Instrucció 3/2007, de 21 de desembre, de la directora general de Tributs i Recaptació, per la qual s'estableixen els criteris que els òrgans competents de la conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació han de considerar per a la comprovació del valor real dels béns immobles i dels llocs d'amarratge de ports esportius situats en territori de les...

Sección3.- D'altres disposicions
EmisorConselleria d'Economia, Hisenda i Innovacio
Rango de LeyInstrucció

Instrucció 3/2007, de 21 de desembre, de la directora general de Tributs i Recaptació, per la qual s'estableixen els criteris que els òrgans competents de la conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació han de considerar per a la comprovació del valor real dels béns immobles i dels llocs d'amarratge de ports esportius situats en territori de les Illes Balears, en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i en l'impost sobre successions i donacions.

Mitjançant la Instrucció 1/2002, de 20 de febrer (BOIB número 26, de 28 de febrer de 2002), es varen establir per primera vegada els criteris que havien de seguir els òrgans competents de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació a l'efecte de comprovar el valor real dels béns immobles i llocs d'amarratge situats en el territori de les Illes Balears, en la gestió de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i de l'impost sobre successions i donacions. Posteriorment, les instruccions 1/2003 (BOIB núm. 49 ext., de 9 d'abril de 2003), 1/2004 (BOIB núm. 21, de 12 de febrer de 2004), 5/2004 (BOIB núm. 184, de 25 de desembre de 2004) i 1/2006 (BOIB núm. 10, de 21 de gener de 2006) van actualitzar aquests criteris per als anys 2003 a 2007, i, a partir de l'any 2005, van incloure una taula de valors mitjans dels llocs d'amarratge en ports esportius de les Illes Balears.

Certament, l'aprovació d'unes regles internes de valoració en la gestió tributària dels imposts esmentats que, una vegada conegudes pels contribuents, els permetin consignar en les seves declaracions uns valors que, en principi, s'admetran com a vàlids, ha demostrat ser d'una gran utilitat, en la mesura en què afavoreix el compliment voluntari de les obligacions tributàries per part dels contribuents i agilita la tasca de revisió dels valors declarats per part de l'Administració tributària autonòmica.

D'acord amb això, aquesta Instrucció manté els criteris esmentats, amb la corresponent actualització dels coeficients i dels índexs aplicables als valors dels béns immobles, tot tenint en compte, a més, i pel que fa als valors mitjans dels llocs d'amarratge dels ports esportius de les Illes Balears, el temps que resta per exhaurir-se la concessió, la depreciació i l'actualització monetària.

Per les consideracions exposades, i d'acord amb el que estableix l'article 21.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, dict la següent Instrucció Primera. Tipologia de béns immobles Tenen la consideració de béns immobles de caràcter urbà o rústic els que tinguin aquesta naturalesa a l'efecte de l'impost sobre béns immobles.

Segona. Valor dels béns immobles de naturalesa urbana Els òrgans gestors del Departament Tributari i les oficines liquidadores de districte hipotecari donaran conformitat als valors declarats dels immobles de naturalesa urbana que entrin a formar part de les bases imposables corresponents a l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l'impost sobre successions i donacions, quan el valor declarat sigui igual o superior al que resulti d'aplicar les regles que s'estableixen a l'annex I d'aquesta Instrucció, sense perjudici del que disposa la instrucció sisena.

Tercera. Valor dels béns immobles de naturalesa rústica Els òrgans gestors del Departament Tributari i les oficines liquidadores de districte hipotecari donaran conformitat als valors declarats dels immobles de naturalesa rústica que entrin a formar part de les bases imposables corresponents a l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l'impost sobre successions i donacions, quan el valor declarat sigui igual o superior al que resulti d'aplicar les regles que s'estableixen a l'annex II d'aquesta Instrucció, sense perjudici del que disposa la instrucció sisena.

Quarta. Valor dels llocs d'amarratge en ports esportius de les Illes Balears Els òrgans gestors del Departament Tributari i les oficines liquidadores de districte hipotecari donaran conformitat als valors declarats dels llocs d'amarratge que entrin a formar part de les bases imposables corresponents a l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l'impost sobre successions i donacions, quan el valor declarat sigui igual o superior al que resulti d'aplicar les regles que s'estableixen a l'annex III d'aquesta Instrucció, sense perjudici del que disposa la instrucció sisena.

Cinquena. Actuació dels òrgans gestors i de les oficines liquidadores Els òrgans gestors del Departament Tributari i les oficines liquidadores de districte hipotecari que tinguin competències de gestió pel que fa a l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l'impost sobre successions i donacions, aplicaran els criteris establerts en aquesta Instrucció a tots els expedients que, pels imposts abans esmentats, continguin actes o operacions relatius a béns immobles i amarratges susceptibles de valoració, com també a totes les sol·licituds que, d'acord amb el que preveuen els articles 34.1

n) i 90 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, puguin formular les persones interessades a l'efecte de conèixer el valor que l'Administració tributària hagi d'assignar als béns immobles i amarratges que hagin de ser objecte de transmissió o adquisició.

Sisena. Comprovació de valors El Servei de Valoracions de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació, a petició de qualsevol dels serveis adscrits al Departament Tributari, podrà, en tot cas, i de conformitat amb el que disposen l'article 46.2 del text refós de la Llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, i l'article 18.1 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions, fer ús dels mitjans de comprovació de valors previst en l'article 57 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, amb relació a aquells expedients en què el valor declarat pels contribuents resulti inferior al que s'obtindria d'aplicar els criteris fixats per aquesta Instrucció, com també en aquells altres en què el valor declarat sigui igual o superior a aquests criteris i es refereixin a immobles en què es puguin presentar distorsions substancials entre el valor cadastral i el valor real, per raó de la importància relativa del valor corresponent a sòl, perquè estan afectats per modificacions o actuacions urbanístiques, perquè estan afectes a activitats econòmiques o per la concurrència de qualsevol altra singularitat apreciada motivadament pel Servei de Valoracions.

Setena. Modificacions dels criteris de valoració Els coeficients i valors establerts als annexos I, II i III podran ser modificats quan l'evolució dels valors de mercat posi de manifest el seu desajust amb els que s'obtenguin d'aplicar els criteris establerts per aquesta Instrucció.

Així mateix, anualment, el Departament Tributari farà públic el valor unitari de partida (VUP) a què es refereix l'annex I i el coeficient d'actualització del valor bàsic del sòl rústic (VB) a què es refereix l'annex II.

Vuitena. Efectes Aquesta Instrucció substitueix la Instrucció 2/2006, de 18 de desembre (publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 188, de 30 de desembre de 2006), i desplega efectes a partir del dia 1 de gener de 2008.

Palma, 21 de desembre de 2007

La directora general de Tributs i Recaptació,

Maria Antònia Truyols Martí ANNEX I VALORACIÓ DELS BÉNS IMMOBLES URBANS Conceptes bàsics - Superfície útil = superfície trepitjable.

- Superfície construïda = superfície útil + superfície de grossor de murs, envans i pilars.

- Superfície total = superfície construïda + superfície d'elements comuns (vestíbul, escala, ascensor, replà).

En què:

- Superfície construïda = superfície útil x 1,18.

- Superfície total = superfície construïda x 1,15.

- Superfície comptabilitzable en aparcaments comunitaris = superfície de la plaça d'aparcament x 1,60.

- Les porxades seran considerades al 50% de la seva superfície total a l'hora de valorar l'edificació.

- Les terrasses d'ús exclusiu d'àtics i primer pis seran considerades al 50% de la seva superfície total a l'hora de valorar l'edificació.

Els coeficients correctors de les superfícies s'han obtingut a partir d'estudis estadístics realitzats en habitatges de protecció oficial de la Conselleria d'Obres Públiques, Transports i Habitatge i del visat del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB). No obstant això, les superfícies que es tindran en compte a l'hora d'efectuar les comprovacions de valor per part dels serveis tècnics de la Conselleria d'Hisenda i Pressuposts seran les que figurin en l'escriptura pública que es presenti. Només en el cas que no estiguin especificades en l'escriptura, es prendran els coeficients abans indicats per obtenir les superfícies corresponents.

VALOR DE REFERÈNCIA El valor de referència de l'immoble és la suma del valor del sòl més el valor de l'edificació, modificat, si escau, per l'aplicació del coeficient reductor corresponent. És a dir:

VALOR REFERÈNCIA = (VALOR SÒL+VALOR EDIFICACIÓ) x COEF.REDUCTOR El coeficient reductor, que està en funció de la disponibilitat que el titular 8 BOIB Num. 195 EXT. 28-12-2007 tingui sobre el bé immoble, s'aplicarà, únicament, sobre els béns immobles arrendats d'acord amb la taula següent:

CODI: 001

COEFICIENT: 0,5

DESCRIPCIÓ: Contracte d'arrendament anterior a dia 1.07.1964

TEXT: El bé immoble està llogat mitjançant un contracte de lloguer de data anterior a dia 1.07.1964

CODI: 002

COEFICIENT: 0,7

DESCRIPCIÓ: Contracte d'arrendament anterior a dia 9.05.1985

TEXT: El bé immoble està llogat mitjançant un contracte de lloguer de data anterior a dia 9.05.1985

CODI: 003

COEFICIENT: 0,9

DESCRIPCIÓ: Contracte d'arrendament posterior a dia 9.05.1985

TEXT: El bé immoble està llogat mitjançant un contracte de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR