Llei 9/2010, de 27 de juliol, de declaració d'interès autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc a Muro

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 9/2010, de 27 de juliol, de declaració d'interès autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc a Muro EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent:

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS El Decret Llei 1/2007, de 23 de novembre, regula, en el seu article 4, dues situacions singulars per a determinats territoris del municipi de Palma i dels de la ciutat d'Eivissa.

Mitjançant la disposició addicional setena de la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, es regulà un règim excepcional per a les activitats necessàries per a una explotació agrària o vinculada directament a l'explotació.

Un altre precedent en aquesta legislatura de normes legals singulars el tenim a l'article 11 de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears, quan amplia l'àmbit del sistema d'equipament comunitari sanitari, segons l'annex C de la llei, i imposa al PGOU de Palma la seva incorporació. Així mateix, la llei declara expressament la utilitat pública i la necessitat d'ocupació d'aquests terrenys.

Igualment, la disposició addicional novena del Decret Llei 1/2009, de 30 de gener, regula unes condicions excepcionals per a determinades activitats de l'embassament i posterior emmagatzematge d'aigua mineral destinada a consum humà que s'ubiquin en sòl classificat com a rústic protegit.

Així mateix, l'article únic del Decret Llei 2/2009, de 8 de maig, classifica directament com a sòl urbà uns determinats terrenys del municipi d'Eivissa, segons la delimitació que adjunta. També declara la inversió d'interès autonòmic, la utilitat pública, la urgent ocupació i l'única necessitat de l'aprovació del projecte per part del Servei de Salut de les Illes Balears, amb l'informe municipal previ.

Un altre precedent de norma legal singular és el Decret Llei 4/2009, de 27 de novembre, el qual ha tingut una vigència limitada atès que no ha estat convalidat expressament pel Parlament de les Illes Balears. En aquest decret llei es regulava una excepcionalitat per als terrenys de Sa Coma d'Eivissa, una altra per als terrenys de S'Enclusa del terme municipal de Ferreries, una altra per a l'exempció del servei de clavegueram i normes singulars en matèria de caça i pesca fluvial.

Cal esmentar també, com a norma legislativa singular, el Decret Llei 5/2009, de 27 de novembre, el qual, en el seu article 9, excepcionalment, faculta per a determinades `redelimitacions' del planejament general de l'illa de Formentera.

II El projecte de construcció del camp de golf a la finca de Son Bosc del terme municipal de Muro s'inicià el setembre del 1998, quan es redactà l'avaluació ambiental. Des del punt de vista mediambiental, la Comissió Balear de Medi Ambient de les Illes Balears, que és l'òrgan administratiu amb competència per dictaminar sobre els temes de medi ambient a les Illes Balears, ha aprovat, durant el tràmit de la declaració d'interès general de l'esmentat camp de golf fins a dos informes favorables, i així:

  1. L'informe de 15 d'abril del 1999, el qual analitza i avalua la repercussió de la construcció de l'esmentat camp de golf sobre l'impacte ambiental de la finca, és favorable, amb la recomanació que s'hi facin anualment un mínim de dos sondejos i controls dels paràmetres hidrogeològics, els resultats dels quals s'hauran de trametre a la Comissió Permanent de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears. Així mateix, recorda el compliment de l'informe de la Direcció General de Sanitat sobre la reutilització de les aigües.

  2. L'acord de 28 de juliol del 2005, publicat en el BOIB número 124, de 23 d'agost, sobre la documentació de l'avantprojecte corregit a la rectificació de deficiències, del gener del 2005, el qual obtingué la declaració d'interès general de les obres i instal·lacions aprovada per la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric de Mallorca, en sessió de dia 22 de desembre del 2006.

A la tramitació de l'expedient de declaració d'interès de les obres i instal·lacions del camp de golf de Son Bosc, al terme municipal de Muro, s'hi han dictat els informes i les autoritzacions pertinents sobre els aspectes mediambientals que es poden sintetitzar de la manera següent:

  1. Del Servei de Ports i Litoral: Informe favorable, lliurat el 23 de març del 1999, amb la prescripció que haurà de sol·licitar-se l'autorització per a les obres a realitzar a la zona de servitud de protecció del domini públic marítimoterrestre, de conformitat amb l'article 48.1 del Reglament general per al desenvolupament i execució de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes.

  2. De la Junta Rectora del Parc Natural de S'Albufera: Informe favorable, lliurat el 3 de maig del 1999.

  3. De la Direcció General de Règim Hidràulic: Informe favorable, lliurat el 6 de maig del 1999, el qual assenyala que els recursos disponibles de l'estació depuradora d'aigües residuals de Muro-Santa Margalida són més que suficients per cobrir les necessitats del camp de golf de Son Bosc, i informa, en relació amb la qualitat de l'aigua depurada que, atès el tractament terciari previst en el projecte tècnic, aquesta serà apta per a l'ús al qual es destinarà, ja que es garanteix el nivell de qualitat exigit per la normativa vigent i és adequada per a l'ús del camp de golf, fins i tot a les zones sensibles.

  4. De la Conselleria d'Agricultura, Comerç i Indústria: Informe favorable, lliurat el 15 de maig del 1999, el qual indica que els terrenys on es pretén ubicar el camp de golf no són d'especial valor agrícola ni afecten les actuacions de la Direcció General d'Agricultura.

  5. De la Conselleria d'Agricultura i Pesca: Nou informe favorable, lliurat el 3 d'octubre del 2005, el qual indica que els terrenys on es pretén ubicar el camp de golf no són incompatibles amb els valors singulars reconeguts de la zona ni afecten els terrenys d'especial valor agrícola.

  6. De la Direcció General de Recursos Hídrics: Resolució per la qual s'atorga una concessió d'aigua depurada, procedent de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Muro-Santa Margalida, per al reg del camp de golf de Son Bosc, amb un cabal màxim diari de 1.800 m3/dia i un total màxim anual de 385.000 m3, lliurat el 9 de febrer del 2006.

    A la tramitació de la llicència d'edificació i ús del sòl, una vegada atorgada la declaració d'interès general de les obres i instal·lacions del camp de golf de Son Bosc, aprovada per la Comissió Insular d'Ordenació del Territori,

    Urbanisme i Patrimoni Històric de Mallorca, en sessió de dia 22 de desembre del 2006, s'han lliurat els informes i les autoritzacions pertinents, que, sintèticament, són:

  7. De la Direcció General de Qualitat Ambiental i Litoral: Autorització per a la realització de les obres del camp de golf de Son Bosc a la zona de servitud de protecció del domini públic maritimoterrestre, lliurat el 24 de setembre del 2007.

  8. Del Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General de Caça,

    Protecció d'Espècies i Educació Ambiental: Informe favorable, sobre el compliment de les condicions de la Comissió Balear de Medi Ambient del projecte executiu del camp de golf de Son Bosc, lliurat el 13 de desembre del 2007.

    Amb data 10 de gener del 2008 s'atorgà el corresponent permís d'instal·lació i amb data 13 de març del 2008 s'atorgà la llicència d'edificació i ús del sòl.

    Posteriorment, amb data 3 d'agost del 2009, s'aprovà, per la Conselleria de Medi Ambient el Pla de conservació d'orchis palustris a Mallorca. Aquest pla s'aprovà d'acord amb el que preveu l'article 9.4 del Decret 75/2005, de 8 de juliol, pel qual es crea el Catàleg balear d'espècies amenaçades i d'especial protecció, les àrees biològiques crítiques i el Consell Assessor de Fauna i Flora de les Illes Balears.

    Aquest pla de conservació d'orchis palustris a Mallorca significa la declaració d'utilitat pública als efectes d'imposició de servituds. Per tenir una magnitud de les conseqüències d'aquest pla de conservació, cal esmentar que la superfície de l'àrea biològica crítica és de 99.419 m2 (19% sobre la superfície total de la finca on es construeix el camp de golf de Son Bosc).

    Queda constatat, per tant, que a la tramitació de la preceptiva i prèvia declaració d'interès general de les obres i instal·lacions, com del permís d'instal·lació i la llicència d'edificació i ús del sòl, així com del recent Pla de conservació d'orchis palustris a Mallorca, totes les resolucions de la Conselleria de Medi Ambient, tots els acords de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears i tots els informes sectorials són favorables a la construcció del camp de golf de Son Bosc. Finalment, cal esmentar que s'han obtingut totes les autoritzacions pertinents abans que s'iniciassin les obres el proppassat dia 22 de febrer del 2010.

    Cal esmentar que la Comissió Europea, en resposta a una intervenció d'un determinat eurodiputat, en data 18 de juny del 2008 (E-2046/08ES), dictaminà que no existia cap raó perquè la comissió arribàs a la conclusió que en la construcció del camp de golf de Son Bosc s'hagi infringit el dret comunitari.

    Igualment, la Secretaria de la Convenció de Ramsar, amb seu a CH-1196

    Gland, Switzerland, en resposta a una petició d'investigació d'una determinada entitat ecologista, sobre el presumpte impacte negatiu del reg del camp de golf de Son Bosc a la zona humida de S'Albufera, denegà la denúncia i dictaminà que `l'aqüífer no es veurà afectat negativament, en qualitat ni en quantitat, pel desenvolupament del camp de golf', i que `l'ús de productes fisiosanitaris tampoc no afectarà l'àrea'.

    III És pacífic que les grans línies d'actuació mediambiental d'àmbit continental, estatal, autonòmic, insular i fins i tot local, com és l'ordenació territorial, la depuració de les aigües residuals urbanes, el tractament de residus i la seva reutilització i actuacions similars, solen ser efectives quan permeten el desenvolupament demogràfic, productiu i cultural de l'ésser humà en convivència harmònica amb el seu entorn natural.

    Aquests objectius, propis del desenvolupament sostenible al qual tots aspiram, requereixen importants esforços econòmics, els quals essent necessaris no sempre reverteixen en un reaprofitament efectiu dels recursos obtinguts, atès que depenen d'un petit però imprescindible darrer esforç de l'activitat individual, a càrrec de l'usuari final de l'entorn.

    El projecte que ens ocupa, el camp de golf de Son Bosc al terme municipal de Muro, és un dels exemples paradigmàtics de viabilitat d'integració d'aquests conceptes i/o principis, mitjançant el desenvolupament d'una activitat de caràcter esportiu que pot assumir els notables costs econòmics que implica la seva execució, molts d'aquests dedicats a la preservació de l'entorn, que serveix de manera indissoluble al gaudi d'aquesta preservació, per tal que puguin exercir directament i indirectament una millora sobre el medi on es projecten, més encara en casos com el que ens ocupa, com és la finca de Son Bosc.

    La reutilització de recursos regenerats, la regeneració i recuperació d'àrees degradades, la preservació i potenciació dels valors naturals, la creació de noves fonts d'investigació i de treball tècnic i científic, la generació de noves ocupacions no estacionals, la divulgació de les experiències realitzables i la integració d'activitats complementàries com són l'esport i la preservació del medi ambient, són totes presents en l'objectiu i són l'essència del camp de golf de Son Bosc. Per això, la seva execució representa un model d'actuació que, amb caràcter pioner, serveixi de base per a futures iniciatives semblants, per respondre com a mínim a tots els condicionants que tant la legislació actual o futura en matèria mediambiental exigeixi i per permetre l'optimització dels recursos naturals i la seva preservació. Cal recordar que els promotors són, col·lectivament, els hotelers de la Platja de Muro i que el projecte respon a la necessitat de trobar un equipament que millori l'oferta turística de la zona.

    IV Així, es considera necessària la declaració d'interès autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc a Muro, en aplicació del principi constitucional de la seguretat jurídica, i per sostreure'l del debat tendenciós i apriorístic, atès que resulta manifestament impossible l'existència de qualsevol element que requereix d'una protecció excepcional que no hagi estat detectat, constatat i avaluat l'agost del 2009, quan es va redactar el Pla de conservació d'orchis palustris a Mallorca, circumstància constatada fefaentment per l'actual president del Govern de les Illes Balears a la roda de premsa del proppassat dia 27 de gener del 2010, amb motiu de la celebració de la Mesa de seguiment de l'economia balear, quan proclamà que el camp de golf de Son Bosc no podia ni aturar-se, ni suspendre's, ja que el govern ja ha pres les mesures que s'havien de prendre.

Article 1

Declaració d'interès autonòmic 1. Es declara d'interès autonòmic la construcció del camp de golf de Son Bosc a la finca registral núm. 16.091, del terme municipal de Muro, que disposa del permís d'instal·lació, atorgat el 10 de gener del 2008, de la llicència d'edificació i ús del sòl, atorgada el 13 de març del 2008, així com de la declaració de l'interès general de les obres i de les instal·lacions, de dia 22 de desembre del 2006, entre d'altres títols administratius.

  1. Aquest camp de golf tindrà una superfície ocupada per l'edificació vinculada al golf, inclosa la rehabilitació de la torre del molí existent, del 0,418% de la totalitat de la finca.

Article 2

Exigències Aquest camp de golf que es declara d'interès autonòmic acomplirà, sota sanció de pèrdua, revocació i caducitat dels títols habilitants, els requisits següents:

  1. No tindrà usos residencials ni usos d'allotjament turístic.

  2. El Pla de conservació d'orchis palustris a Mallorca, aprovat per resolució del conseller de Medi Ambient, de 3 d'agost del 2009.

  3. L'acord de la Comissió Permanent de la Comissió Balear de Medi Ambient, de 15 d'abril del 1999, en aprovar l'avaluació d'impacte ambiental del projecte del camp de golf.

  4. Les prescripcions de la Direcció General de Sanitat sobre la reutilització de les aigües.

  5. La resolució de la Direcció General de Recursos Hídrics, de 9 de febrer de 2006, per la qual s'atorga la concessió d'aigua depurada, procedent de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Muro-Santa Margalida, per al reg del camp de golf de Son Bosc.

  6. L'autorització de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Litoral, de 24 de setembre del 2007, per a la realització de les obres del camp de golf de Son Bosc a la zona de servitud de protecció del domini públic maritimoterrestre.

  7. El Pla de vigilància i seguiment ambiental (PSA), amb la designació d'un auditor ambiental responsable.

Disposició derogatòria 1. Queden derogades totes les disposicions d'igual o d'inferior rang que s'oposin, contradiguin o siguin incompatibles amb el que disposa aquesta llei.

  1. En particular, queda derogat l'acord del Consell de Govern de dia 26 de febrer del 2010 sobre l'inici del procediment d'elaboració del Pla d'ordenació dels recursos naturals de S'Albufera de Mallorca (illa de Mallorca), en allò que afecti la finca registral núm. 16.091, del terme municipal de Muro, sobre la que s'executen les instal·lacions del camp de golf declarat d'interès autonòmic.

Disposició final Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, vint-i-set de juliol de dos mil deu EL PRESIDENT,

Francesc Antich Oliver

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR