Decret 13/2007, de 2 de març, pel qual s'estableixen les normes de primera venda dels productes pesquers

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Agricultura i Pesca
Rango de LeyDecret

Decret 13/2007, de 2 de març, pel qual s'estableixen les normes de primera venda dels productes pesquers El Reglament (CEE) 2847/1993, del Consell, de 12 d'octubre, pel qual s'estableix un règim de control aplicable a la política pesquera comuna, que s'ha modificat mitjançant el Reglament (CE) 2846/1998, del Consell, de 17 de desembre, considera que l'èxit de la política pesquera comuna depèn en bona part d'una aplicació eficaç de les mesures de control i, així mateix, que aquestes mesures s'han d'aplicar a la totalitat del sector pesquer, des del productor fins al consumidor.

Dins aquest marc normatiu comunitari, s'han d'esmentar també el Reglament (CEE) 3760/1992, del Consell, de 20 de desembre, pel qual s'estableix un règim comunitari de la pesca i l'aqüicultura; el Reglament (CE) 1626/1994, del Consell, de 27 de juny, pel qual s'estableixen determinades mesures tècniques de conservació dels recursos pesquers a la Mediterrània, i el Reglament (CE) 104/2000, del Consell, de 17 de desembre de 1999, pel qual s'estableix l'organització comuna de mercats en el sector dels productes de la pesca i de l'aqüicultura. Concretament, aquest darrer Reglament, en l'article 4.1, es refereix a la venda directa de productes pesquers des de les embarcacions als consumidors finals.

Atès que, com s'acaba d'assenyalar, la normativa europea esmentada regula la venda directa dels productes pesquers i de l'aqüicultura des de les embarcacions als consumidors finals, aquest Decret no regula aquest tipus de venda, i entén que és d'aplicació directa el que disposa aquesta normativa.

Conformement a les competències que la Constitució espanyola atorga a l'Estat, es dictà la normativa bàsica sobre el control de la primera venda mitjançant el Reial decret 1998/1995, de 7 de desembre, pel qual s'estableixen les normes per al control de la primera venda dels productes pesquers. D'acord amb l'article 11.12 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, corresponen a la Comunitat Autònoma el desplegament legislatiu i l'execució en matèria d'ordenació del sector pesquer, per la qual cosa el Consell de Govern, en la sessió del 12 de desembre de 1996, aprovà el Decret 218/1996, pel qual s'estableixen les normes de la primera venda dels productes pesquers.

El 29 d'abril de 2005 entrà en vigor el Reial decret 2064/2004, de 15 d'octubre, pel qual es regula la primera venda dels productes pesquers, el qual deroga el Reial decret 1998/1995, de 7 de desembre. D'altra banda, el Reial decret 2064/2004, de 15 d'octubre, s'ha modificat mitjançant el Reial decret 607/2006, de 19 de maig, el qual n'ha eliminat qualsevol referència a la regulació de la primera venda de productes del marisqueig i de l'aqüicultura, per la manca de competència de l'Estat en aquestes matèries.

Atès que el Reial decret 2064/2004, en la redacció mitjançant el Reial decret 607/2006, ha suposat una modificació important de la normativa bàsica vigent sobre la primera venda dels productes pesquers, i d'acord amb l'atribució competencial de l'article 11.12 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, mitjançant aquest Decret es desplega la norma bàsica de l'Estat referent a la primera venda dels productes de la pesca.

D'altra banda, en l'article 10.19 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, es disposa que la Comunitat Autònoma té competència exclusiva en la pesca i les activitats recreatives en aigües interiors, la cria i la recollida de marisc, l'aqüicultura i la caça. En conseqüència, d'acord amb aquesta atribució competencial, es regula la primera venda dels productes del marisqueig i de l'aqüicultura.

Mitjançant la Resolució del conseller d'Agricultura i Pesca de 14 de juny de 2002, l'entitat OPMALLORCAMAR va ser reconeguda com organització de productors de la pesca, en la modalitat de pesca costanera artesana, amb l'àmbit d'actuació al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears i amb l'activitat consistent a comercialitzar productes pesquers frescs i refrigerats.

OPMALLORCAMAR agrupa la major part de productors pesquers de les Illes Balears i, d'acord amb el que estableix la normativa comunitària i estatal, en qualitat d'organització de productors pesquers constitueix un element bàsic de l'organització comuna dels mercats.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura i Pesca, una vegada consultat el sector afectat, d'acord amb el Consell consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 2 de març de 2007,

DECRET Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació L'objecte d'aquest Decret és regular en el territori de les Illes Balears, d'una banda, la primera venda dels productes de la pesca, en aplicació de la normativa bàsica estatal sobre primera venda dels productes de la pesca i, de l'altra, la primera venda dels productes del marisqueig i de l'aqüicultura.

Article 2

Definicions Als efectes d'aquesta norma s'estableixen les definicions següents:

  1. Productes pesquers: productes de la pesca, del marisqueig i de l'aqüicultura vius, frescs, refrigerats, congelats, ultracongelats o transformats a bord o en instal·lacions d'aqüicultura.

  2. Llotja: instal·lació prevista per a l'exposició i la primera venda de productes pesquers frescs, situada al recinte portuari i autoritzada per la conselleria competent en matèria de pesca.

  3. Magatzem pesquer: local destinat a guardar-hi productes pesquers abans de la primera venda, situat al recinte portuari i autoritzat per la conselleria competent en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR