Llei 3/2010, de 7 de juny, de constatació de censos i alous i d'extinció dels inactius

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 3/2010, de 7 de juny, de constatació de censos i alous i d'extinció dels inactius EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent:

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS L'exposició de motius de la Llei 8/1990, de 28 de juny, sobre la Compilació del dret civil de les Illes Balears, quan justificava les modificacions i els retocs tècnics introduïts en els censos i alous regulats en el títol III del llibre I de la Compilació de l'any 1961, aplicable a les illes de Mallorca i Menorca, assenyalava que per l'evident anacronisme d'aquests drets no semblava oportú completar-ne la reforma aleshores, en espera d'una possible futura llei del nostre parlament en la qual s'haurien de ponderar les exigències constitucionals d'igualtat, justícia i respecte a la propietat privada. El Parlament de les Illes Balears, en virtut de l'article 30.27 de l'Estatut d'Autonomia, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, té atribuïda la potestat legislativa en matèria de conservació, modificació i desenvolupament del dret civil propi de les Illes Balears.

Han transcorregut gairebé vint anys i encara hi ha un estat d'opinió generalitzat que veu amb desfavor aquests drets, i fins i tot preses de posició d'entitats locals que de forma explícita proposen suprimir-los, atès que consideren que és insuficient la regulació de la prescripció continguda en l'article 60 de la Compilació del dret civil de les Illes Balears en la interpretació que en va fer la Sala Primera del Tribunal Superior de Justícia de Balears en la Sentència d'11 d'octubre de 2001.

Sobre la base d'aquests elements, s'aprova aquesta disposició legal, amb la qual es pretén alliberar el tràfic immobiliari dels obstacles constituïts per censos o alous inactius o sense titular conegut, establint una càrrega o deure sens perjudici del seu contingut real. D'aquesta manera es conjuminen el respecte al dret a la propietat privada i a l'herència que reconeix l'article 33.1 de la Constitució, amb la reserva al legislador de la concreció de la funció social que delimita el contingut d'aquests drets, prevista en l'apartat 2 d'aquest mateix precepte constitucional.

Finalment, l'extinció dels censos i alous per l'incompliment del deure d'acreditar-ne la vigència per mitjà d'una sol·licitud adreçada al Registre de la Propietat no altera en res el règim de prescripció que estableix la Compilació del dret civil de les Illes Balears.

Article únic

1. Tots els titulars de censos i alous inscrits en el Registre de la Propietat, siguin de la classe que siguin, han de comunicar a aquest òrgan els que els pertanyin, en el termini de cinc anys comptadors a partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei.

  1. Aquesta comunicació s'ha de fer mitjançant una instància adreçada al registre de la propietat corresponent, subscrita pel titular, en què s'identifiquin aquests drets i les finques gravades amb els censos i alous esmentats, i en què se sol·liciti que es practiqui la corresponent nota marginal que n'expressi la vigència. En el cas que el subscriptor de la instància no sigui el titular registral del cens o alou de què es tracti, haurà de presentar els corresponents títols acreditatius del seu dret per inscriure el cens o alou.

    Perquè el registrador practiqui la nota marginal expressiva de la vigència de l'alou o cens, caldrà que la instància assenyalada en el paràgraf anterior s'acompanyi dels documents o elements de prova que acreditin fefaentment que el promotor de la comunicació de vigència de l'alou o cens ha posat en coneixement dels altres titulars de drets inscrits sobre la finca gravada amb l'esmentat cens o alou la seva intenció de declarar-ne la vigència.

  2. Un cop transcorregut el termini indicat de cinc anys sense que consti la vigència dels censos o alous en els termes expressats, quedaran extingits i es podran cancel·lar a instància del censatari o titular del domini útil, de conformitat amb la legislació hipotecària.

  3. Tot el que disposen els apartats anteriors no impedeix l'aplicació de les regles que sobre la prescripció s'estableixen en la Compilació del dret civil de les Illes Balears.

    Disposició final Aquesta llei entra en vigor al cap d'un mes d'haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, set de juny de dos mil deu EL PRESIDENT,

    Francesc Antich Oliver El Conseller de Presidencia Albert Moragues Gomila

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR