Decret 116/2010, de 19 de novembre, de determinació i delimitació de zones vulnerables per la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries i el seu programa de seguiment i control del domini públic hidràulic.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Medi Ambient I Mobilitat
Rango de LeyDecret

Decret 116/2010, de 19 de novembre, de determinació i delimitació de zones vulnerables per la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries i el seu programa de seguiment i control del domini públic hidràulic.

Preàmbul La contaminació de les aigües causada, en determinades circumstàncies, per la contaminació agrícola intensiva és un fenomen que es manifesta en un augment de la concentració per nitrats a les aigües superficials i subterrànies, així com en l'eutrofització dels embassaments, estuaris i aigües litorals. Aquest fet provoca que, entre les diverses fonts difuses de contaminació de les aigües, la que té més incidència negativa en l'equilibri ecològic de les aigües a les Illes Balears sigui la utilització intensiva o inadequada dels fertilitzants nitrogenats.

La Unió Europea, conscient que la contaminació de les aigües per nitrats és un problema que afecta, en major o menor manera, tots els seus estats membres, va dictar la Directiva 91/676/CEE, de 12 de desembre, relativa a la protecció de les aigües davant la contaminació produïda per nitrats d'origen agrícola.

Amb el Reial decret 261/1996, de 16 de febrer, sobre la protecció de les aigües contra la contaminació produïda pels nitrats procedents de fonts agràries, s'incorporà a l'ordenament estatal la normativa europea esmentada. En el Reial decret, que constitueix la normativa bàsica estatal, es regula la determinació de les masses d'aigua continentals afectades per la contaminació per nitrats de naturalesa agrícola i la declaració de les zones vulnerables, que són aquelles superfícies territorials el drenatge de les quals dóna lloc a la contaminació per nitrats. A més, s'estableix la competència de les comunitats autònomes en què la seva conca hidrològica no excedeix del seu àmbit territorial per a la determinació de les masses d'aigua afectades i per a la declaració de zones vulnerables per la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries.

En la lluita contra la contaminació de les aigües per nitrats d'origen agrari és necessari actuar des de diversos àmbits. Així, una vegada determinades les zones vulnerables, és necessari l'aprovació d'un programa d'actuació i d'un programa de seguiment i control del domini públic hidràulic per la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries. Són unes actuacions que, si bé van lligades, responen a criteris diferents i la seva aprovació correspon a òrgans distints. En la declaració de les zones vulnerables s'apliquen criteris mediambientals, relacionats amb la protecció del domini públic hidràulic, mentre que en els programes d'actuació es preveuen mesures que incideixen en les pràctiques agrícoles i en els programes de seguiment i control s'adopten mesures per tal de determinar i corregir la contaminació de les aigües subterrànies.

Ateses les competències que tenen assignades les diferents conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma, s'han dictat diverses normes a fi de determinar les zones sensibles per contaminació per nitrats de procedència agrícola i establir els programes d'actuació per tal de prevenir i reduir aquesta contaminació. Així, en ús de les seves competències amb relació a la protecció del domini públic hidràulic, es va dictar l'Odre de la consellera de Medi Ambient de 24 de febrer de 2000, per la qual es va declarar zona vulnerable la submeitat nord (la subcubeta de sa Pobla) de la unitat hidrogeològica pla d'Inca sa Pobla (BOCAIB núm. 31, d'11 de març de 2000). Per la seva banda, la Conselleria d'Agricultura ha dictat diferents normes amb incidència en les pràctiques agrícoles, que tenen per objecte reduir i prevenir la contaminació per nitrats a les zones declarades com a vulnerables, com són l'Ordre del conseller d'Economia, Agricultura, Comerç i Indústria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR