Decret 59/2008, de 2 de maig, pel qual s'estableixen i s'implanten els procediments de seguretat i el sistema de vigilància enfront dels accidents amb risc biològic a l'àmbit sanitari de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 59/2008, de 2 de maig, pel qual s'estableixen i s'implanten els procediments de seguretat i el sistema de vigilància enfront dels accidents amb risc biològic a l'àmbit sanitari de les Illes Balears L'article 40.2 de la Constitució espanyola conté un autèntic mandat dirigit als poders públics per desenvolupar una política de protecció de la salut dels treballadors, mitjançant la prevenció dels riscs derivats del treball.

En execució d'aquest mandat, es va promulgar, en el seu moment, la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals, desenvolupada, entre d'altres normes, pel Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció, el Reial decret 664/1997, de 12 de maig, sobre la protecció dels treballadors contra els riscs relacionats amb l'exposició a agents biològics durant el treball, el Reial decret 1215/1997, de 18 de juliol, en el qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut per a la utilització per part dels treballadors dels equips de treball, i el Reial decret 1299/2006, de 10 de novembre, pel qual s'aprova el quadre de malalties en el Sistema de la Seguretat Social i s'estableixen criteris per a la notificació i el registre.

En aquesta línia, indicar que la regulació continguda a la Llei de prevenció de riscs laborals i les seves normes de desplegament ha estat objecte recentment de modificació mitjançant la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscs laborals, que incideix directament en la integració de la prevenció de riscs laborals a l'empresa, i estableix per l'empresari, de manera expressa, l'obligació de garantir la seguretat i la salut dels treballadors al seu servei en tots els aspectes relacionats amb el treball.

Per la seva part, la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, preveu a l'article 21 els distints aspectes que integren l'actuació sanitària a l'àmbit de la salut laboral, precepte al qual es remet de forma expressa l'article 10 de l'esmentada Llei de prevenció de riscs laborals. La Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, recull com a prestació de salut pública la promoció i la protecció de la salut laboral, i la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, considera un dret dels treballadors rebre una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball.

L'article 30.48 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d'organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut, planificació dels recursos sanitaris, coordinació de la sanitat privada amb el Sistema Sanitari Públic i promoció de la salut en tots els àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat, així com la competència de desplegament legislatiu i l'execució, dins el marc de la legislació bàsica de l'Estat, en matèria de salut i sanitat. En desplegament d'aquestes competències, el Parlament de les Illes Balears va dictar la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, l'article 35 de la qual atribueix a l'Administració sanitària les actuacions en matèria de vigilància de la salut, promoció de mesures sanitàries de prevenció de riscs laborals, acreditació, avaluació i control de les actuacions sanitàries dels serveis de prevenció i promoció de la formació sanitària del personal d'aquests serveis, així com qualsevol altra establerta a la legislació de prevenció de riscs laborals, sense perjudici de les competències atribuïdes a altres òrgans de l'Administració a les lleis específiques.

La vigilància de la salut dels treballadors inclou una sèrie d'activitats, referides tant a individus com a col·lectius i orientats a la prevenció dels riscs laborals, els objectius generals dels quals tenen a veure amb la identificació de problemes de salut i l'avaluació d'intervencions preventives.

Així mateix, la vigilància de la salut suposa una relació d'interacció i complementarietat multidisciplinar amb la resta d'integrants del servei de prevenció. Necessita nodrir-se d'informacions produïdes per altres especialistes del servei preventiu i aporta, a la vegada, els resultats de la seva activitat específica a l'àmbit interdisciplinar de l'avaluació de riscs i la planificació de la prevenció.

Es tracta, per tant, d'una activitat per la qual s'ha d'aplicar el paràgraf segon de l'apartat segon de l'article 15 del Reglament dels serveis de prevenció, relatiu a coordinació interdisciplinar.

La informació generada per les accions de la vigilància de la salut ha de ser analitzada amb criteris epidemiològics, i en col·laboració amb la resta de components de l'equip interdisciplinar, per millorar les condicions de treball, i part d'aquesta ha d'alimentar el sistema d'informació sanitària en salut laboral, tal i com ha quedat establert en el Reglament dels serveis de prevenció.

Tota aquesta abundant normativa existent insisteix en dos aspectes fonamentals: la responsabilitat de l'empresari i la protecció en tot moment de la salut i la seguretat del treballador.

Des d'aquesta perspectiva, és obligació de l'Administració sanitària minimitzar la incidència dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR