Decret 84/2010, de 25 de juny, pel qual es regulen els criteris per calcular la capacitat econòmica amb la finalitat d'establir la participació econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions assistencials que formen part de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears, i per concretar les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració
Rango de LeyDecret

Decret 84/2010, de 25 de juny, pel qual es regulen els criteris per calcular la capacitat econòmica amb la finalitat d'establir la participació econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions assistencials que formen part de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears, i per concretar les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, té per objecte regular les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat en l'exercici del dret subjectiu de la ciutadania a la promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, mitjançant la creació del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i la participació de totes les administracions públiques.

L'article 33 de la Llei 39/2006 preveu la participació de les persones beneficiàries en el finançament dels serveis, segons els tipus i el cost del servei i segons la seva capacitat econòmica. Aquest article també disposa que la capacitat econòmica de la persona beneficiària s'ha de tenir en compte per determinar les prestacions econòmiques. D'acord amb l'apartat 3 d'aquest mateix article, l'òrgan responsable de fixar aquests criteris és el Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència.

En el Butlletí Oficial de l'Estat núm. 303, de 17 de desembre de 2008, es publicà la Resolució de 2 de desembre de la Secretaria d'Estat de Política Social, Famílies i Atenció a la Dependència i a la Discapacitat, per la qual es publicà l'Acord del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència sobre determinació de la capacitat econòmica de la persona beneficiària i sobre els criteris de la seva participació en les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència.

D'acord amb l'article 30.15 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria d'acció i benestar social, i també en política d'atenció a les persones dependents.

L'objecte d'aquest Decret és establir les normes per determinar la capacitat econòmica de les persones dependents amb la finalitat de determinar la seva aportació als serveis assignats i les quanties de les prestacions econòmiques, de conformitat amb l'article 33 de la Llei 39/2006 i amb l'Acord del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència esmentat.

Aquest Decret regula d'una manera justa i sostenible el que estableix l'article 33 esmentat, procurant tenir en compte la situació econòmica no només de la persona en situació de dependència, sinó també de l'entorn personal més proper, atès que si no fos així aquestes persones podrien patir situacions de desemparament.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, vist el dictamen del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, oït el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 25 de juny de 2010,

DECRET Article 1

Objecte L'objecte d'aquest Decret és regular, en l'àmbit territorial de les Illes Balears, els criteris per calcular la capacitat econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions derivades de la seva situació de dependència, a fi d'establir els criteris de la seva participació econòmica en el cost dels serveis i determinar la quantia individual de les prestacions econòmiques que reconeix el SAAD.

Capítol I Capacitat econòmica de la persona beneficiària de les prestacions del SAAD Article 2

Càlcul de la capacitat econòmica 1. La capacitat econòmica de les persones beneficiàries del SAAD és la corresponent a la seva renda personal, d'acord amb l'article 33 de la Llei 39/2006.

  1. Per calcular la capacitat econòmica de la persona beneficiària es tenen en compte les càrregues familiars en el cas que la prestació reconeguda sigui la d'un servei del catàleg del SAAD, d'acord amb el que estableix aquest Decret.

Article 3

Renda de la persona beneficiària 1. Si la persona beneficiària té cònjuge o parella de fet, s'entén per renda personal la meitat de la suma dels ingressos d'ambdós membres de la parella, sens perjudici de les limitacions per calcular les quanties de la participació econòmica en els serveis que estableix aquest Decret.

  1. Als efectes d'aquest Decret, es consideren renda disponible personal els ingressos de la persona beneficiària, derivats tant del treball com del capital, i també qualsevol altre que els substitueixi, deduïts els imposts, d'acord amb la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost de la renda sobre les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels imposts sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni, o, si escau, d'acord amb les normes fiscals que hi siguin aplicables.

  2. En els ingressos de les persones beneficiàries, no es consideren renda les quanties de les prestacions de naturalesa i finalitat anàlogues, recollides en l'article 31 de la Llei 39/2006, sens perjudici del que disposa l'article 8 d'aquest Decret.

  3. Sobre les rendes derivades de les assegurances privades de dependència, a les quals es refereix l'article 51.5 de la Llei 35/2006, cal atenir-se a la regulació fiscal estatal o autonòmica sobre la matèria.

  4. Les dades econòmiques que s'han de tenir en compte per computar les rendes per calcular la capacitat econòmica són les corresponents a l'any de la darrera declaració fiscal disponible o pensió coneguda en la data del fet causant.

    Si s'aplica el criteri esmentat en el paràgraf anterior i no en resulta la situació econòmica actual i real de la persona beneficiària, i sempre que ho acrediti documentalment, la capacitat econòmica s'ha de calcular d'acord amb les dades actuals i reals de la persona beneficiària.

  5. La capacitat econòmica de la persona interessada es quantifica en termes anuals.

Article 4

Criteris de participació econòmica de la persona beneficiària en les prestacions del SAAD 1. Per determinar la participació de la persona beneficiària es tenen en compte la naturalesa de la prestació de dependència reconeguda i el mòdul social, que és el cost del servei d'atenció social a càrrec de l'Administració.

  1. Les persones amb una capacitat econòmica igual o inferior a l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) anual de l'exercici en curs no participen en la part del cost assistencial dels serveis que reben en el domicili.

    No obstant això, participen en la part corresponent al cost de manutenció o hoteler d'aquests serveis.

  2. La participació de la persona beneficiària en les prestacions dels serveis del SAAD no pot ser superior al 90 % del cost del servei residencial, ni al 65 % per a la resta de serveis del SAAD, i s'entén com a cost del servei l'indicador de referència per a cada servei.

Article 5

Obligacions de les persones beneficiàries 1. Les persones beneficiàries estan obligades a:

  1. Facilitar directament o a través de qui les representa tota la informació, veraç, que els sigui requerida i que sigui necessària per reconèixer i mantenir la condició de persona en situació de dependència i el dret a les prestacions del sistema, llevat que consti en poder de les administracions públiques i sempre que segons la legislació vigent puguin obtenir-la pels seus propis mitjans.

  2. Destinar les prestacions econòmiques a les finalitats per a les quals van ser reconegudes, i justificar-ne l'aplicació.

  3. Comunicar a la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració qualsevol variació de les circumstàncies que pugui afectar el dret, el contingut o la intensitat de les prestacions que tenguin reconegudes en el Programa Individual d'Atenció (PIA), en un termini de trenta dies comptadors des que la variació es produeixi.

  1. Si la persona beneficiària incompleix les obligacions establertes en l'apartat anterior i d'això es deriven quanties de la prestació econòmica reconeguda percebudes indegudament, o una participació insuficient en el cost dels serveis, està obligada a reintegrar-les o a abonar-ne la diferència que correspongui, sens perjudici de les actuacions sancionadores que siguin procedents.

Article 6

Aportació de la persona beneficiària en supòsits de reconeixement de dues prestacions simultànies del SAAD 1. En el supòsit que, d'acord amb el sistema de compatibilitats del SAAD, en el Programa Individual d'Atenció (PIA) de la persona beneficiària s'adjudiquin dos serveis assistencials de manera simultània, la persona beneficiària ha de participar en el finançament dels serveis d'acord amb la seva capacitat econòmica, segons les normes que estableix aquest Decret.

  1. Només es pot reduir la capacitat econòmica de la persona beneficiària fins a una quantia equivalent a l'IPREM de l'exercici corresponent per al manteniment de la seva llar, sens perjudici del que disposa l'article 11.6 d'aquest Decret.

    Capítol II Indicadors de referència dels serveis assistencials de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears Article 7

    Indicadors de referència dels serveis assistencials de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears 1. Els costs dels serveis assistencials de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears es determinen a partir dels indicadors de referència per a cada servei.

  2. Els indicadors de referència dels serveis assistencials de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears inclouen, si escau, els costs assistencials i de manutenció i hotelers.

  3. Anualment, mitjançant una resolució que s'ha de publicar en el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR