Decret 32/2009, de 29 de maig, pel qual es modifica el Decret 68/2008, de 6 de juny, pel qual es regulen les ajudes per afavorir l'accés a l'habitatge en el marc del Pla Estratègic d'Habitatge 2008-2011 de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Habitatge i Obres púBliques
Rango de LeyDecret

Decret 32/2009, de 29 de maig, pel qual es modifica el Decret 68/2008, de 6 de juny, pel qual es regulen les ajudes per afavorir l'accés a l'habitatge en el marc del Pla Estratègic d'Habitatge 2008-2011 de les Illes Balears PREÀMBUL La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té, tal com disposa l'article 30.3 de l'Estatut d'autonomia, competència exclusiva en matèria d'habitatge i per tant és deure d'aquesta, promoure les normes pertinents per afavorir l'accés a un habitatge per part dels ciutadans de les Illes Balears i això sens perjudici de l'establert en l'article 149.1.13 de la Constitució segons el qual, les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica, són competència exclusiva de l'Estat.

A l'empara del títol competencial de l'article 149.1.13 de la Constitució, s'aprova el Reial decret 2066/2008, de 12 de desembre, pel qual es regula el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012. Aquesta norma deroga, sens perjudici del previst en les disposicions transitòries, els reials decrets 801/2005, d'1 de juliol tant i el 14/2008, de 11 de gener.

Per tant, amb aquest Decret es pretén adaptar la normativa autonòmica al Reial decret 2066/2008, i millorar i ampliar les ajudes a causa de les greus dificultats que té gran part de la població de les Illes Balears per accedir a un habitatge derivades tant del preu de l'habitatge com de la complexa situació financera i de desacceleració econòmica. Precisament les modificacions s'introdueixen tenint en compte el marc econòmic i social actual, i amb l'objectiu de pal·liar al màxim possible les seves conseqüències sobre l'accés a l'habitatge.

Així, l'article 6 amplia els supòsits de grups de protecció preferent incorporant entre d'altres les persones que accedeixen per primera vegada a un habitatge, sense limitar-ne l' edat, o a les separades o divorciades sempre que estiguin al corrent del pagament de les pensions que els corresponguin. Per altra banda, l'article 7 augmenta el nivell d'ingressos determinants del dret de les ajudes establertes.

Aquest Decret es tramita per la via urgent atès l'interès que suposa per als ciutadans de les Illes Balears poder acollir-se, tan aviat com sigui possible, als beneficis que proporciona.

Prèviament a l'elaboració d'aquest Decret s'han consultat, entre d'altres, l'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears, l'Associació de Constructors de Balears, el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears, el Col·legi d'Administradors de Finques i el Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, com també els interlocutors socials.

Per tot això, a proposta del conseller d'Habitatge i Obres Públiques, vist el dictamen del Consell Econòmic i Social i l'informe sobre impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona, d'acord amb el Consell Consultiu, amb l'informe previ de la Secretaria General i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 29 de maig de 2009,

DECRET Article únic. Modificació del Decret 68/2008, de 6 de juny, pel qual es regulen les ajudes per afavorir l'accés a l'habitatge en el marc del Pla Estratègic d'Habitatge 2008-2011 de les Illes Balears.

El Decret 68/2008, de 6 de juny, pel qual es regulen les ajudes per afavorir l'accés a l'habitatge en el marc del Pla Estratègic d'Habitatge 2008-2011 de les Illes Balears queda modificat de la manera següent:

Un. Es modifica l'índex sistemàtic, que queda de la manera següent:

`Índex sistemàtic Títol I. Disposicions generals Títol II. Primer accés dels ciutadans de les Illes Balears a l'habitatge Capítol I. Accés a l'habitatge en arrendament Capítol I bis. Allotjaments protegits per a col·lectius especialment vulnerables i altres col·lectius específics Capítol II. Accés a l'habitatge en propietat Secció 1a. Ajudes per adquirir habitatges protegits de nova construcció Secció 2a. Ajudes per adquirir habitatges usats Secció 3a. Ajudes per a la constitució de préstecs addicionals Secció 4a. Ajudes per adquirir habitatges per rehabilitar immediatament Secció 5a. Ajudes per als joves per a la constitució de la Primera Hipoteca del Govern de les Illes Balears Títol III. Impuls de l'oferta d'habitatges assequibles en arrendament Capítol I. Habitatges protegits de nova construcció per arrendar-los Capítol II. Ajudes per rehabilitar edificis d'habitatges lliures per arrendarlos Capítol III. Ajudes per rehabilitar habitatges lliures per arrendar Títol IV. Mesures per impulsar la rehabilitació Capítol I. Ajudes a la rehabilitació aïllada d'edificis i habitatges Secció 1a. Disposicions comunes Secció 2a. Ajudes per a la rehabilitació aïllada d'habitatges Secció 3a. Ajudes per a la rehabilitació aïllada d'edificis: façanes Capítol II. Àrees de rehabilitació integral (ARI) Capítol III. Mesures per impulsar la renovació urbana (ARU) Capítol IV. Ajudes per a l'eradicació del barraquisme Títol V. Millora de l'accessibilitat dels edificis i dels habitatges Títol VI. Implantació de mesures per a l'estalvi energètic en habitatges de protecció oficial Títol VII. Actuacions d'urbanització en matèria de sòl Títol IX. Registre Públic de Persones Demandants Títol X. Tramitació administrativa de les ajudes Capítol I. Tramitació de les ajudes Capítol II. Tramitació administrativa de les sol·licituds de visats per a les ajudes per adquirir habitatges protegits de nova construcció i per a les ajudes per adquirir habitatges usats Capítol III. Tramitació administrativa de les ajudes per adquirir habitatges per a la seva rehabilitació immediata, per rehabilitar edificis d'habitatges lliures per arrendar, per fer la rehabilitació aïllada d'habitatges, per a la rehabilitació aïllada d'edificis: façanes, i per millorar l'accessibilitat en edificis i habitatges.

Disposició addicional primera Disposició addicional segona Disposició addicional tercera Disposició addicional quarta Disposició transitòria primera Disposició transitòria segona Disposició derogatòria Disposició final primera Disposició final segona Annexos I al XI' Dos. L'article 1 queda redactat de la manera següent:

`Article 1. Objecte.

Aquest Decret té per objecte establir i regular la concessió de les ajudes per a l'accés a l'habitatge dins el Pla Estratègic d'Habitatge 2008-2012 de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per afavorir l'accés dels ciutadans de les Illes amb recursos limitats a un habitatge assequible que constitueixi la seva residència habitual i permanent.

També és objecte d'aquest Decret determinar el procediment de tramitació de les ajudes del Pla Estatal d'Habitatge a les Illes Balears.' Tres. L'article 2 queda redactat de la manera següent:

`Article 2. Àmbit d'aplicació Aquest Decret s'ha d'aplicar al territori de les Illes Balears durant el període comprès des de la seva entrada en vigor fins l'acabament del Pla Estatal d'Habitatge vigent.' Quatre. L'article 3 queda redactat de la manera següent:

`Article 3. Competència Correspon a la Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques, mitjançant la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge o, en el supòsit de les ajudes als arrendataris, a l'Institut Balear de l'Habitatge, tramitar els procediments de sol·licitud de concessió de les ajudes que es regulen en aquest Decret.' Cinc. L'article 4 queda modificat en el següent:

  1. L'apartat h) queda redactat de la manera següent:

    `h) Les incloses en àrees de rehabilitació integral (ARI) i àrees de renovació urbana (ARU).' 2. L'apartat i) queda redactat de la manera següent:

    `i) Les actuacions per a l'eradicació del barraquisme.' Sis. L'article 5 queda modificat de la manera següent:

    `Article 5. Persones beneficiàries de les ajudes Les persones beneficiàries de les ajudes han de ser persones físiques o comunitats de béns amb residència a les Illes Balears i que destinin el seu habitatge a domicili habitual i permanent i que compleixin els requisits exigibles en general i per a cada tipus d'actuació protegida. Les comunitats de propietaris i els promotors públics també poden ser beneficiaris de les ajudes establertes per rehabilitar edificis.

    Poden ser beneficiàries les persones propietàries o arrendatàries autoritzades.

    No obstant això, poden ser beneficiàries de les ajudes les persones jurídiques en les actuacions següents:

    1. Promoció d'habitatges protegits de nova construcció.

    2. Rehabilitació d'edificis complets d'habitatges lliures destinats a arrendament.

    3. Àrees de rehabilitació integral (ARIS) i de renovació urbana (ARUS)

    4. Les d'eradicació del barraquisme

    5. Urbanització de sòl.' Set. Es modifica l'article 6 amb la redacció següent:

      `Article 6. Grups de protecció preferent La Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableix els grups de protecció preferent següents:

    6. Unitats familiars amb ingressos que no excedeixin d'1,5 vegades l'Indicador Públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), per a l'accés a un habitatge en arrendament, i de 2,5 vegades l'IPREM, per a l'accés a un habitatge en propietat.

    7. Persones que accedeixen a un habitatge per primera vegada.

    8. Persones que tenen una edat no superior a 35 anys

    9. Persones majors de 65 anys.

    10. Persones víctimes de la violència de gènere o del terrorisme.

    11. Persones que hagin patit danys causats per catàstrofes.

    12. Famílies nombroses.

    13. Famílies monoparentals amb fills.

    14. Persones dependents o amb discapacitat oficialment reconeguda i les famílies que les tenguin al seu càrrec.

    15. Persones separades o divorciades que estiguin al corrent del pagament de les pensions que els corresponguin.

    16. Persones sense habitatge o provinents d'operacions d'eradicació del barraquisme.

    17. Persones que pertanyen a col·lectius en situació o risc d'exclusió social.' Vuit. Es modifica l'article 7, que queda redactat de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR