Decret 3/2009, de 16 de gener, pel qual es regula l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Interior
Rango de LeyDecret

Decret 3/2009, de 16 de gener, pel qual es regula l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears El Decret 73/2006, de 25 d'agost, va crear l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears com un òrgan sense personalitat jurídica que depèn jeràrquicament de la Direcció General d'Interior, i per assegurar una major eficàcia i eficiència en la gestió de les competències sobre coordinació de les policies locals amb una organització de qualitat al servei de les entitats locals i de la ciutadania de les Illes Balears.

L'article 30.19 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, manté l'atribució a la nostra Comunitat Autònoma de la competència exclusiva en matèria de vigilància i protecció dels seus edificis i de les seves instal·lacions, així com la coordinació i altres facultats en relació amb les policies locals, en els termes que estableixi una llei orgànica.

Però a més, i com a novetat, l'article 33.1 de l'esmentada Llei orgànica estableix que és competència de les Illes Balears la creació i l'organització d'un cos de policia propi en el marc de la legislació estatal.

Això fa que s'hagi d'adaptar l'ISPIB a les noves expectatives que s'obrin per tal que es converteixi en una eina eficaç i eficient en la futura implantació de la policia autonòmica.

D'altra banda, en el marc de les expectatives ciutadanes, de les policies locals i dels ajuntaments, es vol adoptar un paper d'eficiència i de proactivitat clar amb la creació d'una estructura organitzativa estable que possibiliti l'adequada gestió de les competències de la Conselleria d'Interior de manera realista i assolible; i que aporti una visió integradora, participativa i de transversalitat de la seguretat a les Illes Balears.

Per tot això, es fa necessària la redacció d'una nova norma de regulació de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears.

L'aprovació d'aquest Decret és una manifestació de la potestat d'autoorganització de les administracions públiques i té el seu fonament en l'apartat 4 de l'article 6 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en l'article 11 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Interior i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 16 de gener de 2009,

DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Denominació i adscripció Es crea l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), com un òrgan administratiu sense personalitat jurídica pròpia, adscrit a la Direcció General d'Interior de la Conselleria d'Interior.

Article 2

Missió L'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha d'actuar com a òrgan de suport de la Direcció General d'Interior amb la missió específica d'impulsar la millora de la seguretat pública a les Illes Balears, vers la coordinació i la integració de les policies locals en un projecte comú, i impulsar el desplegament de l'article 33 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

Article 3

Objectius i funcions 1. Els objectius de l'Institut de Seguretat Pública són els següents:

  1. Determinar els criteris necessaris per adequar l'organització, la dotació i l'actuació de les policies locals amb les finalitats generals de la seguretat pública.

  2. Fixar els mitjans adequats per a l'homogeneïtzació personal, tècnica i material de les policies locals respectant l'autonomia municipal.

  3. Crear el marc en què s'ha de desenvolupar el suport i la col·laboració interpolicial en matèria d'informació, d'actuacions conjuntes i de prestacions recíproques, en la forma prevista a la legislació sobre coordinació de policies locals.

  4. Impulsar el desplegament de l'article 33 de l'Estatut d'autonomia per a la creació i organització d'un cos de policia autonòmic a les Illes Balears.

    1. Amb la finalitat de desplegar els objectius a, b i c, l'Institut de Seguretat Pública haurà d'ajustar a les funcions assenyalades a l'article 10 de la Llei 6/2005, de 3 de juny, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, amb excepció dels continguts de l'apartat b referents a formació, selecció i promoció del personal de les policies locals i de l'apartat c íntegrament.

    Capítol II Enfocament de la gestió i planificació d'activitats Article 4

    Principis generals Dins el marc de les competències que corresponen a la Direcció General d'Interior, tota l'activitat de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears es regirà pels principis generals següents:

  5. Orientar cap a la millora de la seguretat pública.

  6. Adequar el servei públic de l'Institut de Seguretat Pública a la demanda social, a la demanda de les policies locals i dels ajuntaments.

  7. Fer diagnòstic, planificació i avaluació de les actuacions.

  8. Assumir la coresponsabilitat de la Conselleria d'Interior en la seguretat pública.

  9. Actuar d'una manera eficaç i eficient.

  10. Comunicar, coordinar i col·laborar recíprocament amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR