Decret 124/2007, de 5 d'octubre, de creació de la Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Salut i Consum
Rango de LeyDecret

Decret 124/2007, de 5 d'octubre, de creació de la Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears L'important desenvolupament que han experimentat els trasplantaments en els darrers anys, així com els múltiples aspectes de les activitats que acompanyen els processos de donació, extracció i trasplantament d'òrgans i teixits, aconsellen la creació de la Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb la finalitat de coordinar la donació i els esforços assistencials, i optimitzar la utilització dels recursos destinats a l'efecte i establir les previsions de necessitats i la seva distribució en el futur.

La creació de la Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears ha de contribuir a la coordinació i la gestió amb capacitat per abordar els temes relacionats amb els trasplantaments i s'ha de convertir en un instrument eficaç a l'hora de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits humans per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques, i es constitueix en una peça clau de la política de trasplantaments duta a terme pel Govern de les Illes Balears.

A l'empara de l'article 149.1.16 de la Constitució espanyola, l'Estat ha dictat amb caràcter de normativa bàsica la Llei 30/1979, 27 d'octubre, sobre extracció i trasplantament d'òrgans, desenvolupada pel Reial decret 411/1996, d'1 de març, pel qual es regulen les activitats relatives a la utilització de teixits humans i pel Reial decret 2070/1999, de 30 de desembre, pel qual es regulen les activitats d'obtenció i utilització clínica d'òrgans humans i la coordinació territorial en matèria de donació i trasplantament d'òrgans i teixits, en el qual es preveu expressament la creació, per part de les comunitats autònomes, d'unitats de coordinació autonòmica de trasplantaments, dirigides per un coordinador autonòmic, així com d'unitats de coordinació hospitalària, dotades d'infraestructura i de mitjans necessaris, en tots els centres autoritzats per l'extracció i el trasplantament d'òrgans i teixits.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en virtut de les competències assolides en el seu Estatut d'autonomia, desenvolupa la competència exclusiva en matèries de sanitat i higiene i de desenvolupament legislatiu i executiu de la coordinació hospitalària, incloses la de la Seguretat Social i l'ordenació farmacèutica, així com la competència executiva sobre la gestió de l'assistència sanitària de la Seguretat Social, en desenvolupament de les quals el Parlament de les Illes Balears ha dictat la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, com a l'instrument normatiu més important de la comunitat autònoma per articular el compromís amb els ciutadans, en vista a la protecció d'un aspecte tan essencial de la persona com és la salut i que es constitueix en l'eix central de l'atenció a la salut del ciutadà en tots els seus vessants. Entre els principis informadors de la regulació continguda en aquesta Llei, recollits en l'article 3, destaquen l'eficàcia i l'eficiència en la gestió de recursos sanitaris, amb la incorporació de la millora continuada de la qualitat, mitjançant l'acreditació i l'avaluació continuada. I en aquest sentit, la incorporació a la Xarxa Assistencial de la Xarxa Autonòmica de Trasplantaments n'ha d'incrementar el nombre, gràcies a la promoció de la donació, la detecció de possibles donants i la consegüent generació d'una `cultura del trasplantament'.

L'Ordre de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears de 17 de març de 2003 va crear la Comissió Assessora de Trasplantaments d'Òrgans i Teixits de les Illes Balears com a òrgan consultiu permanent en matèria de trasplantaments a les Illes Balears.

Recentment, s'ha dictat la Directiva 2004/23/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 31 de març de 2004, relativa a l'establiment de normes de qualitat i de seguretat per a la donació, l'obtenció, l'avaluació, el processament, la preservació, l'emmagatzematge i la distribució de cèl·lules i teixits humans, que defineix el trasplantament de cèl·lules i teixits humans com un sector de la medicina en continu avanç, que registra un fort creixement, i aporta grans oportunitats per al tractament de malalties fins ara incurables.

Per tot això, a proposta del conseller de Salut i Consum, d'acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 5 d'octubre de 2007,

DECRET Article 1

Objecte Aquesta norma té per objecte la creació de la Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears, així com la regulació de l'estructura organitzativa i el marc de relacions dels diferents agents que intervenen en el procés de donació-trasplantament d'òrgans i teixits.

Article 2

Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments 1. La Xarxa Autonòmica de Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears és el conjunt de recursos sanitaris, humans i materials implicats en el procés de donació i transplantament d'òrgans i teixits i està constituïda per:

  1. La Coordinació Autonòmica de Trasplantaments, adscrita a la direcció general competent en matèria de trasplantaments de la conselleria competent en matèria de sanitat, que ha de comptar amb els recursos humans i materials suficients per al desenvolupament de les funcions que li són pròpies.

  2. Els centres sanitaris, públics i privats, acreditats per a la detecció, l'extracció i/o la implantació d'òrgans i teixits, que necessàriament han de disposar d'un coordinador hospitalari de trasplantaments.

  1. Els centres hospitalaris acreditats han de comptar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR