Llei 4/2007 de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 4/2007 de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 27.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent.

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS L'article 31.9 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, d'acord amb la redacció que li dóna la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa que corresponen a la comunitat autònoma de les Illes Balears les competències de desplegament legislatiu i d'execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals, que s'han d'exercir dins el marc de la legislació bàsica de l'Estat.

En desplegament d'aquest precepte s'aprovà la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 3 de la llei esmentada, la creació de col·legis professionals s'ha de fer per llei, i la proposta de la iniciativa legislativa la poden instar la majoria dels professionals interessats i domiciliats a les Illes Balears.

Així mateix, l'article 2 del Decret 32/2000, de 3 de març, pel qual s'aprova el Reglament de Col·legis Professionals de les Illes Balears, determina els documents que han d'acompanyar la sol·licitud, que són bé una relació diligenciada de signatures dels proponents, bé un certificat acreditatiu de l'acord majoritari adoptat per, com a mínim, una associació representativa dels professionals interessats en la constitució del col·legi. Aquesta iniciativa l'ha duta a terme la presidenta de l'Associació de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, la qual ha manifestat la voluntat de constituir aquest col·legi oficial.

La sol·licitud de creació d'aquest col·legi ve motivada per l'interès dels professionals promotors a constituir-se en col·legi professional perquè ordeni l'exercici de la professió en el marc de la llei; defensi i representi els interessos generals de la professió, especialment davant els poders públics; col·labori amb les administracions públiques per a la satisfacció dels interessos generals; i defensi i representi els interessos col·lectius dels professionals que l'integren.

Així mateix, es pretén complir el que disposen la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, i el Reial Decret 433/1998, de 20 de març, pel qual s'estableixen el títol universitari oficial de diplomat en nutrició humana i dietètica i les directius generals pròpies dels plans d'estudis conduents a obtenir-lo.

L'existència del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes permetrà garantir que qualsevol problema es tracti amb rigor i responsabilitat, mitjançant l'establiment de directrius que orientin els professionals en el maneig i l'aplicació dels coneixements adquirits. Així, el Col·legi vetllarà per la qualitat dels serveis que prestin els seus col·legiats, per tal de complir estrictament les normes deontològiques de la professió i les demandades per la societat, i col·laborarà amb tot el sector públic sanitari i, en general, amb l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears en l'exercici de les funcions que té encomanades.

L'objectiu que persegueix la dietètica i la nutrició és el benefici de la salut individual i col·lectiva, i exerceix un paper clau en la prevenció i en el tractament dietètic de les malalties cròniques més freqüents.

L'exercici de la professió de dietista-nutricionista exigeix una formació i comporta un coneixement profund de diferents aspectes, tant des del punt de vista individual com col·lectiu, com són, entre d'altres, els tipus d'alimentació a les diferents edats de la vida humana, la higiene dels aliments i la manipulació, la planificació i el seguiment de dietes terapèutiques i les valoracions nutricionals en individus i comunitats.

Així doncs, es considera oportú i necessari crear un col·legi professional que integri els professionals que, amb la titulació suficient, desenvolupin les funcions de dietista-nutricionista, i dotar aquest col·lectiu amb l'organització necessària per defensar els interessos generals i professionals a l'àmbit de les Illes Balears.

Article 1

Objecte 1. Es crea el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, com una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia.

  1. El col·legi oficial creat obtindrà la capacitat d'obrar des de la constitució dels seus òrgans de govern.

  2. L'estructura interna i el funcionament del Col·legi han de ser democràtics i s'ha de regir, en les seves actuacions, per la normativa bàsica estatal en matèria de col·legis professionals, per la normativa autonòmica que la desplegui legalment o reglamentàriament, per aquesta llei de creació, pels seus propis estatuts, per la resta de normativa interna i per totes aquelles normes que li siguin d'aplicació general o subsidiària.

Article 2

Professionals col·legiats El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears agrupa els professionals que hagin obtingut el títol de diplomat universitari en nutrició humana i dietètica o l'homologació d'aquest, en el cas de titulacions estrangeres.

Article 3

Àmbit d'actuació del Col·legi Oficial L'àmbit territorial d'actuació del Col·legi Oficial de DietistesNutricionistes és el de les Illes Balears.

El Col·legi té la potestat de crear delegacions a Menorca, Eivissa i Formentera, quan ho sol·licitin associats d'aquestes illes.

Article 4

Requisits per a l'exercici de la professió Per exercir la professió de dietista-nutricionista a les Illes Balears és requisit imprescindible la incorporació al Col·legi Oficial de DietistesNutricionistes de les Illes Balears, tot això sense perjudici del que disposi la legislació bàsica estatal.

Disposició transitòria primera L'Associació de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears ha de crear, amb caràcter provisional, una comissió gestora que s'ha d'encarregar, en el termini de sis mesos comptadors des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, de redactar uns estatuts provisionals i de convocar una assemblea constituent, la qual, en qualsevol cas, ha de garantir la participació dels professionals que exerceixin les funcions de dietista-nutricionista a l'àmbit territorial de les Illes Balears.

Els estatuts provisionals han de regular:

  1. Els requisits per adquirir la condició de col·legiat, circumstància que permetrà participar en l'assemblea constituent del Col·legi.

  2. El procediment de convocatòria i el de desenvolupament de l'assemblea constituent.

  3. Els estatuts provisionals s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en els diaris de més difusió d'aquesta comunitat.

  4. La comissió gestora estarà formada per professionals de totes les Illes que participin en la constitució del Col·legi Oficial.

    Disposició transitòria segona L'assemblea constituent:

  5. Ha d'aprovar, si n'és el cas, la gestió de la comissió gestora en la constitució del Col·legi.

  6. Ha d'aprovar els estatuts definitius del Col·legi.

  7. Ha d'elegir les persones que han d'ocupar els càrrecs corresponents en els òrgans col·legials.

    Disposició transitòria tercera Els estatuts definitius, una vegada aprovats, juntament amb el certificat de l'acta de l'assemblea constituent, s'han de trametre a l'òrgan competent de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, perquè es pronunciï sobre la legalitat i n'ordeni la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Disposició final Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei, que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, vint-i-vuit de març de dos mil set EL PRESIDENT,

    Jaume Matas Palou La consellera de Presidència i Esports Mª. Rosa Puig Oliver

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR