Decret 49/2008, de 18 d'abril, de creació del Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració
Rango de LeyDecret

Decret 49/2008, de 18 d'abril, de creació del Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears L'article 1.1 de la Constitució espanyola propugna la igualtat com a valor superior de l'ordenament jurídic, l'article 9.2 de la carta magna formula el mandat exprés als poders públics perquè promoguin les condicions perquè la igualtat de les persones i dels grups siguin reals i efectives, i l'article 14, entre els drets fonamentals, recull el de la igualtat, i prohibeix qualsevol discriminació per raó de sexe.

D'altra banda, l'article 21.1 de Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, per la qual s'aprova l'Estatut d'autonomia, assenyala que la comunitat autònoma fonamenta el dret a l'autogovern en els valors del respecte a la dignitat humana, la llibertat, la igualtat, la justícia, la pau i els drets humans; l'article 15 assenyala que tots els ciutadans de les Illes Balears tenen dret a participar de forma individual o col·lectiva en la vida política, econòmica, cultural i social de la comunitat autònoma, i l'article 30.17 estableix com a competència exclusiva de la comunitat autònoma les polítiques de gènere.

El Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona, que té per objecte regular de forma integral la situació de la dona en els distints àmbits amb la finalitat de fer efectiu el principi d'igualtat de dones i homes a les Illes Balears, establir els principis generals que han d'orientar aquesta igualtat, determinar les accions bàsiques que s'han d'implantar i també completar l'organització administrativa de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'àmbit de les Illes Balears.

L'article 51 de la Llei 12/2006 disposa que `els poders públics han de promoure i facilitar la participació de les dones en els moviments associatius donant-los suport, per la qual cosa es constituirà el Consell de Participació de la Dona a fi d'afavorir l'associacionisme i la participació, i perquè sigui un òrgan de consulta i assessorament en els temes que puguin afectar les dones'.

La creació del Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears suposa un reconeixement del paper que les organitzacions de les dones desenvolupen per tal d'aconseguir una societat més justa i igual per a les dones i els homes.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 18 d'abril de 2008,

DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Creació Es crea el Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears, adscrit a l'Institut Balear de la Dona, amb les funcions, la composició i el règim jurídic que es regulen mitjançant aquest Decret.

Article 2

Naturalesa El Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears es configura com un òrgan consultiu i d'assessorament en els temes que puguin afectar les dones.

Article 3

Objectius El Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears té com a objectius principals els següents:

  1. Ser interlocutor vàlid davant les administracions públiques de la comunitat autònoma de les Illes Balears en referència als problemes que afecten les dones, i relacionar-s'hi mitjançant l'Institut Balear de la Dona.

  2. Oferir una via de lliure adhesió per fer efectiva la participació de les dones a través de les associacions i federacions de dones en el desenvolupament polític, laboral, social, econòmic, científic i cultural de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  3. Difondre els valors d'igualtat entre les persones sense discriminació per raó de sexe i defensar els drets i els interessos de les dones.

  4. Potenciar el benestar social i la qualitat de vida de les dones i proposar les mesures necessàries als òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb l'objectiu de potenciar i millorar la participació de les dones en el desenvolupament polític, social, laboral, econòmic, científic i cultural.

  5. Fomentar l'associacionisme de les dones per tal de promoure la integració dels grups i les associacions de dones de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 4

Funcions Per aconseguir aquests objectius, el Consell de Participació de la Dona de les Illes Balears exerceix aquestes funcions:

  1. Promoure mesures i formular suggeriments a l'administració pública, mitjançant la realització d'estudis, l'emissió d'informes o altres mitjans, per iniciativa pròpia o quan se li sol·liciti.

  2. Valorar i dictaminar, abans d'aprovar-los, els plans d'igualtat entre homes i dones en l'àmbit de la comunitat autònoma. En el mateix àmbit pot informar sobre els pressuposts generals de l'Institut Balear de la Dona.

  3. Participar en el Consell Rector de l'Institut Balear de la Dona i en els consells i òrgans consultius de l'Administració autonòmica en temes relacionats amb les dones. El Consell de Participació de la Dona n'ha de designar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR