Decret 21/2007, de 23 de març, pel qual s'estableix la Reserva Marina del Llevant de Mallorca

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Agricultura i Pesca
Rango de LeyDecret

Decret 21/2007, de 23 de març, pel qual s'estableix la Reserva Marina del Llevant de Mallorca A l'empara del Decret 91/1997, de 4 de juliol, de protecció dels recursos marins de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, des del 1999 la Conselleria d'Agricultura i Pesca ha establert una xarxa de reserves marines al litoral balear que ha demostrat ser una eina de gestió important per recuperar les poblacions de peixos i per conservar-ne els hàbitats naturals.

L'àrea marina del llevant de Mallorca presenta un valor ecològic i pesquer considerable, que es manifesta en una gran diversitat d'hàbitats i de comunitats íctiques i bentòniques. Hi són representades les praderies de Posidonia oceanica, molt esteses tant sobre fons de roca com sobre fons d'arena, les quals actuen com a zones d'elevada producció biològica i d'alevinatge d'espècies d'interès pesquer. També cal destacar els fons coral·lígens i les comunitats cavernícoles de les coves submarines del cap des Freu, dominades per esponges, briozous i cnidaris, les quals constitueixen un dels sistemes faunístics més interessants i singulars del nostre litoral. En conjunt, tot això fa que l'àrea sigui mereixedora d'un alt grau de protecció.

D'altra banda, des del sector pesquer, i especialment des de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada, durant els darrers anys s'ha demanat que es declari una reserva marina a les aigües del nord-est de Mallorca. A més, des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació també existeix la ferma intenció d'establir una figura de protecció per a les aigües exteriors d'aquesta zona.

El Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers a la mar Mediterrània; la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres, i l'Ordre del conseller d'Agricultura i Pesca, de 21 de setembre de 1993, per a la regulació de la pesca, el marisqueig i l'aqüicultura sobre praderies de fanerògames marines en aigües de l'arxipèlag balear, protegeixen les praderies de fanerògames marines i obliguen les autoritats competents a vetlar-ne per la conservació.

Atès que la zona és explotada de forma tradicional i sostenible per les embarcacions professionals d'arts menors de Cala Rajada i d'Alcúdia i per les embarcacions recreatives dels ports del Llevant de Mallorca, i tenint en compte que també és objecte de busseig recreatiu i que totes aquestes activitats tenen una relació directa amb els recursos pesquers, es fa necessari regular-les en aquesta zona per tal d'assegurar-ne el manteniment d'una manera compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius.

Així mateix, la zona inclou part dels llocs d'importància comunitària (LIC) anomenats 'badies de Pollença i Alcúdia' i 'muntanyes d'Artà', aprovats en el marc de la Directiva 92/43/CEE, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres, i també inclou part de la zona marina delimitada pel Pla d'ordenació de recursos naturals (PORN) de la península de Llevant (Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2005). Atès que aquest Pla, d'acord amb la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), ha de ser aprovat per decret del Govern de les Illes Balears, és convenient declarar la Reserva Marina del Llevant de Mallorca mitjançant la mateixa forma de disposició reglamentària.

Durant el tràmit d'elaboració d'aquesta norma es va complir el que disposava l'article 1.3 del Reglament (CE) 1626/1994 del Consell, de 27 de juny, pel qual s'establien determinades mesures tècniques de conservació dels recursos pesquers a la Mediterrània, pel que fa a la comunicació als serveis de la Comissió Europea. No obstant això, en el moment d'aprovar aquest Decret el Reglament comunitari esmentat ha estat derogat, encara que la comunicació continua com a preceptiva en virtut del que disposa l'article 46 del Reglament (CE) 850/1998 del Consell, de 30 de març, per a la conservació dels recursos pesquers mitjançant mesures tècniques de protecció dels juvenils d'organismes marins. També han estat consultades les entitats representatives dels sectors afectats.

Aquest Decret es dicta a l'empara de la competència exclusiva que, en matèria de pesca marítima a les aigües de les Illes Balears, atribueix a la Comunitat Autònoma l'article 30.51 de l'Estatut d'autonomia.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura i Pesca, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 23 de març de 2007,

DECRET Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1. L'objecte d'aquesta norma és crear la Reserva Marina del Llevant de Mallorca, representada cartogràficament en l'annex II d'aquest Decret i definida pels límits següents (posicions referides al sistema geodèsic mundial WGS84):

- Límit oest: línia entre la intersecció del meridià 003º 19,20' E amb la costa (cala Mata) i la intersecció del meridià 003º 19,20' E amb la línia de delimitació d'aigües interiors que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR