Decret 137/2008 de 12 de desembre, pel qual es regula l'ús de desfibril·ladors externs semiautomàtics en centres no sanitaris de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 137/2008 de 12 de desembre, pel qual es regula l'ús de desfibril·ladors externs semiautomàtics en centres no sanitaris de les Illes Balears L'article 43 de la Constitució espanyola reconeix el dret a la protecció de la salut i la competència dels poders públics per organitzar i tutelar la salut pública. En desenvolupament d'aquest precepte legal es va aprovar la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, com a instrument de regulació general de totes les accions que permetin fer efectiu el dret de protecció a la salut, de tal manera que les actuacions de les administracions públiques sanitàries estiguin orientades a garantir l'assistència sanitària en tots els casos de pèrdua de la salut.

En aquest marc legal, l'Administració de la Comunitat Autònoma té el compromís de donar resposta al mandat recollit a l'article 15 de la Constitució, pel qual es reconeix el dret a la vida, la integritat física i la salut de les persones, mitjançant un sistema públic que asseguri la gestió d'urgències/emergències i l'atenció sanitària immediata.

El Pla de Qualitat per al Sistema Nacional de Salut inclou, entre d'altres, l'estratègia de cardiopatia isquèmica, dirigida a aconseguir una atenció als pacients amb malalties cardíaques, basada en l'excel·lència clínica. És un objectiu d'aquesta estratègia la desfibril·lació precoç, com un element fonamental d'aquesta, i recomana establir un marc legal per a la implantació de desfibril·ladors semiautomàtics externs (d'ara endavant DESA) en llocs públics, en condicions d'igualtat a tot el territori nacional.

L'article 30.48 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de promoció de la salut en tots els seus àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat, i l'article 31.4 la competència del desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria de salut i sanitat, així com la formació sanitària especialitzada, i l'article 31.11 ho fa en la matèria corresponent a l'àmbit de la protecció civil i les emergències.

Les recomanacions de les societats científiques de reconegut prestigi es dirigeixen, en aquest punt, a la introducció ordenada dels desfibril·ladors externs semiautomàtics en aquests llocs públics o privats en què es concentra o transita un gran nombre de persones.

La resposta eficaç, davant un esdeveniment vital que pugui requerir desfibril·lació, passa per reduir el temps entre el que es produeix el problema, la intervenció precoç de personal no sanitari, la desfibril·lació, la cridada als serveis d'emergències/urgències 112/061 i la seva arribada per fer-se càrrec de la situació, integrant en la denominada `cadena de supervivència'personal no sanitari (serveis d'urgència, ciutadans...).

Amb aquest Decret es pretén tractar una regulació uniforme de l'ús de desfibril·ladors semiautomàtics externs per personal no sanitari, així com l'establiment del procediment d'acreditació i el programa formatiu mínim que capacita per al seu ús.

Segons la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, l'assistència sanitària es du a terme mitjançant l'atenció integral a la salut de la població, a través dels dispositius d'atenció d'urgències i emergències sanitàries i, al mateix temps, obliga l'Administració sanitària a la millora contínua de la formació a l'àmbit sanitari, i exigeix actuacions d'intervenció encaminades a la prevenció davant situacions de risc.

La Llei 2/1998, de 13 de març, d'ordenació d'emergències de les Illes Balears, va establir un sistema públic de gestió d'emergències a la nostra comunitat autònoma, inspirat pels principis de diligència, celeritat, proporcionalitat i eficàcia, entre d'altres, que s'ha completat amb l'aprovació de la Llei 3/2006, de 30 de març, de gestió d'emergències de les Illes Balears, que, constata l'esmentat compromís que ratifica la política de prevenció i de gestió integral de les emergències com una prioritat de primer nivell, i du a terme la regulació d'alguns aspectes de la denominada emergència ordinària, és a dir, situacions que es produeixen durant un esdeveniment inesperat que implica una alteració en l'estat normal de les persones..., amb repercussions negatives; concepte en el qual hem de situar, sens dubte, aquells accidents cardiovasculars que condueixen en ocasions a la denominada `mort sobtada'.

Per tot això i a proposta de les persones titulars de la Conselleria de Salut i Consum i de la Conselleria d'Interior, d'acord amb el Consell Consultiu de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern a la sessió de dia 12 de desembre de 2008, es dicta el següent DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret té per objecte:

  1. Regular les condicions i els requisits mínims per a la utilització i el manteniment dels desfibril·ladors externs semiautomàtics fora de l'àmbit sanitari, per personal que no tengui la titulació de llicenciat en medicina o diplomat universitari en infermeria, en el territori de les Illes Balears.

  2. Establir el programa de formació mínima, així com el procediment d'acreditació de les persones i entitats implicades en els processos de formació i/o utilització d'aquells.

  3. Crear els registres següents:

  4. El Registre de DESA i d'establiments i instal·lacions que disposin d'aquests.

  5. El Registre d'Entitats Formadores en l'ús de DESA.

  1. Aquest Decret només és d'aplicació als desfibril·ladors que es col·loquin a llocs on hi ha presència (fixa o transitòria) de públic; en conseqüència, queden exclosos els destinats a l'ús únicament privat.

Article 2

Concepte de DESA Als efectes del que estableix el present Decret, s'entén per DESA el producte sanitari destinat a analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies mortals tributàries de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme cardíac viable amb alts nivells de seguretat. Aquesta definició inclou els desfibril·ladors externs automàtics.

Article 3

Personal capacitat per a l'ús d'un DESA Poden utilitzar un DESA, a més del personal mèdic i d'infermeria, totes aquelles persones que hagin superat la formació inicial teòrica pràctica en suport vital bàsic i en l'ús de DESA...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR