Elevat a definitiu l'acord adoptat per l'Ajuntament en Ple, en data 29 de maig de 2009, referent a l'aprovació de l'Ordenança Municipal de Circulació, de conformitat en que disposa l'article 70.2 de la LRBRL, es publica el text íntegra de l'esmentada ordenança: ORDENANÇA MUNICIPAL DE CIRCULACIÓ. CAPÍTOL I - OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ. Article 1. Aquesta Ordenança té per objecte la regulació de ...

SecciónIV - Administracio Municipal
EmisorAjuntament de Selva

Elevat a definitiu l'acord adoptat per l'Ajuntament en Ple, en data 29 de maig de 2009, referent a l'aprovació de l'Ordenança Municipal de Circulació, de conformitat en que disposa l'article 70.2 de la LRBRL, es publica el text íntegra de l'esmentada ordenança:

ORDENANÇA MUNICIPAL DE CIRCULACIÓ.

CAPÍTOL I - OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ.

Article 1

Aquesta Ordenança té per objecte la regulació de la circulació de vehicles i persones, i la realització d'altres usos i activitats a les vies públiques del terme municipal de Selva, en el marc de les competències atribuïdes a l'Ajuntament per la Llei 7/85, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, Llei 20/2006, de 15 de desembre Municipal i de Règim Local de les Illes Balears; i pels articles 7 i 38.4 del Reial decret legislatiu 339/1990, pel qual es va aprovar el text articulat de la Llei sobre tràfic, circulació de vehicles a motor i seguretat vial.

Supletòriament, en aquelles matèries no regulades expressament per aquesta Ordenança o que reguli l'autoritat municipal sobre la base d'aquesta, s'aplicaran la Llei sobre tràfic, circulació de vehicles a motor i seguretat vial i els reglaments que la desenvolupen.

Article 2

Les normes d'aquesta Ordenança obligaran als titulars i usuaris de les vies i espais lliures públics urbans de titularitat municipal, així com als de les vies privades de servitud o concurrència pública.

S'entenen per usuaris a l'efecte d'aquesta Ordenança, els vianants, conductors, ciclistes i patinadors que circulin per les esmentades vies, així com els qui realitzin les mateixes activitats de qualsevol naturalesa, estiguin o no subjectes a prèvia llicència o autorització municipal.

A l'efecte d'aquesta Ordenança, els conceptes sobre vehicles, vies públiques i els seus usuaris es consideren utilitzats en el sentit de l'Annex de la Llei sobre Tràfic, Circulació de vehicles a motor i Seguretat Vial.

Les motocicletes i ciclomotors de més de dues rodes, tindran idèntica consideració que els vehicles automòbils.

CAPÍTOL II SENYALITZACIÓ - NORMES GENERALS.

Article 3
  1. Els senyals preceptius col·locats a les entrades dels diferents nuclis urbans, regeixen per a tot nucli urbà, excepte la senyalització específica per a un sector, vial o tram d'aquest.

  2. Els senyals situats a les entrades de les zones per als vianants o d'estacionament limitat, regeixen en general per a la totalitat de la zona viaria interior al perímetre definit.

Article 4
  1. No es podran instal·lar, retirar, traslladar, ocultar o modificar senyals de circulació, verticals o horitzontals, incloses les de gual, sense la prèvia autorització municipal, en la qual es determinarà la ubicació, format i objecte d'aquesta.

  2. Els senyals informatius només es podran autoritzar si, a criteri de l'autoritat municipal, es consideren oportunes.

    L'Ajuntament podrà normalitzar el disseny, format, estructura i sistema de fixació d'aquest tipus de senyals.

  3. No es permetrà la col·locació de publicitat en els senyals de circulació (anvers o revers) ni en els seus suports.

  4. Es prohibeix la col·locació de tendals, cartells, anuncis i instal·lacions en general que enlluernin, confonguin, impedeixin o limitin als usuaris la normal visibilitat de semàfors i senyals, o que puguin distreure la seva atenció.

Article 5

Els serveis municipals podran procedir a la retirada immediata de tota aquella senyalització o element de publicitat que no estigui autoritzat o no compleixi les normes en vigor. I això, tant pel que fa als senyals no reglamentaris, com si és incorrecta la forma, col·locació o disseny del senyal, cartell o rètol.

PRIORITAT ENTRE SENYALS I ACTUACIONS ESPECIALS.

Article 6
  1. Ordre de prioritat. L'ordre de prioritat entre els diferents tipus de senyals de circulació és el següent:

  2. Senyals i ordres dels agents de la Policia Local.

  3. Senyalització circumstancial que modifiqui el règim normal d'utilització de la via.

  4. Semàfors.

  5. Senyals verticals de circulació.

  6. Marques vials.

    En el cas que les prescripcions indicades per diferents senyals semblin estar en contradicció entre si, prevaldrà la prioritària, segons l'ordre que es refereix l'apartat anterior, o la més restrictiva, si es tracta de senyals d'un mateix tipus.

  7. Actuacions especials. La Policia Local, per raons de necessitat, urgència, seguretat o d'ordre públic, festives o circulatòries, podrà modificar eventualment l'ordenació existent en aquells llocs on es produeixin aquestes circumstàncies, així com en supòsits d'emergència. Per aquest efecte, disposarà la col·locació, anul·lació o retirada provisional dels senyals que resultin necessaris, així com l'adopció de les oportunes mesures preventives. En tals casos, i segons l'ordre de prioritat anteriorment establert, els senyals portàtils i indicacions de la Policia Local prevaldran sobre qualsevol altre senyal, sigui vertical o horitzontal.

    CAPÍTOL III CIRCULACIÓ - NORMES GENERALS.

    LÍMIT DE VELOCITAT.

Article 7

Amb caràcter general s'estableix com a límit màxim de velocitat de marxa, a la totalitat de les vies urbanes de titularitat municipal, els 40 quilòmetres per hora; sense perjudici que l'Ajuntament, vistes les característiques peculiars de les vies, pugui establir altres límits, prèvia la seva expressa senyalització.

Tot conductor està obligat a respectar els límits de velocitat establerts i a tenir en compte, a més, les pròpies condicions físiques i psíquiques, les característiques i estat de la via, així com les del vehicle i les de la seva càrrega, les condicions meteorològiques, ambientals i de circulació i, en general, totes aquelles circumstàncies que concorrin a cada moment, a fi d'adequar la velocitat del vehicle, de manera que sempre pugui detenir la marxa d'aquest dintre dels límits del seu camp de visió i davant qualsevol obstacle.

S'adoptaran les màximes mesures de precaució, amb moderació de la velocitat, sempre que les circumstàncies ho aconsellin, i en particular en els carrers sense voreres i en totes aquelles on la afluència de vianants sigui considerable o quedi dificultada per qualsevol motiu, on es reduirà la velocitat dels vehicles a la del pas normal dels vianants. Les mesures de precaució igualment procediran davant circumstàncies climatològiques adverses, mal estat del paviment o estretor de la via, insuficient visibilitat, interseccions no regulades per semàfors o amb manca de senyalització que indiqui pas amb prioritat, i així mateix en zones a les quals sigui previsible la presència de nens a la calçada o en el seu entorn, o respecte a ancians i persones impedides.

Queda terminantment prohibit conduir de manera negligent o temerari.

PROTECCIÓ MEDIAMBIENTAL.

Article 8
  1. Es prohibeix l'emissió de pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos i altres que contaminin a les vies objecte de la legislació sobre tràfic, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, que impliquin impacte mediambiental.

    Especialment, queda prohibit:

    1. La circulació de vehicles a motor i de ciclomotors amb l'anomenat tub d'escapament lliure, o amb el preceptiu dispositiu silenciador d'explosions ineficaç, incomplet, inadequat o deteriorat.

    2. La circulació de vehicles a motor i de ciclomotors que forcin les marxes del motor o efectuïn acceleracions innecessàries que produeixin sorolls molests o que pertorbin la tranquil·litat pública.

    3. La circulació de vehicles a motor i de ciclomotors que emetin un nivell sonor superior al límit reglamentari establert.

    4. L'ús de botzines o qualsevol altre senyal acústic dintre del nucli urbà, llevat de casos d'imminent perill d'atropellament o col·lisió o que es tracti de serveis públics d'urgència (policia, bombers i ambulàncies) o de serveis privats per a l'auxili urgent de persones. Aquests serveis públics d'urgència, durant l'horari nocturn tampoc podran fer ús de botzines o qualsevol altre senyal acústic, llevat de casos d'imminent perill d'atropellament o col·lisió.

    5. La projecció a l'exterior de combustible no cremat; el despreniment de líquids, olis i materials del propi vehicle o de fang, formigó o asfalt de les rodes del vehicle, i la caiguda de materials transportats, sobre les vies públiques. Així com llançar a l'exterior qualsevol tipus d'objecte o residu.

    6. La circulació de vehicles quan, per excés de càrrega o deficient estiba d'aquesta, produeixin sorolls superiors als límits reglamentàriament establerts.

    7. L'abocament d'excrements procedents de cavalleries, i altres animals de companyia, s'haurà d'evitar que aquests embrutin la via pública, i en tot cas adoptar les oportunes mesures correctores per retirar de la mateixa els excrements.

      La Policia Local exercirà l'oportú control en la matèria, i formularà els advertiments necessaris per preservar la higiene a la via pública i expedirà, si escau...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR