Decret 66/2007, de 25 de maig, pel qual s'estableixen l'organització i les competències en matèria d'utilització confinada i d'alliberament voluntari d'organismes modificats genèticament (OMG), i es crea i regula el Registre d'Organismes Modificats Genèticament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Agricultura i Pesca
Rango de LeyDecret

Decret 66/2007, de 25 de maig, pel qual s'estableixen l'organització i les competències en matèria d'utilització confinada i d'alliberament voluntari d'organismes modificats genèticament (OMG), i es crea i regula el Registre d'Organismes Modificats Genèticament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears La Llei 9/2003, de 25 d'abril, estableix el règim jurídic de la utilització confinada, de l'alliberament voluntari i de la comercialització d'organismes modificats genèticament (OMG), amb la finalitat d'evitar els eventuals riscs o reduir els possibles danys per a la salut humana o el medi ambient que es poden derivar d'aquestes activitats. Mitjançant el Reial decret 178/2004, de 30 de gener, s'aprova el Reglament general per al desplegament i l'execució de la Llei.

En l'article 4 d'aquesta Llei s'estableix que correspon a les comunitats autònomes exercir les funcions que s'hi regulen amb relació a les activitats d'utilització confinada d'OMG i atorgar les autoritzacions d'alliberament voluntari d'aquests organismes per a qualsevol propòsit diferent de la comercialització.

Igualment els corresponen la vigilància i el control d'aquestes activitats, i també l'exercici de la potestat sancionadora per les infraccions comeses en la realització de les activitats a què es refereix la Llei esmentada.

En conseqüència, s'han d'assignar les competències atribuïdes per la Llei 9/2003 a l'òrgan de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que les hagi d'exercir.

En aquest sentit, l'Ordre del president de les Illes Balears de 16 de març de 2000 per la qual s'estableix l'estructura orgànica de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, en l'article 2 atribueix a la Direcció General d'Agricultura les competències relatives a la planificació, l'ordenació i el foment dels sectors agraris productius i ramaders, les vies pecuàries i pastures, i les denominacions d'origen. Per això sembla adequat que la direcció de les funcions que s'encomanen a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en la Llei 9/2003, l'exerceixi la Conselleria d'Agricultura i Pesca, a través de la Direcció General d'Agricultura.

No obstant això, atès que se'n poden veure afectades distintes matèries, aquest Decret crea un òrgan col·legiat en què es considera necessari i oportú que hi siguin presents altres conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb atribucions en matèria de medi ambient, sanitat, indústria, educació i seguretat pública, i també els consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera, amb competències en matèria d'agricultura.

D'aquesta manera es garanteix que les autoritzacions que es concedeixen en el desenvolupament de les activitats recollides en la Llei 9/2003 s'atorguin d'una manera plenament compatible amb la protecció del medi ambient, la salut i la seguretat de les persones, les exigències del mercat agrari, i la promoció industrial, a través de mètodes de recerca adequats.

El Reial decret 178/2004, de 30 de gener, pel qual s'aprova el Reglament general per al desplegament i l'execució de la Llei 9/2003, crea, d'acord amb la disposició addicional primera, el Registre Central d'Organismes Modificats Genèticament, en l'àmbit estatal, el qual s'ha de nodrir, entre altres fonts, de les dades que li subministrin les comunitats autònomes. Per això és necessari crear en l'àmbit de les Illes Balears un registre d'OMG, sens perjudici que els consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera gestionin els respectius registres d'OMG.

La Llei 8/1999, de 12 d'abril, regula l'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i artesania.

El nou registre autonòmic d'OMG queda adscrit a la direcció general de competent en matèria d'agricultura de la conselleria del Govern de les Illes Balears d'idèntica competència.

Des de l'entrada en vigor de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, la potestat reglamentària del Govern ha quedat restringida, amb caràcter general, per l'existència d'un àmbit normatiu propi que correspon als consells insulars en les matèries a què es refereix l'article 70. Així doncs, aquest Decret té per objecte establir els principis generals sobre la matèria que permetin coordinar l'activitat dels consells insulars en assumptes d'interès autonòmic i en l'execució de les competències pròpies, amb participació d'aquests.

La Decisió de 23 de febrer de 2004 de la Comissió Europea estableix les disposicions detallades de funcionament dels registres per a la recollida d'informació relativa a les modificacions genètiques en OMG, que són prevists en la Directiva 2001/18/CE, del Parlament Europeu i del Consell, la qual marca les pautes sobre l'accessibilitat a les dades contingudes en els registres.

Per això, a proposta de la consellera d'Agricultura i Pesca; havent escoltat el Consell Consultiu; després de consultar els sectors interessats, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 25 de maig de 2007,

DECRET Capítol I Disposició general Article 1

Objecte 1

Aquest Decret té per objecte:

  1. Establir a les Illes Balears els òrgans competents per exercir les funcions relacionades amb les activitats d'utilització confinada d'organismes modificats genèticament (OMG) i per atorgar les autoritzacions d'alliberament voluntari d'aquests organismes per a qualsevol propòsit diferent de la comercialització.

  2. Crear el Registre d'Organismes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR