Decret 12/2007, de 23 de febrer, d'aprovació dels Estatuts del Consorci de Transports de Mallorca.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Obres puBliques, Habitatge i Transports
Rango de LeyDecret

Decret 12/2007, de 23 de febrer, d'aprovació dels Estatuts del Consorci de Transports de Mallorca.

El Consorci de Transports de Mallorca (d'ara endavant CTM) va ser creat per la Llei 8/2006, de 14 de juny, del Consorci de Transports de Mallorca, a l'empara de l'article 85 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com del Pla Director Sectorial del Transport de les Illes Balears (Decret 41/2006, de 28 d'abril).

La disposició addicional segona de la Llei 8/2006, de 14 de juny, de creació del Consorci de Transports de Mallorca ordena que, en el termini màxim d'un any des de l'entrada en vigor de la Llei, el Consell d'Administració del CTM elabori, i el Consell de Govern aprovi, els seus estatuts i la normativa reglamentària de desplegament.

Aquests Estatuts acompleixen, per tant, aquest mandat legal i tenen per objecte el desenvolupament, l'organització i el règim jurídic i econòmic del CTM.

Sense perjudici de l'anterior, el capítol V del títol II de la Llei 8/2006, de 14 de juny, de creació del Consorci de Transports de Mallorca estableix que els òrgans consultius del CTM són la Ponència d'Operadors i la Ponència d'Usuaris i Beneficiaris. La primera està integrada pels operadors del transport, mentre que la segona es compon d'agents institucionals i socials relacionats amb el funcionament del transport. Les seves funcions es basen en la participació dels sectors que, per un motiu o un altre, es puguin veure afectats per la implantació i el desenvolupament del nou sistema organitzatiu, així com de les mesures adoptades en compliment de les previsions contingudes en el Pla Director Sectorial del Transport de les Illes Balears (PDSTIB).

La nova realitat que, no hi ha cap dubte, ve a transformar substancialment molts aspectes en l'àmbit del transport públic a l'illa de Mallorca fa preveure una possible divergència entre el marc normatiu dissenyat i les necessitats pràctiques i reals requerides pel sistema nou implantat.

Per això resulta difícil, ara com ara i en aquests Estatuts, fixar i desenvolupar l'organització, la composició, les funcions i el funcionament dels òrgans consultius del CTM, ja que precisament per la seva rellevància i per l'operativitat amb què se'ls vol dotar, unit a l'eficàcia i l'efectivitat que han d'assistir les actuacions públiques, no és convenient establir normes d'organització i funcionament a cegues, que en un futur no tenguin cap reflex en les necessitats del CTM o en la dinàmica que imposi el nou sistema.

Sense oblidar que les Ponències d'Operadors i d'Usuaris i Beneficiaris formen part de l'estructura orgànica i necessària del CTM prevista per la Llei 8/2006, no s'han de considerar essencials per a la posada en funcionament del CTM, a diferència dels òrgans superiors que sí que ho són. Per això, i pels motius exposats anteriorment, s'ha preferit posposar el desenvolupament reglamentari dels òrgans consultius a una major maduresa del nou sistema establert per la implantació i posada en marxa del CTM, i respectar el termini previst en la disposició addicional segona de la Llei.

El Consell d'Administració del CTM, en sessió celebrada el 12 de febrer de 2007, va aprovar per unanimitat el projecte d'estatuts del CTM, i a través de la consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports l'eleva al Consell de Govern per a la seva aprovació.

Atès tot això, a proposta de la consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 23 de febrer de 2007, dict el següent DECRET Article únic S'aproven els Estatuts del Consorci de Transports de Mallorca, els quals s'adjunten com a annex.

Disposició final primera Es faculta la consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports perquè dicti les disposicions reglamentàries necessàries per al desenvolupament i l'execució d'aquest Decret, i particularment perquè desenvolupi reglamentàriament la composició, l'organització i el funcionament dels òrgans consultius del Consorci de Transports de Mallorca prevists en els Estatuts.

Disposició final segona Aquests Estatuts entren en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.' Palma, 23 de febrer de 2007

EL PRESIDENT,

Jaume Matas Palou La consellera d'Obres Públiques,

Habitatge i Transports,

Margarita Isabel Cabrer González ANNEX ESTATUTS DEL CONSORCI DE TRANSPORTS DE MALLORCA TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS Article 1

Constitució El Consorci de Transports de Mallorca es va crear per la Llei 8/2006, de 14 de juny, per la qual es regeix, juntament amb les lleis i els reglaments que hi siguin aplicables, així com pel que disposen aquests Estatuts.

Article 2

Denominació L'entitat constituïda es denomina Consorci de Transports de Mallorca (d'ara endavant CTM).

Article 3

Durada El CTM s'ha creat per un termini indefinit, sense perjudici del que preveuen aquests Estatuts pel que fa a la dissolució i l'extinció del CTM.

Article 4

Domicili El CTM té el seu domicili al carrer d'Eusebi Estada, 35 de Palma.

Article 5

Concepte i àmbit d'aplicació 1. El CTM té per objecte articular la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre les administracions i els ens públics i privats que s'adhereixin per exercir de manera conjunta i coordinada les competències que els corresponguin en matèria d'ordenació i gestió del transport públic regular de viatgers.

  1. El transport públic regular de viatgers és el que té aquesta naturalesa, d'acord amb la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, o altres disposicions aplicables.

    Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquests Estatuts el transport discrecional de viatgers, el transport escolar i el transport de mercaderies.

  2. L'àmbit d'aplicació territorial és l'illa de Mallorca.

Article 6

Naturalesa jurídica 1. El CTM s'ha creat com una entitat pública subjecta a dret privat, amb personalitat jurídica i patrimoni propi i independent dels seus membres i amb capacitat plena d'obrar per a la satisfacció de les seves finalitats en el marc de la legislació vigent.

  1. El CTM s'adscriu a la Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports del Govern de les Illes Balears.

Article 7

Principis generals L'organització i funcionament del CTM s'ajusta als principis següents:

  1. Cooperació i col·laboració de les diferents administracions i entitats incorporades al CTM.

  2. Transparència i participació en les seves relacions amb els usuaris.

  3. Eficàcia, eficiència i economia en el funcionament del sistema de transports.

Article 8

Finalitats El CTM té les finalitats següents:

  1. La planificació, l'establiment i el manteniment d'un sistema comú de transport en l'àmbit de Mallorca, mitjançant la coordinació i la interconnexió de xarxes, els serveis i les activitats que l'integren, les actuacions dels diferents òrgans i de les administracions públiques competents.

  2. La potenciació de l'ús del transport públic.

  3. L'establiment d'un sistema tarifari integral i amb caràcter de servei públic.

  4. La racionalització i l'eficàcia de la gestió del sistema de transport.

Article 9

Competències El CTM assumeix les competències següents:

  1. Les que corresponguin, o li siguin delegades, a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ordenació i gestió del transport públic regular de viatgers.

  2. Les que resultin dels acords o convenis d'incorporació subscrits amb altres administracions o entitats públiques o privades.

  3. Les que resultin de l'acord d'adhesió en matèria de transports públics de viatgers dels ajuntaments que s'hagin adherit voluntàriament al CTM.

Article 10

Funcions En el marc de les competències definides en l'article anterior, el CTM exerceix les funcions següents:

  1. Desenvolupar les previsions del Pla Director Sectorial de Transport de les Illes Balears.

  2. Desenvolupar la planificació, l'ordenació i la gestió de les infraestructures, els equipaments i les instal·lacions de transport públic regular de viatgers, previstes en el Pla Director Sectorial de Transports de les Illes Balears.

  3. Establir la planificació, l'ordenació i la gestió dels serveis de transport públic regular de viatgers.

  4. Establir programes d'explotació coordinada per a totes les empreses que en siguin prestadores.

  5. Analitzar i estudiar l'evolució del mercat global de la mobilitat amb especial atenció al seguiment de l'evolució dels desplaçaments en transport públic.

  6. Elaborar, aprovar, implantar i gestionar un marc tarifari comú per a la prestació dels serveis de transport públic regular de viatgers.

  7. Subscriure convenis i contractes programa amb les empreses operadores dels serveis de transport que resultin necessaris.

  8. Distribuir entre les empreses operadores els ingressos per tarifa, practicar la liquidació i realitzar la compensació, com a conseqüència del sistema tarifari integrat.

  9. Concertar acords de finançament del dèficit amb les diferents administracions públiques beneficiàries dels serveis de transport.

  10. Controlar les empreses operadores en l'àmbit de la seva competència.

  11. Establir les directrius sobre publicitat, comunicació, informació, relacions amb els usuaris i creació de la imatge unificada del CTM.

  12. Explotar els béns de la seva titularitat, els que li siguin adscrits i aquells la gestió dels quals se li encomani mitjançant el conveni oportú.

  13. Informar sobre els instruments d'ordenació territorial en els aspectes que tenguin incidència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR