Llei 8/2008, de 5 de juny, de modificaci

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 8/2008, de 5 de juny, de modificació de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca.

EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent.

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS L'entrada en vigor de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, va suposar una assignació a favor d'aquell municipi de determinades competències en matèria de planificació i gestió urbanística que, fins aleshores i en virtut de la Llei 9/1990, de 24 de juny, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'urbanisme i habitabilitat, tenia atribuïdes el Consell Insular de Mallorca.

En el procés d'elaboració del projecte de llei, el Consell Insular de Mallorca formulà expressament una sèrie d'observacions que manifestaven una discrepància amb el fet que la regulació del sector d'urbanisme i habitatge de la norma escapava d'un plantejament global pel que feia a la regulació de la matèria d'urbanisme i, especialment, quant a la clara variació en l'assignació de funcions i competència per a l'aprovació definitiva del planejament urbanístic municipal i a determinats actes també atribuïts fins aleshores al consell insular.

Certament, destaca en l'aspecte d'atribució competencial, la innovació inequívoca de l'esmentada llei pel que feia a la neutralització o reconfiguració a través de diferents mecanismes i també en graus distints, de l'exercici de competències atribuïdes al Consell Insular de Mallorca amb caràcter de pròpies, en el seu moment a través dels procediments taxats que preveia l'anterior article 39 del nostre Estatut d'Autonomia, abans de la reforma produïda en virtut de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer.

Ha estat justament el text derivat de la darrera reforma de la norma institucional bàsica la que de fet, a l'article 70, reafirma el caràcter de competència pròpia de la matèria d'urbanisme i d'ordenació del territori en favor dels consells insulars.

Per l'exposat es considera adient la modificació de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, per tal que siguin recuperades expressament, mitjançant la supressió de determinats articles, les competències urbanístiques que tenia atribuïdes el Consell Insular de Mallorca, derogant a la vegada aquelles especialitats sobre règim urbanístic del municipi, que s'han de perfilar de forma més adient dins les iniciatives pertinents per a l'aprovació de la legislació general autonòmica en aquesta matèria.

Així mateix, s'aprofita la reforma de la llei per tal de superar un cert anacronisme quant a l'atribució orgànica en favor del ple del consell insular per a l'aprovació definitiva del planejament. Efectivament, la previsió en el Reial Decret 1346/1976, de 9 d'abril, que aprovà el text refós de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, de l'assignació d'aquesta funció al ministre de l'Habitatge, ha comportat que, un cop assumides per la comunitat autònoma de les Illes Balears les competències en la matèria, l'aprovació de l'instrument de planejament dels municipis capitals de província i de més de cinquanta mil habitants s'hagués d'exercir, successivament, per part del Consell de Govern de la comunitat autònoma i per part del plenari del Consell Insular de Mallorca, a partir de l'entrada en vigor de la referida Llei 9/1990, de 24 de juny, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'urbanisme i habitabilitat.

L'assignació d'aquesta concreta atribució orgànica resulta, en conseqüència, més un anacronisme que no una necessitat real o clàusula de garantia, i en la pràctica el que produeix és una dilació innecessària en el ja de per si complex i llarg procediment d'aprovació dels plans urbanístics, com a conseqüència de la cada vegada major incidència de normativa sectorial, en especial la relativa a l'avaluació ambiental estratègica dels plans.

La reforma, per tant, aprofita l'avinentesa per tal de deixar sense aplicació a l'àmbit de les Illes Balears aquells preceptes del Reial Decret 1346/1976, de 9 d'abril, que aprova el text refós de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, relatius a aquesta concreta atribució orgànica, i sobre la qual es difereix la seva concreció, com en el cas de la resta de municipis, a allò que determinin els reglaments orgànics de cadascun dels consells insulars.

Amb aquesta segona previsió es pretén igualment donar efectivitat justament al principi d'eficàcia, sense cap minva del dret de participació, tant dels distints membres que integren els corresponents consells insulars, com del municipi afectat. En aquest sentit, fins i tot es pot dir que la nova configuració guanya en celeritat, tota vegada que si bé la llei objecte de reforma assignava la competència per a l'aprovació definitiva del seu planejament general a l'Ajuntament de Palma de Mallorca, la previsió de dos tràmits previs d'informe a la mateixa llei, del Consell Insular de Mallorca i de la Subcomissió d'Urbanisme, a la pràctica podria arribar fins i tot a dilatar innecessàriament el complex procediment aprovatori.

D'altra banda, el retorn de la competència per a l'aprovació definitiva del planejament general del municipi de Palma en favor del Consell Insular de Mallorca no es planteja en cap cas com a contrari al principi d'autonomia local, sinó que, com succeeix amb la resta de municipis de les Illes Balears, es considera convenient i recomanable sempre una segona lectura d'estricte control de legalitat i d'incidència en els factors d'ordenació supramunicipal, més accentuats en un territori on l'escala insular assoleix una rellevància significativa en la seva ordenació.

Així mateix, l'entrada en vigor de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears aconsella adequar el topònim del municipi d'acord amb el que aquest li atribueix i també amb el vigent Decret 36/1988, de 14 d'abril, pel qual es regulen les formes oficials dels topònims, i canviar la denominació de Palma de Mallorca, que figura tant al títol de la llei com a diferents preceptes del seu contingut, per la denominació de Palma.

Article 1

  1. Se substituirà al títol i a tot el text de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, la denominació Palma de Mallorca per Palma.

  2. Queden derogats els articles 72 i 73 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca.

  3. Així mateix es deroga l'apartat segon de la disposició transitòria segona de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma, en la seva redacció per la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives.

Article 2

Es modifica l'article 23 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, en el següent sentit: a l'article 23, lletra f), suprimir l'expressió `delegats d'àrea'.

Article 3

Es modifica l'article 29 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, de tal manera que queda redactat de la forma següent:

`Article 29

Les funcions de la presidència de l'òrgan seran totes o algunes de les següents:

  1. Representar l'ajuntament en la demarcació de l'àrea, sense perjudici de la funció representativa del batle o la batlessa.

  2. Convocar les sessions de l'òrgan, establir-ne l'ordre del dia i presidirne les sessions.

  3. Sotmetre a l'òrgan el projecte de reglament de funcionament.

  4. Sotmetre a l'òrgan la proposta del pla i del programa d'actuació perquè els aprovi.

  5. Elevar als òrgans municipals decisoris les propostes aprovades per l'òrgan d'àrea.

  6. Fomentar les relacions de l'ajuntament amb les entitats cíviques i culturals de l'àrea i informar les persones administrades de l'activitat municipal mitjançant els òrgans de participació.

  7. Impulsar els serveis i les obres que es duen a terme a l'àmbit territorial de l'àrea.

  8. D'altres que li atribueixin o deleguin els òrgans municipals decisoris.' Article 4

Es modifica el primer paràgraf de l'article 30 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, en el següent sentit: es substitueix `poden ser' per `seran'.

Article 5

Es modifica l'article 94 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, de tal manera que queda redactat de la forma següent:

`Article 94

  1. La construcció, l'ampliació, la reforma o l'alteració de xarxes de telecomunicacions que necessitin la utilització de domini públic municipal requereixen obtenir l'autorització municipal prèvia corresponent fins i tot en el cas que la nova extensió que es faci utilitzi instal·lacions existents. Tot això sense perjudici de les llicències urbanístiques que siguin necessàries sigui quina sigui la persona titular del domini públic.

    L'Ajuntament de Palma participa en l'ordenació del procés de desplegament de la xarxa de telecomunicacions en el seu terme municipal i determina les àrees més òptimes d'emplaçament, al mateix temps que concreta els punts idonis d'ubicació per mitjà d'un estudi de detall, després d'haver arribat prèviament a un acord amb els operadors.

  2. Per a la instal·lació d'antenes de qualsevol casta s'ha de seguir el que estableixen les ordenances municipals. En tot cas, les concessions i les autoritzacions atorgades per l'administració competent per ocupar l'espai radioelèctric que afecti Palma s'han de comunicar a l'ajuntament.

  3. L'Ajuntament de Palma, com a entitat prestadora de serveis públics basats en infraestructures físiques de caràcter continu, pot instal·lar xarxes pròpies de telecomunicacions diferents de les d'altres operadors.

    La utilització d'aquestes xarxes pot ser per a ús propi o de tercers, amb subjecció, en aquest darrer cas, als principis de neutralitat, transparència i no discriminació i al compliment dels requisits exigits per la normativa estatal en matèria de telecomunicacions.' Disposició addicional única Desplaçament de l'aplicació de determinats preceptes del Reial Decret 1346/1976, de 9 d'abril, que aprova el text refós de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana 1. Queda sense aplicació a l'àmbit de les Illes Balears la referència que fa l'article 35 del Reial Decret 1346/1976, de 9 d'abril, que aprova el text refós de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, al ministre de l'Habitatge com a òrgan competent per a l'aprovació definitiva dels plans, els programes i les normes relatius a municipis que siguin capitals de província o de més de cinquanta mil habitants.

  4. Queda sense aplicació a l'àmbit de les Illes Balears la referència que fa l'article 211 del Reial Decret 1346/1976, de 9 d'abril, que aprova el text refós de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, a la Comissió Central d'Urbanisme, pel que fa a l'informe preceptiu dels plans generals municipals d'ordenació en els municipis capitals de província.

  5. A l'àmbit territorial de les Illes Balears, la competència per a l'aprovació definitiva de l'instrument de planejament urbanístic general del municipi de Palma correspon a l'òrgan que determinin les normes d'organització del Consell Insular de Mallorca, i pel que fa als instruments de planejament urbanístic general dels municipis de més de cinquanta mil habitants correspon a l'òrgan que determinin les normes d'organització del consell insular corresponent.

    Disposició transitòria única 1. Els expedients de planejament urbanístic a què feia referència l'article 72 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, que haguessin obtingut la seva aprovació inicial, seran objecte en el seu cas d'aprovació provisional per part del ple de l'Ajuntament de Palma, i continuaran la tramitació en fase d'aprovació definitiva d'acord amb la legislació urbanística aplicable, adoptant la resolució que correspongui l'òrgan que resulti competent del Consell Insular de Mallorca, de conformitat amb allò previst a la disposició addicional d'aquesta llei.

  6. Les sol·licituds efectuades per part d'interessats en la realització d'activitats en sòl classificat com a rústic que hagin de ser objecte de declaració d'interès general en el municipi de Palma i que no haguessin estat objecte de resolució per part de l'ajuntament, continuaran la seva tramitació davant l'òrgan que correspongui del Consell Insular de Mallorca.

    Disposició final Entrada en vigor de la llei Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, sense perjudici que, respecte a l'establert en l'apartat tercer del seu article 1, desplegui efectes, amb caràcter retroactiu, a partir de l'1 de gener del 2008.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, cinc de juny de dos mil vuit EL PRESIDENT,

    Francesc Antich i Oliver

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR