Decret 136/2008 de 5 de desembre, sobre drets d'informació dels passatgers en el transport marítim entre illes

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 136/2008 de 5 de desembre, sobre drets d'informació dels passatgers en el transport marítim entre illes La majoria del transport de mercaderies i, en general, la majoria de les importacions dels béns que són objecte d'ús i de consum a les Illes Balears es du a terme per via marítima.

Per la seva part el transport de persones presenta un panorama completament diferent, ja que les creixents comunicacions aèries han reduït progressivament la transcendència que el transport de persones per via marítima ha tengut històricament. Ara bé, el transport marítim interinsular és l'únic mitjà de sortida de la seva illa per als residents de Formentera i, a més, el transport marítim de persones entre les illes, sobretot des de l'entrada de vaixells d'altes prestacions, li ha donat un nou impuls, molt especialment dins la temporada estival.

A l'àmbit del transport marítim de persones, no trobam una regulació sistemàtica del que, en pràcticament totes les activitats empresarials de prestació de serveis a consumidors o usuaris finals, existeix, com és una regulació protectora dels drets bàsics dels usuaris dels serveis de transport prestats per les navilieres.

La normativa comunitària en matèria de transport marítim és parca, malgrat el fet que només un dels seus països fundadors era interior, i que no seria fins a l'ampliació a 15 estats membres el moment en el qual tornaria a integrarse un nou país sense sortida a la mar. Així doncs, el Reglament (CEE) 3577/1992, de 7 de desembre, del Consell Europeu, estableix un principi general de liberalització del cabotatge marítim a l'Europa comunitària, només limitat per les possibles necessitats de serveis, ordre, seguretat o interès públic.

Per altra banda, la legislació mercantil, molt influïda pels tractats i convenis internacionals, regula el transport de passatgers en els articles 693 a 705 del Codi de Comerç de 1885.

Concretament, l'art. 697 del Codi de Comerç estableix els drets que corresponen als passatgers en els casos de suspensió del viatge i l'art. 698 estableix els drets que corresponen als supòsits d'interrupció del viatge o en els casos de retard en la sortida del vaixell.

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa a l'article 30, que la Comunitat Autònoma té competència exclusiva envers el transport marítim, exclusivament entre ports o punts de la comunitat autònoma sense connexió amb altres ports o punts d'altres àmbits territorials (apartat 6è) i també en matèria de defensa dels consumidors i usuaris, en el marc de les bases i de la coordinació de l'activitat econòmica general (apartat 47è), la qual cosa permet i imposa donar una efectiva protecció als drets i legítims interessos dels eventuals usuaris dels serveis prestats per companyies navilieres en el transport interinsular a les Illes Balears. En aquest sentit, la Llei 1/1998, de 10 de març...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR