Decret 19/2007 de 16 de març, per qual s'aprova el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Medi Ambient
Rango de LeyDecret

Decret 19/2007 de 16 de març, per qual s'aprova el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana `La Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental a l'article 7 estableix que per tal d'adequar la gestió dels espais de rellevància ambiental als principis inspiradors de la Llei, el Govern de les Illes Balears ha de planificar els recursos naturals mitjançant plans d'ordenació dels recursos naturals. L'apartat 2 de l'esmentat article remet, pel que fa a l'objecte, efecte i contingut mínim d'aquests plans a la Llei estatal 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestre.

Amb el propòsit de complir el objectius assenyalats a l'article 4.3 de la Llei estatal 4/89 esmentada i el contingut mínim fixat tant a l'article 4.4 de la mateixa Llei com en els apartats 4 i 5 de l'article 7 Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació del espais de rellevància ambiental, s'ha procedit a l'elaboració d'aquest Pla d'ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana en base a la informació disponible sobre aquest privilegiat indret i amb l'experiència acumulada en la planificació i gestió d'altres espais naturals protegits. Aquests continguts s'han estructurat, en el Pla d'ordenació dels recursos naturals de la Serra de Tramuntana, en tres parts diferenciades que es corresponen amb: A.- Memòria ambiental i diagnosi. B.- Estudi socioeconòmic i estratègia de comunicació. C.- Règim de protecció i normativa.

L'article 9 de la Llei estableix que els plans d'ordenació dels recursos naturals s'han d'aprovar per decret del Govern de les Illes Balears. En la elaboració d'aquest decret s'han seguit els tràmits previstos a l'article 9.2 de la Llei 5/2005 de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental.

Per tot l'anterior, a proposta del conseller de Medi Ambient, i havent-ho considerat el Consell de Govern a la sessió celebrada el 16 de març de 2007.

DECRET Article únic Aprovació del pla d'Ordenació dels recursos Naturals de la Serra de Tramuntana.

  1. S'aprova el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana que figura com a Annex d'aquest Decret estructurat en 3 parts: a) Memòria ambiental i diagnosi, b) Estudi socioeconòmic i estratègia de comunicacions i c) Règim de protecció i normativa.

  2. S'ordena la publicació en el Butlletí oficial de les Illes Balears de la part normativa de l'esmentat Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana.

  3. Notificar aquest Acord al Consell Insular de Mallorca i als ajuntaments que es trobin total o parcialment dins l'àmbit del PORN i també a les persones que hagin comparegut a l'expedient en qualitat d'interessats.

    Disposició addicional única Xarxa d'Àrees de Lleure a la Natura 1. Es crea la Xarxa d'Àrees de Lleure a la Natura (XALEN), xarxa pública adscrita a la Direcció General de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, que ha d'integrar aquelles instal·lacions i/o equipaments, tant de titularitat pública com privada, relacionats amb els usos recreatius, educatius, culturals i similars, com refugis, albergs, cases de colònies, àrees recreatives, àrees d'acampada, i altres recursos de naturalesa anàloga.

  4. El conseller de Medi Ambient, mitjançant una ordre, ha d'aprovar el Pla Especial de Xarxa d'Àrees de Lleure a la Natura. Aquesta ordre ha de concretar la tipologia d'aquestes instal·lacions o equipaments, els requisits per a formar part d'aquesta xarxa pública, les normes, directrius i règim d'utilització d'aquestes instal·lacions, els terminis i requeriments per a la incorporació a la xarxa i altres extrems necessaris per al seu desplegament Disposició final primera Desplegament i execució Es faculta el conseller de Medi ambient, en l'àmbit de les seves competències, per dictar les disposicions i adoptar les mesures precises per al compliment del previst en aquest Decret.

    Disposició final segona Entrada en vigor Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat al Butlletí oficial de les Illes Balears.' Palma, 16 de març de 2007

    El president de les Illes Balears Jaume Matas i Palou El conseller de Medi Ambient Jaume Font i Barceló ANNEX Pla d'ordenació de Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana C. RÈGIM DE PROTECCIÓ I NORMATIVA INTRODUCCIÓ Un dels espais més valuosos i emblemàtics de l'Illa de Mallorca és la Serra de Tramuntana, l'alineació muntanyosa que s'estén a la part nord de l'Illa, amb abruptes desnivells que arriben fins la mar i que es suavitzen en la vessant contrària, cap a l'interior del territori.

    La interacció entre l'aigua i la composició calcària dels materials de la Serra ha dibuixat un paisatge esplèndid i capritxós on dominen les dolines, els esquetjars i una intricada xarxa de cavitats subterrànies i avencs.

    Aquesta singularitat es va reconèixer amb la declaració com a monument natural de dos tipus dels indrets més singulars inclosos dins l'àmbit territorial d'aquest pla d'ordenació dels recursos naturals: d'una banda, els torrent de Pareis, del Gorg Blau i de Lluc; i de l'altra les surgències intermitents de les fonts Ufanes.

    Dins les formacions càrstiques de la Serra s'han desenvolupat microhàbitats que són refugi per a espècies relictes i que ha permès l'evolució d'espècies animals i vegetals endèmiques.

    L'alzinar, els carritxars, les boixedes, les pinedes més, la vegetació pròpia dels cims i penyals..., es defineixen com els elements principals en els paisatges de la Serra.

    Pel que fa a la fauna, la Serra és l'espai que guarda, quasi bé gelosament, la major diversitat d'aquestes illes. La presència d'invertebrats endèmics, molts encara desconeguts, a l'espera de la garantia del seu estalvi per ésser descoberts, ha atret la presència de científics i estudiosos cap a la foscor de les coves, i els ambients aquàtics de fonts i torrents on l'aigua raja vida i dinamisme.

    Però també caragols, papallones i sobretot escarabats ho irisen tot de colors i juntament amb els bacteris i els fongs participen en el cicle de reciclatge de nutrients de la Serra.

    La poca representació faunística en mamífers, dels quals cal destacar les distintes espècies de rates pinyades, es compensa per la presència d'una rica varietat d'avifauna. Els penya-segats marins i interiors són zones d'especial interès per la nidificació de rapinyaires. Espècies emblemàtiques com el voltor negre, la milana, el falcó marí, comparteixen el cel de la Serra amb altres aus d'estada temporal que fan d'aquesta formació una zona de descans en les seves migracions.

    La presència humana en aquesta zona muntanyosa ha estat constant al llarg del temps, vestigis de la qual els trobam tant a les coves pretalaiòtiques com en els elements talaiòtics, restes dels pobles que plens de misteris i d'incògnites representen la transició cap a l'era històrica. Als àrabs devem el paisatge agrícola tan característic i indestriable de la Serra amb les seves marjades sembrades d'oliveres, les sèquies i els aljubs.

    La conquesta de l'Illa per Jaume I va introduir elements etnològics que permetien l'aprofitament dels recursos naturals com les cases de neu i les sitges que es poden contemplar encara en molts indrets d'aquest paratge.

    Per altra banda, a la Serra es mantenen activitats tradicionals, testimoni i memòria d'un territori tancat, esquerp, muntanyós i mal comunicat. Les oliveres, element essencial del paisatge agrícola mallorquí i la ramaderia ovina encara són vius a la muntanya. Les tafones, les cases de roters, els forns de calç, són els vestigis d'una forma de vida rural que ja tan sols romanen a la memòria.

    Però la Serra no és només un indret on conflueixen elements naturals, vestigis antròpics d'altres temps i activitats agrícoles i ramaderes actuals, si no un espai on els habitants de l'Illa i els visitants poden gaudir del paisatge, les activitats esportives, d'educació ambiental o senzillament lúdiques.

    A la vista de tots aquests factors, la disposició addicional tercera de la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les Illes Balears va plasmar el compromís del Parlament amb la societat d'aquestes illes, que el Govern hauria de dur a terme promovent, dins l'àmbit de les àrees representatives de la Serra de Tramuntana la declaració d'un 2 BOIB Num. 54 EXT. 11-04-2007

    espai natural protegit, d'acord amb el que preveu la Llei 4/1989 de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestre.

    L'article 7 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental estableix que per tal d'adequar la gestió dels espais de rellevància ambiental als principis inspiradors de la llei, el Govern de les Illes Balears ha de planificar els recursos naturals mitjançant plans d'ordenació dels recursos naturals. L'apartat 2 de l'esmentat article remet, pel que fa a l'objecte, efectes i contingut mínim d'aquests plans a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR