Decret 80/2008, de 25 de juliol, de l'Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració
Rango de LeyDecret

Decret 80/2008, de 25 de juliol, de l'Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears La cooperació descentralitzada que generen els governs autonòmics i locals ha experimentat una important expansió en els darrers anys a Espanya.

D'aquesta manera, ha augmentat no només en els recursos que es posen a disposició dels països en via de desenvolupament i en els tipus i les quanties de les actuacions, sinó també en la complexitat administrativa i tècnica.

Les Illes Balears no han estat alienes a aquest fenomen, i l'acció exterior de l'Administració autonòmica ha ampliat significativament els seus recursos econòmics i tècnics, i també la tipologia de projectes, alhora que s'ha incrementat la participació de la societat balear en iniciatives solidàries.

La complexitat dels països amb què es treballa --sotmesos a la inestabilitat econòmica, política i social-- fa que les actuacions que es desenvolupen hagin de gestionar-se amb la màxima diligència perquè siguin efectives.

De la mateixa manera, la creixent participació social en projectes de cooperació a través de distints agents públics i privats --entitats locals, organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) i altres entitats sense ànim de lucre, entre d'altres-- obliga a atendre les iniciatives de manera eficaç i eficient a fi que puguin dur-se a terme.

La disposició addicional tercera de la Llei 9/2005, de 21 de juny, de cooperació per al desenvolupament, autoritza el Govern de les Illes Balears per crear una empresa pública, de les tipificades com a entitat de dret públic, que ha de sotmetre l'activitat a l'ordenament jurídic privat, adscrita a la conselleria competent en matèria de cooperació per al desenvolupament i emigració, les finalitats de la qual siguin l'execució i la gestió dels instruments a través dels quals s'articula la política de cooperació per al desenvolupament i emigració, i l'aplicació dels recursos econòmics i materials per fer-la efectiva, seguint els mandats i les directrius d'actuació establertes per als òrgans competents del Govern de les Illes Balears i la seva administració pública.

En compliment d'aquesta disposició addicional tercera, mitjançant el Decret 38/2006, de 7 d'abril, es va crear l'Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears.

El mateix any es va modificar en dues ocasions, mitjançant el Decret 56/2006, de 23 de juny (BOIB núm. 91, de 29 de juny), i el Decret 84/2006, de 22 de setembre (BOIB núm. 136, de 28 de setembre).

L'objectiu d'aquesta nova modificació, que afecta bastants articles del Decret de creació de l'Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears, està basada fonamentalment en tres punts: aclarir les funcions de la direcció de projectes, ja que se'n va crear la figura mitjançant una modificació del Decret de creació, però sense funcions concretes; ampliar els límits de la gerència de l'Agència per autoritzar i disposar les despeses per agilitar la gestió, i adequar les unitats tècniques establertes en el Decret a la realitat.

Atesos tots aquests canvis en la norma bàsica que regula la creació de l'Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears, tant els ja aprovats com els que ara es proposen, es considera convenient sistematitzar totes les modificacions del Decret en un únic text i fer una nova redacció de la norma reguladora de l'Agència de Cooperació.

Per tot això, a proposta de la consellera de Afers Socials, Promoció i Immigració i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 25 de juliol de 2008,

DECRET TÍTOL PRELIMINAR DISPOSICIONS GENERALS Article 1

Denominació i naturalesa 1. Amb la denominació Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears (d'ara endavant, ACIB) i a l'empara del que disposa l'article 1 b 1 de la Llei 3/1989, de 29 de març, d'entitats autònomes i empreses publiques i vinculades de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es crea una empresa pública amb naturalesa d'entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'actuar, que ha de sotmetre la seva actuació a l'ordenament jurídic privat, sense perjudici de la seva submissió al dret administratiu en aquells supòsits en què la legislació vigent ho disposi.

  1. D'acord amb el que preveu l'article 24.6 de la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de contractes del sector públic, l'Agència té el caràcter de mitjà propi de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'administracions públiques, així com de tots els seus ens instrumentals que, d'acord amb la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, esmentada hagin de ser considerats com a poders adjudicadors, sempre que es verifiquin les condicions a què es refereixen els paràgrafs següents.

A aquest efecte, qualsevol de les administracions o entitats referides en el paràgraf anterior pot encarregar a l'Agència l'execució de qualsevol actuació material relacionada amb qualsevol dels seus objectius continguts en l'article 2 d'aquests Estatuts, sense que, per la seva banda, l'Agència pugui participar en cap licitació de contractació pública convocada per aquestes administracions o entitats instrumentals. La contraprestació a favor de l'Agència per raó dels encàrrecs de gestió que rebi d'aquests poders adjudicadors s'ha d'ajustar a les tarifes aprovades per l'Administració autonòmica, les quals s'han de calcular en funció dels costs reals imputables a l'execució dels projectes, tot tenint en compte especialment la informació que, a aquest efecte, aporti l'Agència. En tot cas, les tarifes aplicables a cadascun dels encàrrecs s'han d'aprovar amb anterioritat a la formalització dels actes o acords que continguin els encàrrecs de gestió per mitjà d'una resolució del conseller competent en matèria d'hisenda.

En tot cas, el caràcter de mitjà propi de l'Agència a què es refereixen els apartats anteriors exigeix que l'Agència verifiqui els criteris per poder ser considerada com a entitat del sector públic autonòmic, en els termes establerts en l'article 1.3 c del Text refós de la Llei de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret Legislatiu 1/2005, de 24 de juny. D'aquesta manera, en el cas que no es verifiquin aquests criteris l'Agència no ha d'adquirir o, si escau, ha de perdre la seva condició de mitjà propi instrumental de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'administracions públiques i ens instrumentals.

Article 2

Objectius Són objectius de l'ACIB:

  1. Executar la política de la conselleria competent en matèria de cooperació per al desenvolupament i complementar l'actuació de la direcció general competent, amb mesures de foment i suport a les accions per al desenvolupament dels països empobrits que duen a terme els i les agents de la cooperació definits en l'article 29 de la Llei 9/2005, de 21 de juny, de cooperació per al desenvolupament.

  2. Constituir-se en organisme pagador dels ajuts que concedeixi la direcció general competent en matèria de cooperació.

  3. Col·laborar i fer intercanvis amb altres entitats públiques i privades que treballin en concurrència amb els objectius de l'ACIB.

Article 3

Funcions Són funcions de l'ACIB, amb caràcter enunciatiu i no limitador:

  1. Executar i gestionar la consecució dels objectius que estableix l'article anterior, segons les directrius del Govern de les Illes Balears.

  2. Concertar convenis i contractes amb persones públiques i privades i constituir entitats amb personalitat jurídica o participar-hi.

  3. Establir la convocatòria de les subvencions, instruir-les i resoldre-les, i gestionar el finançament de projectes de cooperació per al desenvolupament d'acord amb la programació de la direcció general competent en matèria de cooperació al desenvolupament.

  4. Gestionar campanyes de solidaritat i d'ajuda humanitària per afrontar situacions d'emergència.

  5. Gestionar programes i projectes de cooperació per al desenvolupament que l'Administració autonòmica duu a terme d'acord amb les instruccions de la direcció general competent o en col·laboració amb altres entitats públiques i privades.

  6. Gestionar programes i projectes de sensibilització, educació i formació per a la cooperació i el desenvolupament.

  7. Qualsevol altra funció relacionada amb l'àmbit de la cooperació per al desenvolupament que li encarregui l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    TÍTOL I ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE L'AGÈNCIA Capítol I Organització Article 4

    Estructura orgànica L'ACIB es regeix i s'administra pels òrgans següents:

  8. Òrgans de govern:

    1r. Presidència 2n. Vicepresidència 3r. Consell d'Administració

  9. Òrgans de direcció:

    1r. Gerència 2n. Direcció de projectes

  10. Òrgans de gestió: unitats tècniques Article 5

    La presidència 1. La presidència és l'òrgan superior d'administració i de govern de l'ACIB, i l'exerceix la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperació per al desenvolupament.

    1. Les seves funcions són:

  11. Exercir l'alta representació de l'Agència.

  12. Exercir l'alta inspecció de tots els serveis de l'Agència i el règim disciplinari del seu personal laboral.

  13. Presidir el Consell d'Administració.

  14. Aprovar i atorgar en nom i en representació de l'Agència qualsevol tipus d'acte, contracte i conveni de col·laboració i, en general, tots els negocis jurídics que siguin necessaris per desenvolupar i complir les seves finalitats, així com les accions de patrocini d'inversions reals i financeres o esdeveniments d'altre tipus que impliquin una despesa per a l'entitat, les quanties de les quals estiguin compreses entre 150.001 i 500.000 . Les superiors a 500.000 , les ha d'aprovar prèviament el Consell d'Administració.

  15. Autoritzar, disposar i ordenar les despeses i els pagaments de qualsevol tipus d'acte, contracte i conveni de col·laboració...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR