Ordre de 28 de juliol de 2008 de regulació dels ensenyaments esportius de règim especial establerts a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, i de l'exhauriment de determinades formacions esportives

Sección3.- D'altres disposicions
EmisorConselleria d'Educacio i Cultura
Rango de LeyOrdre

Ordre de 28 de juliol de 2008 de regulació dels ensenyaments esportius de règim especial establerts a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, i de l'exhauriment de determinades formacions esportives La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, inclou els ensenyaments esportius dins dels ensenyaments del sistema educatiu i els dóna la consideració d'ensenyaments de règim especial.

Fins a la publicació de la Llei orgànica esmentada els ensenyaments esportius de règim especial que condueixen a l'obtenció dels títols oficials de tècnics esportius i tècnics esportius superiors es varen regular al Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, pel qual es configuren com a ensenyaments de règim especial els que condueixen a l'obtenció de les titulacions de tècnics esportius, s'aproven les directrius generals dels títols i dels corresponents ensenyaments mínims, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat del 23 de gener de 1998.

La disposició transitòria primera del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre va establir un règim transitori per impartir formació esportiva fins a la implantació dels ensenyaments esportius de règim especial regulats en el mateix Reial decret.

L'Ordre ECD/3310/2002, de 16 de desembre, va regular els aspectes curriculars, el requisits generals i els efectes de la formació en matèria esportiva als quals es refereix la disposició transitòria primera del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre.

En desplegament de la Llei orgànica d'educació esmentada amb anterioritat es va dictar el Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial. En aquest Reial decret es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments esportius de règim especial regulats per la Llei esmentada, l'obtenció, l'estructura, l'expedició, el registre i els efectes dels títols i dels certificats, l'oferta dels ensenyaments esportius, l'accés, la promoció i l'admissió, les correspondències, les convalidacions i les exempcions, així com els requisits dels centres i del professorat.

La disposició transitòria segona del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, estableix la vigència dels ensenyaments establerts a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre fins que es creïn els nous títols i ensenyaments en les modalitats i especialitats, d'Esports de muntanya i escalada,

Esports d'hivern, Futbol i Futbol sala, d'Atletisme, Handbol i Bàsquet i detalla determinats aspectes que s'han d'aplicar als ensenyaments esmentats.

La disposició transitòria tercera del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, determina la vigència de l'Ordre ECD/3310/2002, de 16 de desembre mentre el Ministeri d'Educació i Ciència no reguli el que s'estableix a la disposició transitòria primera de l'Ordre esmentada, excepte per a alguns aspectes que cal aplicar-hi.

Fins al moment, només s'ha dictat el desplegament curricular propi de les Illes Balears dels ensenyaments de Futbol i Futbol sala, i els d'Esports de muntanya i escalada. Aquest desplegament es va fer efectiu mitjançant el Decret 89/2006, de 13 d'octubre, pel qual s'estableixen els currículums, les proves i els requisits d'accés corresponents als títols de Tècnic Esportiu i de Tècnic Esportiu Superior de les especialitats de Futbol i de Futbol sala (BOIB núm. 158, de 9 de novembre) i el Decret 104/2006, de 7 de desembre de 2006, pel qual s'estableixen els currículums, les proves i els requisits d'accés corresponents als títols de Tècnic Esportiu i de Tècnic Esportiu Superior dels Esports de muntanya i escalada (BOIB núm. 180, de 19 de desembre). Alguns dels aspectes que s'hi regulen han estat modificats pel Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, abans esmentat.

Fins al curs actual s'han desplegat diverses formacions esportives d'acord amb la disposició transitòria primera del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre i, el curs escolar 2008-2009 cal iniciar l'oferta educativa d'ensenyaments esportius de règim especial autoritzada per la Conselleria d'Educació i Cultura.

Aquesta situació comporta la necessitat d'una regulació de la impartició dels ensenyaments que s'inicien d'acord amb les previsions del Reial decret 1913/1997 de 19 de desembre i, també, la necessitat de regular l'exhauriment de les formacions esportives a que fa referència la disposició transitòria primera del Reial decret 1913/1997 que tenguin establert el Reial decret que crea el títol i els ensenyaments mínims de l'esport corresponent i que, fins ara, es venen impartint d'acord amb el que es preveu a l'Ordre ECD/3310/2002, de 16 de desembre.

Per tot això, dict la següent ORDRE Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació de l'Ordre 1. Aquesta Ordre té com a objecte regular els ensenyaments esportius de règim especial que condueixen a les titulacions oficials de tècnics esportius i tècnics esportius superiors a les Illes Balears i que s'han d'impartir d'acord amb el Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, amb les modificacions previstes al Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre.

  1. Aquesta Ordre també serveix per regular l'exhauriment de les formacions esportives en matèria d'atletisme, handbol i bàsquet a què fa referència la disposició transitòria primera del Reial decret 1913/1997, que s'imparteixen d'acord amb les previsions de l'Ordre ECD/3310/2002, de 16 de desembre amb les modificacions previstes al Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre.

  2. S'ha d'aplicar en tots els centres públics i privats que s'autoritzin a les Illes Balears per impartir els ensenyaments indicats i les formacions esmentades.

Article 2

Llengua vehicular i d'aprenentatge 1. El català, com a llengua pròpia de les Illes Balears, és també la llengua dels ensenyaments esportius de règim especial. S'ha d'utilitzar com a llengua vehicular i d'aprenentatge.

  1. En qualsevol cas, s'han de respectar els drets lingüístics individuals de l'alumnat, d'acord amb la legislació vigent.

    CAPÍTOL II Ordenació i currículum dels ensenyaments esportius de règim especial del sistema educatiu Article 3

    Organització dels ensenyaments esportius de règim especial del sistema educatiu 1. De conformitat amb el que es preveu a l'article 4 del Reial decret 1913/1997, els ensenyaments que condueixen a l'obtenció dels títols oficials de Tècnic esportiu i Tècnic esportiu superior s'ordenen en dos graus: mitjà i superior.

  2. Al grau mitjà li correspon la formació que condueix a l'obtenció del títol de Tècnic esportiu en la corresponent modalitat o especialitat esportiva i al grau superior li correspon la formació que condueix a l'obtenció del títol de Tècnic esportiu superior en la corresponent modalitat o especialitat esportiva.

  3. Els ensenyaments esportius de grau mitjà s'organitzen en dos nivells:

    primer nivell i segon nivell de grau mitjà, mentre que els ensenyaments esportius de grau superior s'organitzen en un únic nivell de grau superior.

Article 4

Estructura dels ensenyaments de cada nivell Els ensenyaments de cada nivell s'organitzen en:

  1. Un Bloc comú, que consta de mòduls transversals de caràcter científic i tècnic general, que són coincidents i obligatoris per a totes les modalitats i especialitats esportives.

  2. Un Bloc específic, que conté els mòduls de formació esportiva específica de caràcter científic i tècnic propis de cada modalitat o especialitat esportiva del títol corresponent.

  3. Un Bloc complementari, que comprèn els mòduls de continguts relacionats amb la tecnologia i les variacions de la demanda social.

  4. Un Bloc de formació pràctica, que s'ha de realitzar una vegada superat el Bloc comú, el Bloc específic i el Bloc complementari de cada nivell o grau.

    La Conselleria d'Educació i Cultura ha de dictar la normativa per regular la realització d'aquesta formació pràctica.

  5. Un Projecte final, només en els ensenyaments de grau superior.

Article 5

Projecte final 1. Per a l'obtenció del títol de Tècnic esportiu superior, l'alumne a més de superar la resta dels ensenyaments del grau superior, ha de superar el Projecte final.

  1. El Projecte final s'ha de presentar en forma de memòria, d'acord amb les característiques, el procediment d'elaboració i els criteris d'avaluació que es determinen en la norma que regula els ensenyaments mínims de cada modalitat i, en el seu cas, especialitat esportiva.

  2. La Conselleria d'Educació i Cultura ha de dictar normativa addicional relativa a l'elaboració i la presentació del Projecte final. Ha de ser lliurat com a màxim un any natural després d'haver acabat la resta d'ensenyaments del curs.

Article 6

Currículum que s'ha d'aplicar a les Illes Balears Els ensenyaments que es regulen en aquest capítol s'han d'impartir, a les Illes Balears, de conformitat amb el currículum que correspon a cadascuna de les modalitats o especialitats esportives i que es regula a la normativa que figura a continuació, mentre no es dicti la norma que el substitueixi:

  1. Currículum que s'ha d'aplicar a les especialitats de Futbol i Futbol sala:

    Decret 89/2006, de 13 d'octubre de 2006 (BOIB núm. 158, de 09 de novembre).

  2. Currículum que s'ha d'aplicar a les especialitats dels Esports de muntanya i escalada: Decret 104/2006, de 7 de desembre de 2006 (BOIB núm.180, de 19 de desembre).

  3. Currículum que s'ha d'aplicar a l'especialitat d'Atletisme: Reial decretd) Currículum que s'ha d'aplicar a l'especialitat d'Handbol: Reial decrete) Currículum que s'ha d'aplicar a l'especialitat de Bàsquet: Reial decretArticle 7

    Programacions didàctiques 1. Han d'incloure els aspectes següents:

  4. Les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR