Decret 14/2007, de 9 de març, pel qual es regulen els registres telemàtics i les notificacions telemàtiques de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

Decret 14/2007, de 9 de març, pel qual es regulen els registres telemàtics i les notificacions telemàtiques de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears Per al Govern de les Illes Balears és de màxim interès la modernització de la seva estructura administrativa i, en aquest objectiu, les noves tecnologies i la informàtica hi ocupen un lloc transcendental. Així, en el procés desitjable de canvi i modernització de l'Administració pública, resulta fonamental impulsar la utilització de les eines informàtiques més modernes, en consonància amb l'exigència constitucional que l'Administració pública actuï amb eficàcia (article 103.1 de la Constitució). Una concreció d'aquest principi és que els procediments administratius es tramitin amb celeritat. Si s'hi afegeix que l'actuació administrativa, a més d'eficaç i ràpida, s'ha d'envoltar d'una sèrie de garanties que permetin assegurar la constància dels actes produïts per l'Administració i la recepció per part dels destinataris de les notificacions i de les comunicacions que els dirigeixi l'Administració, resulta indubtable que la utilització de les noves tecnologies en la tramitació dels procediments administratius pot ajudar a la consecució d'aquests objectius.

Els registres generals de la nostra Administració ja disposen d'un suport informàtic que garanteix la certesa dels assentaments registrals que es practiquen. No obstant això, actualment l'inici de la majoria dels procediments administratius requereix la necessària actuació presencial davant els diferents registres administratius de l'Administració autonòmica per part del ciutadà per a la presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions dirigits als diferents departaments d'aquesta Administració.

El procés d'innovació tecnològica i la configuració d'una administració de la societat del coneixement permet en l'actualitat fer un pas més amb l'establiment de mecanismes que facin possible una relació més interactiva entre l'Administració i el ciutadà. En particular, permet facilitar-los la presentació davant l'Administració pública d'escrits, sol·licituds i comunicacions per via telemàtica amb plenes garanties i efectes legals, així com la regulació de les notificacions telemàtiques com un instrument àgil i vàlid per a la comunicació de l'Administració amb els ciutadans.

Per això, l'instrument fonamental que permetrà tenir constància d'aquestes comunicacions telemàtiques entre l'Administració i els ciutadans són els registres telemàtics de l'Administració autonòmica de les Illes Balears, per a la regulació dels quals es dicta aquest Decret.

En el marc normatiu, des de l'aprovació de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú i especialment mitjançant el que disposa l'article 45-, es va incorporar el criteri en l'activitat administrativa d'impulsar la utilització i l'aplicació de tècniques i mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, amb les limitacions que estableixen la Constitució i les lleis per a la utilització d'aquests mitjans.

Posteriorment, la Llei 24/2001, de 27 de desembre, de mesures fiscals, administratives i d'ordre social, va introduir a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, abans esmentada, mitjançant l'apartat 9 de l'article 38 i l'apartat 3 de l'article 59, la possibilitat efectiva de la creació de registres telemàtics i de la pràctica de notificacions telemàtiques.

Per la seva banda, la disposició addicional sisena de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que els ciutadans de les Illes Balears s'han de poder relacionar amb l'Administració de la Comunitat Autònoma per vies informàtiques o telemàtiques. A aquest efecte, el Govern ha d'establir el marc normatiu que ha de permetre: a) la tramitació total o parcial dels procediments per vies informàtiques o telemàtiques, i b) la comunicació directa amb els òrgans i les unitats administratives, com també la formulació de sol·licituds i d'altres manifestacions.

Dins d'aquest marc de regulació, aquest Decret té per objecte regular els registres telemàtics de l'Administració autonòmica de les Illes Balears i determinar les regles i els criteris que permetran garantir la constància en aquests registres de la presentació i la tramesa d'escrits, sol·licituds i comunicacions entre els ciutadans i l'Administració autonòmica.

La creació dels registres telemàtics de cada conselleria del Govern de les Illes Balears, sota la dependència de les secretaries generals respectives, suposarà la possibilitat que els ciutadans presentin escrits, sol·licituds i comunicacions, amb la prestació d'un nou servei, tots els dies de l'any durant les vint-iquatre hores del dia i amb desenvolupament de les funcions que regula aquest Decret.

Quant a l'establiment de criteris comuns per a tots els registres, el Decret 27/2003, de 26 de novembre, del president de les Illes Balears, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Vicepresidència i Conselleria de Relacions Institucionals, en la redacció atorgada pel Decret 2/2006, de 13 de febrer, del president de les Illes Balears (BOIB núm. 25 EXT, de 18 de febrer de 2006), atribueix a la Secretaria General de la Conselleria de Relacions Institucionals les funcions de coordinació dels registres generals dels òrgans de l'Administració autonòmica.

La normativa bàsica estatal i l'autonòmica estableix la necessitat d'especificar en la norma de creació dels registres telemàtics els procediments i els tràmits administratius susceptibles de tramitació telemàtica. En aquest sentit, es preveu que, un cop regulades amb caràcter general les característiques i les condicions de funcionament dels registres telemàtics mitjançant aquest Decret, els consellers respectius, mitjançant ordre, decidiran la creació dels seus registres telemàtics, i hi especificaran els procediments i els tràmits administratius que es podran realitzar amb mitjans telemàtics. Es combina així la necessitat de comptar amb un marc general de regulació per als registres telemàtics amb la autonomia necessària i convenient de cada conselleria a l'hora de dissenyar i precisar els procediments propis que puguin ser objecte de tramitació telemàtica, respectant-se així mateix les particularitats de cada sector autonòmic.

En relació amb el marc general de regulació esmentat, cal que aquest Decret determini les funcions i les garanties que han d'envoltar el funcionament dels registres telemàtics, i que es garanteixi l'autenticitat, la integritat, la confidencialitat, la disponibilitat, la conservació de la informació, i la producció dels efectes jurídics que es derivaran de la presentació i la notificació per aquests mitjans telemàtics.

Per tot això, a proposta de la vicepresidenta i consellera de Relacions Institucionals, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i haventho considerat el Consell de Govern en la sessió de 9 de març de 2007

DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret té per objecte la regulació dels registres telemàtics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la determinació de les regles i dels criteris que s'han d'observar per a la presentació i la tramesa dels escrits, les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR