i aplicacions i, en general, les relacionades amb la professió que en cada cas correspon exercir a l'escala o a l'especialitat concreta.

  1. A cadascuna de les escales del cos ajudant facultatiu li corresponen, en particular:

  1. A l'escala sanitària: les relacionades amb la sanitat i la salut pública.

  2. A l'escala de seguretat pública: les relacionades amb les matèries d'emergències, vigilància i seguretat.

  3. A l'escala d'agents de medi ambient: les de vigilància i control dels recursos naturals, del patrimoni ambiental, d'inspecció i policia en matèria d'avaluació i d'impacte ambiental, d'inspecció de control d'abocament de residus i de contaminació de les aigües i l'atmosfera.

  4. A l'escala socioeducativa: les d'intervenció en programes d'integració social, en activitats d'atenció a unitats de convivència i per a l'adquisició d'habilitats que permetin l'autonomia personal i social de persones amb discapacitats relacionades amb la salut mental, l'atenció directa a les necessitats bàsiques dels infants, el desenvolupament de les activitats educatives pròpies del primer cicle d'educació infantil, la informació, col·laboració i promoció de la participació dels pares, les mares, els tutors o les tutores legals dels infants, la col·laboració amb altres professionals en matèria d'educació infantil i la cura de menors en centres especialitzats.

  5. A l'escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions: la realització de tasques de programació i explotació dels sistemes d'informació i telecomunicacions.

  6. A l'escala professional d'infraestructures: les relacionades amb les matèries d'activitats agràries, recursos hídrics, activitats portuàries, carreteres i d'altres infraestructures públiques.

  7. A l'escala de suport professional especialitzat: les de col·laboració professional especialitzada relacionada amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

Article 34

Funcions del cos auxiliar facultatiu i de les escales que en formen part 1. Al cos auxiliar facultatiu li correspon la realització d'activitats auxiliars relacionades amb la professió que en cada cas correspon exercir a l'escala o a l'especialitat concreta. En general, li corresponen funcions d'atenció a la ciutadania, de manipulació bàsica de màquines i equips i d'altres d'execució i col·laboració, d'acord amb el seu nivell d'especialització.

  1. A cadascuna de les escales del cos auxiliar facultatiu li corresponen en particular:

  1. A l'escala sanitària: les relacionades amb la sanitat i la salut pública.

  2. A l'escala de seguretat pública: les relacionades amb les matèries d'emergències, vigilància i seguretat.

  3. A l'escala de mecànica i conducció: la conducció i el manteniment de vehicles i el transport de persones.

  4. A l'escala professional d'infraestructures: les relacionades amb les matèries d'activitats agràries, recursos hídrics, activitats portuàries, carreteres i altres infraestructures públiques.

  5. A l'escala de suport professional auxiliar: les de col·laboració professional auxiliar relacionada amb l'activitat professional específica que en cada cas correspongui a les especialitats d'aquesta escala.

Article 35

Funcions del cos facultatiu subaltern i de l'escala que en forma part 1. Al cos facultatiu subaltern li correspon la realització d'activitats d'execució i de col·laboració adequades al seu nivell.

  1. A l'escala de suport instrumental del cos facultatiu subaltern li corresponen en particular les activitats de recepció i d'atenció telefònica, el maneig d'altres instruments bàsics, com també les d'execució i col·laboració amb el personal funcionari al qual prestin suport.

    Disposició addicional primera Canvi de denominació dels cossos i de les escales de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears El canvi de denominació dels cossos de l'Administració general i especial de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les escales que en formen part que estableix aquesta llei no afecta el personal funcionari que s'hi agrupa.

    Disposició addicional segona Integració a les escales de nova creació 1. El personal funcionari de l'escala economicofinancera que procedeix del cos superior d'inspectors de finances de l'Estat s'integra a l'escala d'inspecció de tributs del cos superior.

  2. S'integra a les escales del cos facultatiu superior el personal funcionari de les especialitats que s'especifiquen a continuació:

    1. El personal de les especialitats d'enginyer de forest, enginyer industrial, enginyer agrònom, enginyer de mines i enginyer naval del cos facultatiu superior s'integra a l'escala d'enginyeria.

    2. El personal de les especialitats d'informàtica i d'enginyer de telecomunicacions s'integra a l'escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions.

    3. El personal de l'especialitat de recerca i desenvolupament s'integra a l'escala de recerca, desenvolupament i innovació.

    4. El personal de les especialitats de ciències de la mar, ciències ambientals, medi ambient, geologia, biologia, química, física i matemàtiques s'integra a l'escala científica.

    5. El personal de les especialitats de sociologia, geografia, pedagogia, psicologia, psicopedagogia, formació, comunicació, cooperació, assessorament lingüístic, ciències de la informació i tècnic en ocupació i mercat de treball s'integra a l'escala humanística i de ciències socials.

    6. El personal de les especialitats d'arxius, biblioteques i museus i de filosofia i lletres s'integra a l'escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació.

    7. El personal de les especialitats de tècnic superior de riscs laborals amb especialitat d'ergonomia; tècnic superior de riscs laborals amb especialitat d'ergonomia i amb titulació de llicenciatura en psicologia; tècnic superior de riscs laborals amb especialitat d'higiene industrial, i tècnic superior de riscs laborals amb especialitat de seguretat s'integra a l'escala de prevenció de riscs laborals.

  3. S'integra a les escales del cos facultatiu tècnic el personal funcionari de les especialitats que s'especifiquen a continuació:

    1. El personal de les especialitats d'enginyer tècnic forestal, enginyer tècnic industrial, enginyer tècnic agrícola o enginyer tècnic naval s'integra a l'escala d'enginyeria tècnica.

    2. El personal de les especialitats d'informàtica i d'enginyer tècnic de telecomunicacions s'integra a l'escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions.

    3. El personal de l'especialitat de medi ambient s'integra a l'escala cientificotècnica.

    4. El personal de les especialitats de tècnic d'activitats turístiques, diplomat en EGB, treball social, educació social, terapeuta, educador, tècnic en cooperació i tècnic en formació s'integra a l'escala humanística i de ciències socials.

    5. El personal de les especialitats de biblioteconomia i documentació, arxius i museus, conservació i restauració d'arqueologia i conservació i restauració de documents gràfics s'integra a l'escala d'arxius, museus, biblioteques i documentació.

    6. El personal de les especialitats de tècnic mitjà de prevenció de riscs laborals amb el diploma acreditatiu d'haver cursat el programa de formació per a l'exercici de funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals, especialitat de seguretat i titulació d'enginyeria tècnica; de tècnic mitjà de prevenció de riscs laborals amb el diploma acreditatiu d'haver cursat el programa de formació per a l'exercici de funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals, especialitat de seguretat i titulació d'arquitectura tècnica; de tècnic mitjà de prevenció de riscs laborals amb el diploma acreditatiu d'haver cursat el programa de formació per a l'exercici de funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals, especialitat d'ergonomia i titulació d'enginyeria tècnica; de tècnic mitjà de prevenció de riscs laborals amb el diploma acreditatiu d'haver cursat el programa de formació per a l'exercici de

    funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals, especialitat d'ergonomia; i de tècnic mitjà de prevenció de riscs laborals amb el diploma acreditatiu d'haver cursat el programa de formació per a l'exercici de funcions de nivell mitjà en matèria de prevenció de riscs laborals, s'integra a l'escala de prevenció de riscs laborals del cos facultatiu tècnic.

  4. S'integra a les escales del cos ajudant facultatiu el personal funcionari de les especialitats que s'especifiquen a continuació:

    1. El personal de les especialitats d'ajudant tècnic educatiu i de curador, com també el de l'escala d'educadors infantils, s'integren a l'escala socioeducativa.

    2. El personal de les especialitats d'operador informàtic i d'operador de telecomunicacions s'integra a l'escala de tecnologies de la informació i telecomunicacions.

    3. El personal de les especialitats d'ajudant facultatiu i de capatàs agrícola s'integra a l'escala professional d'infraestructures.

    4. El personal de les especialitats de delineant i d'ajudant de laboratori s'integra a l'escala de suport professional especialitzat.

  5. S'integra a les escales del cos auxiliar facultatiu el personal funcionari de les especialitats que s'especifiquen a continuació:

    1. El personal de l'especialitat d'auxiliar facultatiu i de la d'activitats agràries s'integra a l'escala professional d'infraestructures.

    2. El personal de l'especialitat d'auxiliar de laboratori s'integra a l'escala de suport auxiliar del cos auxiliar facultatiu.

  6. S'integra a l'escala de suport instrumental del cos facultatiu subaltern el personal funcionari del cos de professions i oficis de les especialitats d'auxiliar de recepció i telèfon, auxiliar de suport, mosso sanitari, mosso de laboratori i mosso de laboratori i control de camp.

    Disposició addicional tercera Equiparacions A l'efecte d'aquesta llei es considera que:

    1. La superació d'un primer cicle universitari o la superació de tres cursos complets de qualsevol titulació universitària superior permet l'accés als cossos de gestió i facultatiu tècnic i a les escales que en formen part, tret dels casos en què s'exigeix una titulació específica.

    2. La superació de la prova d'accés a la universitat per a majors de vinti-cinc anys permet l'accés als cossos i a les escales en què s'exigeix el títol de batxillerat.

    3. El certificat que acrediti haver cursat el programa de formació per a l'exercici de funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals (600 hores), en un centre oficial o autoritzat, equival al títol que habilita per a l'exercici de funcions de nivell superior en matèria de prevenció de riscs laborals.

    4. El certificat que acrediti haver cursat el programa de formació per a l'exercici de funcions de nivell mitjà en matèria de prevenció de riscs laborals (300 hores), en un centre oficial o autoritzat, equival al títol que habilita per a l'exercici de funcions de nivell mitjà en matèria de prevenció de riscs laborals.

    Disposició addicional quarta Escales que se suprimeixen 1. Se suprimeix l'escala d'advocats del Servei de Salut de les Illes Balears. El personal funcionari d'aquesta escala s'integra en el cos d'advocacia.

  7. Se suprimeix l'escala d'inspectors de transports terrestres. El personal funcionari d'aquesta escala s'integra en el cos superior.

  8. Se suprimeix l'escala d'enginyers de camins, canals i ports. El personal funcionari d'aquesta escala s'integra en l'escala d'enginyeria del cos facultatiu superior.

  9. Se suprimeix l'escala d'enginyers tècnics d'obres públiques. El personal funcionari d'aquesta escala s'integra en l'escala d'enginyeria tècnica del cos facultatiu tècnic.

    Disposició transitòria primera Escales i especialitats per extingir 1. Són per extingir les escales i especialitats següents:

    1. L'escala de guardes forestals del cos d'auxiliars facultatius.

    2. Les especialitats de violí, piano, dansa, flauta, solfeig, clarinet, saxofon, guitarra, harmonia, trompeta, violoncel, composició, transposició, art dramàtic i piano i acompanyament de dansa del cos facultatiu superior.

    3. Les especialitats de piano, piano i acompanyament de cant, clarinet, solfeig i conjunt coral del cos facultatiu tècnic.

    4. L'especialitat de puericultura del cos d'auxiliars facultatius.

  10. El personal que pertany a aquestes escales o especialitats s'hi manté mentre continuï en actiu i no accedeixi a un altre cos o escala per qualsevol dels mitjans legalment establerts.

    Disposició transitòria segona Agrupació dels cossos 1. Fins que la normativa bàsica estatal estableixi una altra agrupació, els cossos de l'administració autonòmica s'agrupen:

    1. En el grup A, quan per accedir-hi s'exigeix una titulació corresponent al segon o al tercer cicle d'ensenyament universitari.

    2. En el grup B, quan per accedir-hi s'exigeix una titulació corresponent al primer cicle d'ensenyament universitari.

    3. En el grup C, quan per accedir-hi s'exigeix la titulació de batxillerat o de formació professional específica de grau superior o una altra d'equivalent.

    4. En el grup D, quan per accedir-hi s'exigeix la titulació equivalent al graduat en educació secundària obligatòria o de formació professional específica de grau mitjà o una d'equivalent.

    5. En el grup E, quan per accedir-hi no s'exigeix cap titulació acadèmica.

  11. Si la normativa bàsica estatal estableix altres grups de classificació del personal funcionari, els cossos i les escales que regula aquesta llei s'hi agruparan d'acord amb aquella.

    Disposició transitòria tercera Especialitats existents Fins a l'entrada en vigor del decret regulador de les especialitats, es mantindran les existents en la relació de llocs de treball.

    Disposició final primera Desplegament El Consell de Govern, en el termini de tres mesos des de la vigència d'aquesta llei, regularà mitjançant decret les especialitats que corresponen a cadascuna de les escales dels cossos especials.

    Disposició final segona Vigència Aquesta llei comença a vigir a partir dels tres mesos des que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, setze de març de dos mil set EL PRESIDENT,

    Jaume Matas Palou El conseller d'Interior José Mª Rodriguez Barberá

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR