Decret 52/2009, de 7 d'agost, pel qual es crea el Consell de l'Economia Social i del Cooperativisme de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Treball i Formacio
Rango de LeyDecret

Decret 52/2009, de 7 d'agost, pel qual es crea el Consell de l'Economia Social i del Cooperativisme de les Illes Balears PREÀMBUL L'economia social es pot definir com un sector que inclou un conjunt d'empreses i d'entitats privades que actuen en el mercat amb la finalitat de produir béns i serveis, i en les quals tant la distribució dels beneficis com la presa de decisions estan determinades democràticament i no només pel capital aportat pels socis i sòcies, com són les cooperatives. Això no obstant, són part important i indiscutible de l'economia social les societats laborals que, tot i que tenen una estructura basada en el dret societari mercantil, són la manifestació d'una total intervenció del capital pel factor treball. També se sol incloure dins d'aquest sector les entitats privades que actuen en el mercat i tenen finalitats socials i assistencials i, fins i tot, aquelles empreses i entitats que, sense ànim de lucre, generen béns i serveis que no són destinats al mercat en competència, és a dir, el que es denomina `l'economia solidària'.

Pel que fa a les empreses d'inserció social, constitueixen un tipus especial dins de les empreses de caràcter social i consisteixen en iniciatives que mitjançant l'activitat empresarial, juntament amb actuacions socials i d'inserció social, fan possible la inclusió sociolaboral de persones excloses perquè, posteriorment, s'incorporin en empreses convencionals o projectes d'autoocupació.

L'article 129.2 de la Constitució espanyola estableix que els poders públics han de promoure eficaçment les diverses formes de participació en l'empresa i han de fomentar les societats cooperatives mitjançant una legislació adequada, com també han d'establir els mitjans que facilitin l'accés dels treballadors i treballadores a la propietat dels mitjans de producció.

L'article 30.30 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, dóna a la Comunitat Autònoma competència exclusiva en matèria de cooperatives.

El Reial decret va disposar la transferència a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de les funcions i serveis de l'Administració de l'Estat en matèria de cooperatives, de la seva qualificació i del registre administratiu de les societats anònimes laborals.

La disposició addicional setena de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears (BOIB núm. 42, de 29 de març), disposa que el Govern de les Illes Balears ha de crear un òrgan assessor, de caràcter consultiu i de participació, col·laboració i coordinació entre el moviment cooperatiu i l'Administració pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Entre les accions previstes en el Pla Director de l'Economia Social de les Illes Balears (2007-2008), concretament en la línia estratègica 6 `Marc normatiu i institucional', s'establia la creació del Consell d'Economia Social de les Illes Balears, com a òrgan en què es podran plantejar i debatre totes les qüestions referents a l'economia social i, a més, serà l'encarregat de fer el seguiment dels programes de foment de l'economia social de les Illes Balears. En el document de Bases per al diàleg sobre el Pacte per la competitivitat, l'ocupació i la cohesió social a les Illes Balears, signat el 24 de novembre de 2007, es preveu plantejar i desenvolupar un seguit de mesures referides a l'ocupació a les Illes Balears. Entre aquestes mesures, es preveu donar impuls a l'economia social. En l'Acord de concertació en matèria d'ocupació signat el 24 de juliol de 2008, que resulta del desplegament de les esmentades Bases, es preveuen mesures per desenvolupar estratègies globals de promoció de l'economia social. És obvi que, per tal d'impulsar el sector i aplicar i desplegar aquestes mesures, es fa encara més necessari crear un àmbit formal d'interlocució entre les associacions que formen part de l'economia social i el Govern i l'Administració de les Illes Balears.

L'article 19 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableix els requisits formals per a la creació d'òrgans col·legiats i determina que es requereix una norma específica en el cas que se li atribueixin funcions de decisió, d'emissió d'informes preceptius, o de seguiment i control d'altres òrgans de l'Administració.

Per tot això, de conformitat amb allò que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR